Az ügyvédvilág és a való világ


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Akit láttunk már néhányszor a tévében, arról mindig van egy képünk, amelyet kialakítunk róla, ismeretlenül is. Ha pedig heteken, hónapokon át akarva-akaratlanul belebotlunk szinte minden este a képernyőn, úgy érezzük, mintha régóta ismernénk. A műsorban, ahol ismertté vált, határozottnak tűnt, céltudatosnak, és mégis folyamatosan nevetett. A valóság ezen a ponton igencsak hasonlít a tévére.


Még ügyvéd?

Igen, de október óta szüneteltetem a tevékenységem és addig nem is szeretném újraindítani, amíg a kamarai eljárás nem zárul le. Továbbá vannak még kötelezettségeim a műsorral kapcsolatban is, tehát amíg nem tudok száz százalékig a munkára koncentrálni, addig nem szeretném újrakezdeni a praktizálást.

 

Folyik közben a fegyelmi eljárás a Kamara részéről?

Igen, bár csak az összefoglaló jelentést kaptam meg róla. Addig értelemszerűen nem folyt az eljárás, amíg nem voltam elérhető, de ahogy kijöttem, én kerestem meg őket, azzal, hogy „itt vagyok, készen állok”. Szeretném, ha minél hamarabb túl lennénk rajta.

 

Miért indult az eljárás?

Még a műsor előtt, nyáron indult egy vizsgálat velem kapcsolatban – nem fegyelmi eljárás – ügyvédi reklámmal kapcsolatosan, az akkor nem zárult le. Most pedig azért, mert a Való Világ összeegyeztethetetlen az ügyvédi hivatással és méltatlan hozzá.

 

Tehát nem azért indult az eljárás, amit bent csinált vagy ahogy viselkedett?

Nem. Október 6-án költöztem be és 7-én indult az eljárás. Akkor még egy képkocka sem ment le, amin szerepeltem volna. Megtettem mindent, hogy ne kerüljek ilyen helyzetbe. Október 1-jével szüneteltettem az ügyvédi tevékenységem, pedig akkor nem volt biztos, hogy én kerülök be a műsorba. A szüneteltetés minimum 3 hónapig tart, erről meg is kaptam a határozatot. A helyettesítésemről gondoskodtam, az általam képviselt cégeket tájékoztattam a helyzetről, ezáltal kár nem érte őket.

 

Hivatalból indul az eljárás vagy bejelentésre?

Úgy tudom, bejelentésre indult ellenem. Bárki lehetett, akár egy rosszakaró, akár egy kolléga, de ez az eljárás szempontjából mindegy is.

 

Mire számít, mi fog történni?

Úgy gondolom, lesz egy szigorú meghallgatásom – erre alaposan felkészülök érvekkel, amivel védeni tudom magam, ha védekeznem kell. De ha megnézzük a jogszabály szövegét, az kimondja, hogy a szüneteltetés alatt az ügyvédet a tagdíj- és a felelősségbiztosítás fizetésén kívül nem terhelik a tagságból fakadó kötelezettségek.

 

Fél a kizárástól?

A média régóta lebegteti, hogy kizárhatnak. Ez nyilván hangzatosabb szalagcím, mint az, hogy megrovást kaphatok. Nem félek attól, hogy kizárnak, nem követtem el semmi törvénybe ütközőt, a szakmai kötelezettségeimnek eleget tettem, az óvintézkedéseket megtettem. A kizárás nem lenne összhangban a tetteimmel.

 

Számított rá, hogy probléma lesz a szereplésből?

Nem. Szakmailag elrendeztem a kötelezettségeimet. Ennek az ügynek bizonyos aspektusa a fiatal és az idősebb ügyvédgeneráció szemléletváltásáról szól. Ennek része a hozzáállás az ügyvédi reklámhoz, a médiaszerepléshez és a fiatal ügyvédek kamarai szerepéhez. Sok ügyvéd van, nagy a verseny, az ügyvédi munka pedig változik. Felgyorsult. Régen napokat kellett eltölteni a földhivatalban, cégbíróságon, most már kattintással fél óra alatt el lehet intézni ezeket az ügyeket.

 

Arra nem gondolt, hogy előzetes állásfoglalást kérjen a Kamarától? Úgy tudjuk, hogy az előző szériában induló ügyvéd kért és kapott is engedélyt.

Azt gondoltam, ha a Kamara egyszer ugyanolyan esetben engedélyt adott, akkor nekem nem kell kérnem hasonló helyzetben.

 

Miért ment be a villába?

