A tévé nem-sztárügyvédje


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Beszélgetés dr. Papp Gábor ügyvéddel a büntetőjogról, sztárügyvédekről és az ügyfélszerzésről


Dr. Orosz Balázs egykori híres büntetőjogásztól leste el a szakma fortélyait. Általa kedvelte meg a büntetős szakmát?

Nem készültem tudatosan az ügyvédi pályára, inkább kizárásos alapon választottam, mert a középiskolában nem voltam különösebben jó tanuló, a sporton kívül a humán tárgyak álltak inkább közelebb hozzám, és miután a felmenőim közt többen is ügyvédek voltak, ezért e hivatás felé orientálódtam. Az egyetem befejezése után dr. Orosz Balázs egykori híres büntetőjogásznál kezdtem el dolgozni, akitől rengeteget tanultam. A praxisom során a személyiségi jogi pereken kívül többségében büntetőügyekkel foglalkoztam.

 

Hogyan vélekedik az ügyvédi szakmáról?

Sokan mondják, hogy függetlenséggel jár a szakma, de a függetlenség sokszor csak látszólagos, hiszen az időnk egy részét a bíróság és az ügyfelek osztják be. Rengeteg időt kell fordítani az ügyek tanulására, egyes ügyek terjedelme több tízezer vagy akár több százezer oldal is lehet. Az, hogy most a kiemelt jelentőségű büntetőügyekben kéthavonta tárgyalást kell tartani, az beláthatatlan próbatételt fog jelenteni a bíróságoknak, az ügyvédeknek és az ügyészségnek. Elképesztő mennyiségű jogszabály ömlik ránk, és sajnos sokszor nem egyértelmű a jogalkotó akarata, már az egy területet érintő jogszabályok között is nehéz eligazodni. A jogszabályokat viszont időről időre újra kell tanulni, mert ezek ismerete nélkül képtelenség egy ügyet ellátni.

15 éve vagyok ügyvéd és elmondhatom, hogy már a 15 évvel ezelőtti állapotokat is nagyon nehéz a mostanival összehasonlítani. Nagyra becsülöm azokat, akik kitartóan végigjárják a szamárlétrát, szakvizsgáznak és minden erejükkel azon vannak, hogy ügyvédként tevékenykedjenek, és egy megbízható praxist ki tudjanak építeni maguknak. Az alapos felkészültség és eredményesség mellé természetesen szerencse is szükségeltetik. Azt gondolom, hogy egy normális ügyvéd-ügyfél együttműködés akkor alakul ki, ha az ügyfél „szerzi meg” az ügyvédet, és nem fordítva. Normális esetben az ügyfél igényli a jogi szolgáltatást, neki van szüksége arra, hogy hatékony jogi segítsége legyen. Az egy teljesen abszurd helyzetet eredményez, ha az ügyvéd „szerzi meg” az ügyfelet és az olyan elvárásokat fogalmaz meg az ügyvéddel szemben, amiket képtelenség teljesíteni. Nehéz szó nélkül hagyni az ügyvédek óriási létszámát, ugyanakkor komoly egzisztenciális problémákkal néz szembe az ügyvédi kar évek óta, mert ezt az elképesztő válságot, ami – többek között – érinti az ingatlanokat, a cégeket, az természetesen kihat az ügyvédi karra is – főként azokra, akik a praxisuk egy részét ingatlanjogra és cégjogra építették föl.

 

Korábban „A TV Ügyvédje” című műsor állandó szakértője volt.

2003-ban indult ez a műsor azzal a céllal, hogy minél több embernek nyújtson szakmai segítséget. Számomra egy hiteles és komoly értékeket közvetítő műsor volt, szeretném, ha újra kezdődne, mert rengetegen hiányolják. Juszt László emberileg és szakmailag is a lehető legtöbbet adta a műsorban.

 

Mi a véleménye a sztárügyvédekről?

Sztárügyvédeknek azokat szokás hívni, akik a médiában szerepelnek, és a médiában többségben büntetőügyek szerepelnek. Mindeközben érdekes és jelentős polgári perek és más egyéb jogviták vannak, ahol nagyon sok színvonalas és megfeszített ügyvédi munka zajlik napról napra, hétről hétre, és ezekkel az ügyekkel nem foglalkozik a média. Nem szeretem a sztárügyvéd megközelítést, és nem is tartom semmilyen értékmérőnek az ügyvédi munka megítélése szempontjából, mert gyakorlatilag csak a médiaszereplésre fókuszál. Az a véleményem, hogy sztárokat nem az ügyvédi karnak kell produkálnia, hanem a művészeknek és sportolóknak.

 

Apropó sport, Önnél a sportolást túlnyomórészt melyik sportág jelenti?

A focit nagyon szeretem, sokáig fociztam versenyszerűen, jelenleg a nagyobbik fiam igazolt játékos, de az óvodában a kicsi is már elkezdte, mind a kettő nagyon ügyes, ami nem csak az én véleményem. Nem célom, hogy futballistákká váljanak, de nagyon szeretek kijárni az edzésekre és a meccsekre, és rajtuk keresztül szembesülök a magyar utánpótlás gondjaival.

 

Miként fogadta, amikor a kiemelkedő szakmai tevékenységéért a Magyar Ügyvédi Kamara az előző év végén Kiváló Ügyvédi Munkáért kitüntetéssel jutalmazta munkásságát?

A szakma elismerése nagyon jólesik, megtiszteltetésnek vettem és meghatódtam. Azt gondolom, hogy egyfajta kötelezettséget jelent a jövőbeli tevékenységemmel kapcsolatban is, saját magammal szemben még magasabbra tettem a mércét.

 

 

Dr. Papp Gábor

1994-ben a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán diplomázott cum laude minősítéssel. Az egyetem második évétől kezdődően rendszeresen dolgozott Orosz Balázs ügyvédi irodájában, 1994-től itt lett ügyvédjelölt és a szakvizsga letételét követően 1997-től ebben az irodában lett egyéni ügyvéd. 2002-ben Szigethy Györggyel megalakította a Szigethy-Papp Ügyvédi Irodát. 2009 őszétől a Papp Gábor Ügyvédi Iroda tagja és vezető ügyvédje, túlnyomó részben büntetőügyekkel foglalkozik. 1999-től több évig tanított általános jogi ismereteket a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karán. 2008 óta a Jogi Szakvizsgabizottság cenzora, rendszeresen vizsgáztat büntetőeljárási jogból. Imádja a focit, ezen kívül évek óta hobbyszerűen bokszol.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Önkormányzati választás: hosszú út az alakuló ülésig

Az önkormányzatok életében egy furcsa, eddig még nem tapasztalt időszak következik. A választások befejeztével kialakultak az új képviselő-testületek, kiderültek az új polgármesterek, azonban a munkát egészen októberig még nem ők, hanem a korábbi, 2019-ben választott testület végzi.