Szólásszabadság, hit, vélemény, common law – eseménymeghívó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dr. Anna Loutfi, az Egyesült Királyság elismert emberi jogi ügyvédje lesz a Danube Institute következő eseményének vendége. Loutfi tudományos és gyakorlati munkája során az egyenlőségi törvénnyel és a szólásszabadság korlátozásával kapcsolatos kérdéseket vizsgálja Európa és az Egyesült Királyság „common law” jogrendszerében. Délig lehet regisztrálni az eseményre.

Beszélgetés Anna Loutfi emberi jogi ügyvéddel a szólásszabadság előtt álló kihívásokról

Anna Loutfi előadásában az Egyesült Királyság egyenlőségi törvényében meghúzódó filozófiai meggyőződéseket mutatja be. Kitér utóbbiak common law-ra és az emberi jogok európai egyezménye (EJEE) szerinti véleménynyilvánítási szabadságra gyakorolt hatására. Az előadás feltárja, hogy a hit értelmezése és különösen az olyan fogalmak, mint a blaszfémia, hogyan váltak egyre széleskörűbben használt fogalmakká a fenti jogrendszerekben. Az elmúlt évtizedekben ez a folyamat olyan bírósági döntésekhez vezetett, amelyek idővel korlátozták a vitát a vallásgyakorlással, a gender-kérdésekkel, a környezettel és az illegális migrációval kapcsolatban.

Helyszín: Lónyay-Hatvany Villa, (1011 Budapest, Csónak u. 1.)

Időpont: 2023. február 13. 17:30

Dr. Anna Loutfi ügyvédként az Egyesült Királyságban a munkajog, az emberi jogok és az egyenlőségi jog területén dolgozik, a véleménynyilvánítási és gondolatszabadság területére összpontosítva. Közép- és Kelet-Európa összehasonlító történelméből doktorált, jogi szakirányú PhD-fokozattal rendelkezik. Részletesen ismeri Magyarország történelmét, politikáját és kultúráját, ahol doktoranduszként, majd a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) oktatójaként tevékenykedett (2001-2013). A londoni King’s College Dickson Poon School of Law munkatársa és a „The Bad Law Project” brit jogállamisági agytröszt tanácsadója.

Beszélgetőpartnerek:

  • Dr. Anna Loutfi ügyvéd, jogtudós
  • John O’Sullivan, a Danube Institute elnöke
  • Prof. David Martin Jones, a Danube Institute kutatási igazgatója

 A rendezvény nyelve angol.

A helyszínen lehetőség lesz külön interjúk készítésére. 

Az eseményen való megjelenés előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát és interjúigényét 2023. február 13-án, 12 óráig a timea.csorba@mayweather-miller.com és a press@danubeinstitute.hu e-mail címeken jelezze!

Forrás: Danube Institute sajtómeghívója


Kapcsolódó cikkek

2024. május 10.

Eljárás a munkaviszony megszüntetése esetén

Munkavállalói felmondás esetén – amennyiben nem áll fenn a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettség teljesítése alóli mentesülési ok – utolsó munkában töltött napnak az a nap számít, amikor a munkavállaló utoljára volt köteles a munkavégzési kötelezettségének eleget tenni – a Kúria eseti döntése.

2024. május 8.

A technika legújabb vívmányai a Pp-ben (is)?

Az Országgyűlés 2024. április 30-án szavazta meg az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. A salátatörvény számos jogszabályt módosít, többek között a közjegyzőkről, a bírósági végrehajtásról, a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról, valamint a polgári perrendtartásról szóló törvényt.