Az év csapata digitális szakértői megoldások a jogi szakmában kategóriában – Jogászdíj 2020-2021 Jogászdíj


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az V. Wolters Kluwer Jogászdíjon idén 12 kategóriában osztottak ki díjakat, elismerve a szakemberek innovatív, ügyfélközpontú, példaértékű munkáját. A cikkben a kategóriagyőztes pályázatának rövid kivonata olvasható a bírálóbizottság értékelésével, és a díjazottakkal készített interjú részletével együtt.

Saját fejlesztésű legaltech eszközök ügyfeleink szolgálatában

A csapat: Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda

A díjazottak a pályázatukról:

Irodánk elkötelezett az innováció és a legaltech használata iránt, melynek eredménye több saját fejlesztésű szakértői megoldás. Az ügyfelekkel való kapcsolattartáshoz saját fejlesztésű platformunkat, a Together-t használjuk, mellyel mind az ügyvéd, mind az ügyfél munkáját megkönnyítjük. A Together egy olyan online tranzakciós platform, mely feleslegessé teszi a dokumentumok e-mailen át történő küldözgetését, és nagyban megkönnyíti az ún. „transaction bible” elkészítését. Különösen a dokumentum-intenzív „Condition Precedent”/„Condition Subsequent” procedúrák lebonyolításában és nyomon követésében segít, így a tranzakció zárását sokkal átláthatóbbá teszi. A Legito egy, a Word-be beágyazott dokumentumgeneráló program, mely az ügyvédeket segíti szerződések vagy más iratok elkészítésében. Ez egy, a piacon elérhető program, melyet az innovation hub-unk ötletei és javaslatai alapján szabtak személyre a számunkra egyedi fejlesztéssel. Az ügyvéd, miután kiválasztotta az elkészítendő dokumentum típusát, egy kérdőív kitöltését követően a program legenerálja a nyers dokumentumot, időt spórolva az ügyvédnek, és ezáltal pénzt spórolva az ügyfélnek. A nemzetközi irodai munka jelentős részében nemzetközi környezetben kell helytállni, ami magával vonja, hogy a tranzakciók szinte kivétel nélkül több nyelven folynak, emiatt jelentős mennyiségű fordításra van szükség. A Schönherr Translate egy olyan szoftver, ami megspórolja az ügyvéd(jelölt)i, illetve külső fordítói munkát a fordításokat illetően. A program olcsón és gyorsan fordít le bármilyen hosszúságú iratot külső fordítói megbízhatósággal, miközben az ügyvédi titoktartásra vonatkozó szabályoknak is maximálisan megfelel, hiszen a fordítás házon belül készül. Egy 100 oldalnál is hosszabb hitelszerződés lefordítása régebben több napot vett igénybe és több ezer euróba került az ügyfélnek, ezzel viszont csupán a lek­torálási díjat kell megfizetnie.

Schönherr csapat 2

dr. Hetényi Kinga, dr. Gera Dániel és dr. Gindl Dorottya

A Gazdasági Versenyhivatal régóta alkalmazza a hajnali rajtaütés („dawn raid”) jogintézményét, ezért elindítottuk a Dawn Raid nevű applikációnkat, mely a hajnali ellenőrzések kontrollált, legális levezénylésének legaltech eszköze az ügyfél számára. Amikor rajtaütés történik, egyetlen gombnyomással értesíthető az érintetteknek azon meghatározott köre, akikre ügyfelünknek szüksége lehet egy ilyen helyzetben, pl. compliance munkatárs, ügyvezető, jogtanácsosok, akik egyúttal megkapják az őket érintő tennivalókat is.

A bírálóbizottság a pályázatról:

Maga a kategória, a digitális szakértői megoldások magában hordozza a legmagasabb szintű innovációs kihívást és elvárást, és ennek a pályázó teljes mértékben megfelelt: irodaszintű komplex megoldásaival, saját legaltech innovációs csapattal olyan szoftvereket fejlesztettek, melyek nemcsak az ügyvédek munkáját segítik, hanem az ügyfeleknek is időt, pénzt spórolnak, és kritikus helyzetekben azonnali szakértői segítséget nyújtanak, ezzel is erősítve az ügyfél–ügyvéd kapcsolatokat.

A díjat átadta: dr. Megyeri Andrea (a Wolters Kluwer Hungary Kft. Innovációs és tartalomfejlesztési igazgatója)


A NYERTEST KÉRDEZTÜK


Digitális szakértői megoldásaik milyen területeken tud­ják támogatni az ügyvédi munkát?

A digitális szakértői megoldások az ügyvédi munkát három fő területen tudják támogatni: egyrészt a dokumentumok menedzselése, elkészítése, szerkesztése terén. Másrészt a kapott dokumentumok rendszerezése, átnézése területén. Harmadrészt pedig az ügyféllel való kapcsolattartásnak a területén.

Hogyan reagáltak az ügyvédi hivatásrend szereplői a technológiai innovációkra?

A technológiai innovációkra az ügyvédi hatásrend szereplői nagyon különbözően reagáltak. Irodánk, amely része egy nagyobb hálózatnak, azzal az előnnyel rendelkezik, hogy a nagyobb hálózat és a nagyobb háttér miatt többet tudunk fektetni az ilyen megoldásokba, több erőforrásunk van, több helyről tudunk akár ötleteket is gyűjteni ahhoz, hogy mely területen kellene vagy lehetne ezeket bevetni.

Jelentek-e meg olyan ügyféligények, melyek kijelölhetik a további digitális szakértői megoldások kialakításának irányait, ha igen, jellemzően milyen területeken?

Az ügyfelek elsősorban azt várják el, hogy hatékonyan dolgozzunk és rendelkezésre álljunk. Ebben nagy segítséget nyújtanak ezek a digitális megoldások. Előfordul, hogy az ügyfelek maguk is alkalmaznak különböző digitális platformokat, technológiákat, eszközöket. Van, amikor alkalmazkodnunk kell az ügyfelek eszközeihez, legyen az az
ő konferenciamegoldásuk, az ő dokumentumrendszerezésük, digitális aláírásuk vagy akár számlázó rendszerük. Ezekhez mindig igazodnunk kell és ez különös kihívást jelent.

(Az interjút dr. Balogh Sándor és dr. Mátyás Ferenc készítette.)

A Wolters Kluwer Jogászdíj kiadvány teljes egészében ingyenesen letölthető innen.Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

Az üzletrész öröklése és átszállása a jogutódra

A kft. tagjának halálával az örökös tulajdonosává válik az elhunyt tag hagyatékába tartozó üzletrésznek. A kft.-nek nincs jogszabályi kötelezettsége az örökös tulajdonába került üzletrész megváltására, megvételére – a Kúria eseti döntése.

2024. június 19.

Önkormányzati választás: hosszú út az alakuló ülésig

Az önkormányzatok életében egy furcsa, eddig még nem tapasztalt időszak következik. A választások befejeztével kialakultak az új képviselő-testületek, kiderültek az új polgármesterek, azonban a munkát egészen októberig még nem ők, hanem a korábbi, 2019-ben választott testület végzi.