Jogszabályfigyelő 2024 – 11. hét


Alábbi cikkünkben tekintettel arra, hogy a 2024/29-33. számú Magyar Közlönyben szakmai közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg, az Országgyűlés honlapján közzétett, elfogadásra váró törvényjavaslatok közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a kriptoeszközök piacáról szóló törvényjavaslatról olvashatnak.

Tartalom:

  1. A kriptoeszközökre vonatkozó uniós szabályozás magyar jogba történő átültetése

 

A kriptoeszközökre vonatkozó uniós szabályozás magyar jogba történő átültetése

Az Országgyűlés ülésterve szerint 2024. március közepén kezdődhet meg az általános vitája annak a törvényjavaslatnak, amely elsődlegesen a kriptoeszközök piacairól szóló (EU) 2023/1114 európai parlamenti és a tanács rendelet magyar jogba történő átültetését szolgálja. A javaslat elfogadására az áprilisi parlamenti ülés második hetében kerülhet sor.

A fent hivatkozott uniós rendelet egy ún. keretrendszert állít fel a kriptoeszközök tekintetében – derül ki a törvényjavaslathoz fűzött előterjesztői indokolás általános részéből. Ennek megfelelően e-pénz tokennek tekinti: „[…] azon kriptoeszközöket, amelyek a stabil értéküket egy törvényes fizetőeszközre történő hivatkozás által kívánják fenntartani […] eszközalapú tokenként határozza meg azon kriptoeszközöket, amelyek nem e-tokenek, és amelyeknek célja a stabil érték fenntartása azáltal, hogy bármely más értékre vagy jogra, vagy ezek kombinációjára hivatkozik, beleértve egy ország egy vagy több hivatalos pénznemét […], harmadik kategóriába az e-pénz tokennek és eszközalapú tokennek nem minősülők esnek. Ezekre enyhébb szabályozás került kialakításra.”

A javaslat szerint a kriptoeszköz-szolgáltatók felett a Magyar Nemzeti Bank gyakorolja a felügyeleti hatóság i jogköröket, ennek keretében jogszabálysértések vagy azok közvetlen veszélye esetén intézkedési jogosultsággal rendelkezik.

Az új szabályozás 2024. június 30-án léphet hatályba a tervek szerint. A törvény egyidejűleg módosítja egyebek mellett a Bszt., az Fttv., az Mnbtv., az Fsztv. és a Hpt. szabályait is.

  • Joganyag: T/7727. számú törvényjavaslat a kriptoeszközök piacáról
  • Módosította:
  • Megjelent: parlament.hu
  • Hatályos:
  • Megjegyzés: elfogadásra váró törvénytervezet

Kapcsolódó cikkek

2024. március 11.

Jogszabályfigyelő 2024 – 10. hét

Alábbi cikkünkben a 2024/24-28. számú Magyar Közlönyben megjelent újdonságok és a Kúria honlapján megjelent közlemények közül válogattunk.