Egyszerűsödött a döntvénykeresés a Jogtáron


Egyedi megoldások segítik a Jogtár-használókat a döntvénykeresésben.

A Jogtáron a Döntvénytáron belül számos különböző döntvényjellegű dokumentum érhető el, ezek közül számosságában a legnagyobb részt az anonimizált bírósági határozatok, azaz a BHGY-k teszik ki. A jogalkalmazási gyakorlat ismerete mindig is fontos szerepet töltött be a jogászi hivatást gyakorlók számára, ennek jelentősége pedig tovább nőtt a korlátozott precedensrendszer bevezetésével.

Belátható, hogy az önmagában is több, mint 200.000 db BHGY (melyek száma folyamatosan nő) egy olyan adathalmazt alkot, melynek áttekintése, és a releváns találatok megtalálása kihívás elé állítja a legnagyobb tapasztalattal rendelkező jogászt is, legyen az éppen ügyvéd, bíró vagy jogtanácsos.

A Jogtáron éppen ezért folyamatosan azon is dolgozunk, hogy az egyre bővülő színvonalas szakmai tartalom mellett olyan megoldásokat fejlesszünk, ami ebben a hatalmas információs áradatban segíti a Jogtárat használó szakembereket a gyorsabb, pontosabb, relevánsabb találatok megtalálásában kevesebb idő alatt. Jelen cikkben néhány példán keresztül mutatjuk be, milyen segítséget kap az, aki ezen a felületen keres a döntvények között.

Döntvénykeresés hatékonyan

Pertárgykereső

A Jogtáron belül a Döntvénykereső nem ismeretlen azok számára, akik a bírósági ítéletek között szoktak keresni. A felületet jó ideje már a pertárgykereső is gazdagítja, melynek alapját egy gépi tanuláson alapuló MI-rendszer segíti. A pertárgykeresőben négy eltérő listából (büntetőjog, közigazgatási jog, munkajog, polgári és gazdasági jog) hierarchikusan összefüggő, több szintbe besorolt pertárgyak közül lehet választani akár egyet, vagy egyszerre több olyan címkét (vagyis pertárgyat), melyet az adott ügyben relevánsnak ítél meg a kutató jogász.

Például kiválasztunk három címkét, akár a legördülő menüt végigtekintve, akár a szűrési feltételnél begépelve a keresett szavakat:

Ennek eredményeképp kapunk egy releváns találati listát, melyet természetesen tovább szűkíthetünk akár konkrét bíróság választásával, akár dátum alapúan, vagy egyéb témakörök kijelölésével a Lista szűkítése funkcióval.

Kivonatok: betekintés a döntésbe

A kivonatok létrejöttét az az igény indukálta, hogy a keresés adta találati listánál már ugyan ott vannak a releváns találatok, azonban hosszas idő azt eldönteni, hogy a sok hasonló című határozat közül melyik az, amelyiket érdemes megnyitni, és végigtanulmányozni a szövegét.

A kivonat maga nem összefoglaló, azaz nem egy teljesen új tartalommal generált szöveg az adott ítéletről, hanem ún. extraktív kivonat. Ez azt jelenti, hogy az MI segítségével összegyűjtésre kerülnek azok a konkrét mondatok az esetből, mely a négy legrelevánsabb mondat, és ebből áll össze a kivonat, melyek szó szerint megtalálhatóak az ítéletben is. Ilyen módon betekintés nyerhető a döntésbe anélkül, hogy már elsőre a teljes szöveget el kelljen olvasni, és eldönthető, hogy érdemes-e időt tölteni annak elolvasásával, vagy másik találatot kell megnézni.

Itt a dokumentumon belül a határozat elvi tartalma szövegrészlet alatt olvasható az MI által a szövegből összeállított releváns találatok alapján az a kivonat, ami alapján jobban és gyorsabban el lehet dönteni, hogy végig kívánjuk-e olvasni a határozat teljes szövegét, vagy másik találatot nyitunk meg.