Mindig megfeleltem a szabályoknak, egy diploma, aztán még egy és még egy, nyelvvizsgák, kiváló munkahelyek. Útkeresésnek tekintettem, hogy valóban jó helyen vagyok-e. Az volt a terv, hogy bemegyek, kijövök, és ha onnan tudom folytatni, ahol abbahagytam, akkor tudom, hogy ez az utam, ez való nekem és a villában töltött időre úgy tekintek, mint egy négy hónapos szabadságra.

 

Egyenes út vezetett az életében az ügyvédséghez?

Onnantól, hogy a polgári jog vizsgáim meglettek, igen (nevet). Előtte küzdöttem a római joggal, mint sokan mások, de másodévtől már ügyvédi irodában dolgoztam gyakornokként, majd a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodához kerültem egy évre, egy országos ösztöndíjpályázat keretében. Államvizsga után ügyvédjelöltként dolgoztam egy kisebb irodában, ahol nagy önállóságot kaptam az ügyvédnőtől, nemcsak a földhivatali és cégbírósági ügyintézést bízta rám, hanem szinte ügyvédként bánhattam az ügyfelekkel. Később egy banknál voltam jogi előadó, egy másiknál pedig csoportvezető, majd egy 400 fős építőipari cég jogtanácsosa lettem. 2010 decemberében pedig megnyitottam ügyvédi irodámat, ahol mind a banki, mind az építőipari ügyfélkör megmaradt, sőt bővült. Mivel franciául és angolul is jól beszélek, külföldi ügyfeleim is vannak.

 

Az ügyfélkört befolyásolja a szereplése? Több lesz, kevesebb lesz?

Azt gondolom, akik eddig voltak, megmaradnak. Őket tájékoztattam a műsorról és a tervemről. Új ügyfelek szempontjából nyilván lesznek, akik csak azért sem jönnek majd hozzám, de az utóbbi két hétben kerestek már meg olyanok, akik kifejezetten a szereplésem miatt akarnak velem dolgozni. A közvélemény-kutatásokból az derül ki, hogy az emberek pozitívan állnak hozzám, szimpatikus vagyok-voltam nekik. És ez a fontos. De a villalakók közül is többen várják, hogy visszakapjam a szárazbélyegzőmet (nevet)!

 

Melyik, a nézők által is tapasztalt tulajdonsága lehet az, ami szimpatikus lehet az ügyfeleknek?

Jogászi munkám során is és a villában is mindig arra törekedtem, hogy megoldjuk a nézeteltéréseket. A győzelemhez pedig nem kell a másik felet megalázni. De mindig kiálltam a saját igazamért, amit következetesen a tudomására is adtam az ellenérdekű feleknek.

 

Szereti a peres ügyeket? Az érvelést a bíróság előtt?

Igen, nagyon! Az összes ilyen ügy, ahol szemtől szemben kell szócsatákat vívni, kihívás, és rögtön kiderül, ha valaki nem elég felkészült vagy terelni akar. De jobban szeretem, ha peren kívül meg tudunk egyezni, mindkét félnek általában ez a leghatékonyabb megoldás.

 

Visszafogta magát a villában? Másként viselkedett volna, ha nem ügyvédként megy be?

Nem. Én ilyen vagyok, amilyennek láttak. Nem ügyvédként mentem be, hanem mint Dadi Eszter. Emellett van egy szakmám, ez pedig az ügyvédség.

 

Ön szerint rontotta az ügyvédek megítélését?

Szerintem az átlagnéző számára emberibbé és szimpatikusabbá tettem a jogászokat. Láttak egy sikeres, fiatal lányt, aki annak ellenére, hogy tanultabb vagy műveltebb, mint a többi villalakó, ugyanúgy tud bulizni és hülyéskedni, miközben mégis megőrzi a méltóságát és az értékrendjét. Mi rosszat tettem? Szórakoztam? Levetkőztem? Meztelenül szoktam zuhanyozni, már bocsánat. Semmi olyat nem csináltam, amit bármelyik kolléga ne tenne meg. Az egy másik dolog, hogy én vállaltam, hogy részt veszek egy játékban.

 

Mennyire titkos az RTL Klubbal kötött szerződése?

Eléggé.

 

Milyen kötelezettségei vannak? Mennyire határozhatják meg a kinti életét?

