Augusztusban már másként jár díjazás a szabadságra


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Aki augusztusban megy szabadságra, már az új szabályok szerint kapja távolléti díját. Már megjelent a Magyar Közlönyben a munka törvénykönyvét módosító törvényjavaslat, amely 2013. augusztus 1-jétől a távolléti díj számítás szabályait is érinti. Az új rendelkezéseket a 2013. augusztus 1-jét követően esedékessé váló távolléti díjra kell alkalmazni.


Összefoglalva…

A módosítás lényege, hogy havibéreseknél az egy órára járó alapbér kiszámítását a törvény a 174-es átalányosztó helyett az adott hónapban irányadó általános munkarend szerinti munkanapok száma szerint rendeli kiszámítani. A másik fontos változás, hogy a távollétre járó díjazás szempontjából nem lesz jelentősége, hogy a távollét idejére volt-e munkaidő-beosztása a munkavállalónak.

A távolléti díj fő összetevői nem változnak, továbbra is az alapbér, bizonyos esetekben a teljesítménybér és egyes bérpótlék figyelembevételével kell majd megállapítani. Újdonság, hogy vasárnapi pótlék, illetve valamennyi pótlékátalány is jelentőséghez jut.

Az alábbiakban a főbb változásokat tekintjük át részletesebben is.

Az egy órára járó alapbér számítása

A jelenleg hatályos szabályozás legtöbb vitát kiváltó pontja a havibéres munkavállaló egy órára járó alapbérének kiszámítására vonatkozik. Az elfogadott törvényszöveg végül eltért az eredetileg közzétett javaslattól. A végleges szabály szerint, a havi alapbér meghatározott időszakra járó részének számításánál a havi alapbérnek a hónapban irányadó általános munkarend szerinti egy órára eső összegét kell megszorozni az adott időszakra eső általános munkarend szerinti teljesítendő órák számával.

E bonyolult mondat alapján tehát az osztószámhoz mindig azt kell meghatározni, hogy az adott hónapban hány nap esett hétköznapra. Például, a havi alapbér 200.000 Ft, az adott hónapban 20 hétköznap volt, a munkavállaló napi munkaideje 8 óra. Ebből az egy órára eső alapbér 200.000/20/8 =1.250 Ft. Ha a munkavállaló hétfőtől péntekig megy szabadságra egy héten, az általános munkarend szerint teljesítendő órák száma e távollét idejére 40 óra. Így az erre az időszakra eső alapbér: 1.250 Ftx40=50.000 Ft.

Értelmezésem szerint a munkaszüneti napot is figyelembe kell venni az általános munkarend szerinti óraszám számításánál, hiszen a havibéres munkavállaló havi alapbére az e napra járó díjazást is magában foglalja. A példabeli számítás tehát akkor is követendő, ha a 20 hétköznapból egy munkaszüneti nap volt.

HR&Munkajog – a munkaügy értesítője 

Munkaügyi szaklap papíron és online felületen is

A Nemzetgazdasági Minisztérium határozatai alapján a HR&Munkajog papíralapú előfizetése esetén 1 regisztrált mérlegképes könyvelői kreditpont adható.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 14.

Sérelemdíj az elvesztett levelek miatt – eljárás a bv.-ben

Ha a fogvatartott már szabadult, a Bv. tv. nem írja elő a büntetés-végrehajtási intézetben kezdeményezett előzetes eljárás lefolytatását a sérelemdíj iránti igény érvényesítéséhez akkor sem, ha a fogvatartás ideje alatt az elítéltnek módja volt sérelemdíj iránti eljárást kezdeményezni – a Kúria eseti döntése.

2024. június 10.

Jogszabályfigyelő 2024 – 23. hét

Alábbi cikkünkben, tekintettel arra, hogy az elmúlt héten új Magyar Közlöny nem jelent meg, a Kúria Döntések Bírósági Határozatok legfrissebb számának a tartalmából válogattunk.

2024. június 7.

Önkormányzati választások 2024 – új időpont, új szabályok

Az idei év rendhagyó az önkormányzati választások szempontjából, hiszen most kivételesen nem ősszel, hanem az európai parlamenti választásokkal egy napon, júniusban kerül sor a választásra, ráadásul a 2019-eshez képest jelentősen módosultak a szabályok is, különösen a fővárosi közgyűlés vonatkozásában.