Az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények nyomozásáról jelent meg tanulmánykötet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő szabálytalanságok és bűncselekmények nyomozásának témáit dolgozza fel az az új tanulmánykötet, amelyet hétfőn mutattak be az Országos Bírósági Hivatal és a Miskolci Egyetem Állam – és Jogtudományi Kara közös szervezésében megtartott konferencián, Budapesten.

Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a tanácskozás megnyitóján hangsúlyozta: a többéves, kimagasló kutató és előadói munka eredményeként megjelenő kötet tudományos megalapozottsággal járul hozzá ahhoz, hogy az elméleti és gyakorlati büntetőjogászok teljes képet kaphassanak ebben a kiemelkedő jelentőségű témában.

Azt mondta: Az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények külső, belső és bűnügyi nyomozásának egyes kérdései című tanulmánykötet az Európai Bizottság által támogatott Hercule III programban végzett kutatások eredményeit összegzi, azzal a céllal, hogy bővítse az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmében részt vevő jogi hivatásrendek ismereteit.

Senyei György ismertette: a Hercule III programban az elmúlt években egy nemzetközi konferenciát, három nemzetközi workshopot és egy nemzetközi nyári akadémiát rendeztek meg, amelyeken több ország szakértője fejtette ki álláspontját a büntetőjogi kérdésekről. „Külön öröm, hogy a kimagasló előadók között a magyar bírói kar is képviseltette magát” – jelentette ki.

Csák Csilla, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja a megnyitón elmondta: a miskolci jogi kar kiemelt projektje a Hercule, a programban az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmével, anyagi, és eljárásjogi kérdések kutatásával, uniós és nemzeti jogrendszerek összehasonlításával foglalkoznak, alapvetően büntetőjogi és eljárásjogi kérdésekre összpontosítva.

Kijelenthető, hogy olyan eredmények születtek, amelyek segítik a jogértelmezést és iránymutatóak lehetnek a joggyakorlat számára – közölte a dékán, aki szerint a most bemutatott kötet nemcsak a projekt méltó zárását jelenti, hanem a miskolci jogi kar szerepét és láthatóságát is erősíti a tudományos és szakmai közegben.

A háttéranyag szerint a Hercule III projektben komplex, gyakorlatorientált összehasonlító kutatómunka folyt, amely kiemelten foglalkozott az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), az Európai Ügyészség (EPPO), az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége (Eurojust) és az európai közös rendőri szervezet, az Europol szerepének tudományos vizsgálatával is. A munkában nyolc uniós tagországból (Németország, Ausztria, Lengyelország, Görögország, Olaszország, Horváthország, Románia, Magyarország) működtek közre nemzetközi szaktekintélyek.

A könyvbemutatóval egybekötött zárókonferencián előadást tartott mások mellett Polt Péter legfőbb ügyész, Farkas Ákos projektmenedzser, a Miskolci Egyetem egyetemi tanára, Gerhard Dannecker, a Heidelbergi Egyetem egyetemi tanára és Szőnyi Amira, az OLAF egységvezetője.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 10.

Eljárás a munkaviszony megszüntetése esetén

Munkavállalói felmondás esetén – amennyiben nem áll fenn a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettség teljesítése alóli mentesülési ok – utolsó munkában töltött napnak az a nap számít, amikor a munkavállaló utoljára volt köteles a munkavégzési kötelezettségének eleget tenni – a Kúria eseti döntése.

2024. május 8.

A technika legújabb vívmányai a Pp-ben (is)?

Az Országgyűlés 2024. április 30-án szavazta meg az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. A salátatörvény számos jogszabályt módosít, többek között a közjegyzőkről, a bírósági végrehajtásról, a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról, valamint a polgári perrendtartásról szóló törvényt.