Nincsenek egyoldalú, vállalhatatlan kötelezettségek, nem csorbítja az alkotmányos jogaimat (nevet). Van egy időbeli korlát, amely idő alatt rendelkezésre kell állnom és részt kell vennem bizonyos megjelenéseken és rendezvényeken. De ez sem olyan szigorú, hogy ne tudnék kihagyni egyet, ha éppen fontos, privát dolgom van. Az őszinteség és az együttműködés a két legfontosabb eleme, amelyek egyáltalán nem állnak távol a személyiségemtől, tehát könnyű betartani.

 

Mivel foglalkozna, ha kizárnák a Kamarából?

Nem tartom valószínűnek a kizárást, de régi álmom egy magánbölcsőde vagy óvoda nyitása. Nagyon szeretem a gyerekeket, családcentrikus vagyok, úgyhogy nem állna tőlem távol egy ilyen környezet.

 

Vannak további tervei a médiában?

Az elsődleges célom a munkám folytatása. Ha újra ügyvédként dolgozom, akkor abban a minőségemben szívesen jelenek meg vagy vállalok szerepet a médiában. Az RTL Klubnak és nekem is vannak ötleteim, majd meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok. De nem szeretném a BeleValóVilágot vezetni (nevet)!

 

 

Dr. Dadi Eszter

1982-ben született. Jogi diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerzett 2005-ben. Ezt követően a University of Cambridge Jogi Karán másoddiplomázott. Bank szakjogász szakképesítését az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte meg. Angolul és franciául anyanyelvi szinten beszél.

2006–2007 között az OTP Faktoring csoportvezető jogásza, majd egy magyar tulajdonú építőipari cég jogtanácsosa lett.

2010 decemberében nyitotta meg egyszemélyes ügyvédi irodáját. Főbb területei a pénzügyi és bankjog, építés- és ingatlanjog, továbbá a klasszikus ügyvédi munkák.

Amikor nem a villában, akkor édesanyjával él. Hobbija a természet, szereti a lovaglást és minden vízi sportot.

 

Részlet az Ügyvédi törvényből:

Az ügyvédi tevékenység szüneteltetése

17. § (1) Az ügyvéd a tevékenységét – a kamara engedélyével – szüneteltetheti. A szünetelés legrövidebb időtartama 3 hónap. A szüneteltetés engedélyezését a kamara abban az esetben tagadhatja meg, ha az ügyvéd nem gondoskodott megfelelően megbízásainak átadásáról vagy megszüntetéséről, valamint – ha a szüneteltetést bejelentő ügyvéd alkalmazott ügyvédet, ügyvédjelöltet foglalkoztat – az alkalmazott ügyvéd, illetve ügyvédjelölt munkaviszonyának a Munka Törvénykönyve szerinti rendezéséről.

18. §
(3) A szüneteltetés alatt az ügyvéd nem gyakorolhatja a kamarai tagságból eredő jogokat, és – a szüneteltetés alatt fizetendő tagdíj, valamint a Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének járó tagdíj fizetése kivételével – nem terhelik az abból fakadó kötelezettségek.

Fegyelmi vétség

37. § Fegyelmi vétséget követ el az az ügyvéd,
a) aki az ügyvédi tevékenység gyakorlásából eredő, jogszabályban, illetve az etikai szabályzatban meghatározott kötelességét vétkesen megszegi, vagy
b) akinek az ügyvédi tevékenységen kívüli vétkes magatartása az ügyvédi kar tekintélyét csorbítja.

 

Mi az a Való Világ?

A Való Világ az RTL Klub valóságshow-ja, melynek jelenleg fut az ötödik szériája. A műsorban különböző kategóriákból a nézők szavaznak be játékosokat egy bekamerázott villába, ahol hónapokat kell eltölteniük összezárva, miközben különböző feladatokat kell végrehajtaniuk. A játékosok és a nézők ezután időről időre eldöntik, hogy kit nem szeretnének tovább a villában látni, és kiszavazzák őket a műsorból.

Dadi Eszter a Karrieristák csoportjából került a villába és 115 napot töltött benn.

 

Az interjú az Ügyvédvilág 2012. márciusi számában jelent meg.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 17.

Szolgáltató közigazgatás – 2. rész

Alábbi cikksorozatunk betekintést ad a Szolgáltató közigazgatás – A tájékoztatáshoz való jog a magyar szociális ellátórendszerben című Wolters Kluwer-kiadvány egyes részleteibe.

2024. április 15.

Jogszabályfigyelő 2024 – 15. hét

Alábbi cikkünkben, tekintettel arra, hogy a 2024/42-44. számú Magyar Közlönyben szakmai közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg, az elfogadásra váró törvényjavaslatok közül válogattunk.