Ezeknek az eszközöknek a használatával időt és energiát lehet nyerni, mely lerövidíti a jogi kutatást, és segíti az érdemibb jogi feladatokra történő koncentrálást.

 További hasznos fejlesztések

Ügytörténeti láncolat

Egy fontos megjelenítése egy ügy lépcsőinek az ügytörténeti láncolat vizuális megjelenítése a dokumentumon belül. Ezzel a lehetőséggel látható az ügy előzménye, utózmánya (a különböző bírósági fokokon hozott döntések, illetve alkotmánybírósági döntés is, ha volt), és ezen felül még a szerkesztett döntvények (pl. Kúriai Döntések, illetve Bírósági Döntések Tára folyóiratokban megjelent anyagok) is hozzá vannak kapcsolva, amennyiben az adott ügyről született ilyen joganyag.

A sötétkékkel jelzett dokumentum az, amelyikben éppen állunk, és bármelyik másik döntésre kattintva azonnal az ügytörténet azon láncához navigál a rendszer, így áttekinthető egy peres ügy teljes élete.

Relevancia szerinti besorolás

Ha nem a döntvénykeresőt kívánjuk használni, hanem a gyorskeresőben szabadszavasan keresnénk, akkor másfajta opciók segítik a keresésünket.

Például keressünk rá a „birtokvédelem” szóra, és állítsuk be, hogy csak döntvényekben, és ne mindenben keressen. Ebben az esetben nemcsak BHGY-s találatokat, hanem minden olyan, a Döntvénytárban található anyagot megjelenít, melyben a birtokvédelem szó megtalálható.

A kék sávban ezután kiválaszthatjuk, hogy a találati listát milyen szempontból szeretnénk rendezni. Alapbeállításként relevancia szerint mutatja a találatokat, de választhatjuk azt is, hogy a legfrissebb döntvényeket szeretnénk csak látni, vagy döntvénytípus szerint válogatnánk le az eredményeket.

Szövegkörnyezet a döntvényben

A szabadszavas keresés esetén még egy plusz opció bekapcsolható (természetesen a listát itt is számos módon szűrhetjük még tovább a Lista szűkítése segítségével), mellyel közvetlenül a keresett szavaknak és azok szövegkörnyezetét tekinthetjük meg, így beleolvasva a határozat szövegébe anélkül, hogy azt megnyitnánk.

Más funkciók mellett a döntvények esetében is arra törekszünk a Jogtáron, hogy a változó igényekhez alkalmazkodó innovatív digitális megoldásaink révén támogassuk a jogászokat szakmai sikereik elérésében.

Az MI használatával kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a Jogtárt kiadó Wolters Kluwer Hungary és anyacége, a Wolters Kluwer is csak olyan fejlesztésekben vesz részt szakmai partnereivel, melyek megbízható és etikus MI-megoldásokat eredményeznek.

Fejlesztéseink iránt érdeklődő jogász kollégák jelentkezését az innovacio@wolterskluwer.com email címre várjuk, ahol aktuális, még nem nyilvános fejlesztéseinket lehet kipróbálni, azokról véleményt és visszajelzést adni.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

A kóros elmeállapot

A Btk. nem általánosságban, hanem kifejezetten a konkrét bűncselekmény viszonyában rendelkezik a kóros elmeállapot beszámítási képességet érintő hatásáról. Erre tekintettel a tüneteknek a konkrét cselekménnyel összefüggő – a vádbeli vagy ítéleti tényállással összevetett – vizsgálata alapján tisztázható a felismerési képesség kérdése – a Kúria eseti döntése.

2024. április 10.

Szolgáltató közigazgatás – 1. rész

Alábbi cikksorozatunk betekintést ad a Szolgáltató közigazgatás – A tájékoztatáshoz való jog a magyar szociális ellátórendszerben című Wolters Kluwer-kiadvány egyes részleteibe.