Egyszerűsített beszámoló kiterjesztése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A számviteli törvény tervezett módosítása kitágítja az egyszerűsített éves beszámolót készíthető vállalkozások körét. A tervezet a Kormány honlapján található meg.


A joganyag  értelmében egyszerűsített éves beszámolót készíthet a kettős könyvvitelt vezető vállalkozó, ha  két egymást követő üzleti évben a mérleg fordulónapján a következő, a nagyságot jelző három mutatóérték közül bármelyik kettő nem haladja meg az alábbi határértéket:

  •  a mérlegfőösszeg az 1200 millió forintot,
  • az éves nettó árbevétel az 2400 millió forintot,
  • az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak száma az 50 főt.

Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

Az üzletrész öröklése és átszállása a jogutódra

A kft. tagjának halálával az örökös tulajdonosává válik az elhunyt tag hagyatékába tartozó üzletrésznek. A kft.-nek nincs jogszabályi kötelezettsége az örökös tulajdonába került üzletrész megváltására, megvételére – a Kúria eseti döntése.

2024. június 19.

Önkormányzati választás: hosszú út az alakuló ülésig

Az önkormányzatok életében egy furcsa, eddig még nem tapasztalt időszak következik. A választások befejeztével kialakultak az új képviselő-testületek, kiderültek az új polgármesterek, azonban a munkát egészen októberig még nem ők, hanem a korábbi, 2019-ben választott testület végzi.