Először Visegrádon – egy jogtanácsos élményei a XVIII. Magyar Munkajogi Konferenciáról


A Wolters Kluwer Hungary Kft. idén októberben 18. alkalommal szervezte meg legnagyobb éves rendezvényét a Dunakanyar szívében. Sokszor, sok helyen hallottuk már azok véleményét, akik eddig folyamatosan, minden esztendőben részt vettek az eseményen. Ezúttal viszont arra voltunk kíváncsiak, miként élte meg a konferenciát egy olyan szakember, aki most először csatlakozott a munkajoggal foglalkozók visegrádi közösségéhez. Dr. Lengyel Bernadett-tel, Baranya megye legnagyobb iparvállalata, a Körber Hungária Gépgyártó Kft. jogtanácsosával beszélgettünk.

Milyen információi voltak előzetesen a visegrádi Magyar Munkajogi Konferenciákról? Miért szeretett volna mindenképp részt venni az eseményen?

Már a Miskolci Egyetemen is mélyrehatóbban érdekelt a munkajog Dr. Kenderes György professzornak köszönhetően. Az évfolyamdolgozatomat, a TDK-dolgozatomat és a szakdolgozatomat is ilyen témában írtam, valamint OTDK-n is ebben a témában vettem részt, amelyből látszik, hogy a munkajog különleges helyet foglal el az életemben.

Amióta végeztem az egyetemen, nagyon sokat hallottam a rendezvényről. Most a Wolters Kluwer Hungary Kft. delegált kapcsolattartója, dr. Szöllősi Adél hívta fel figyelmemet rá, és mivel mindig szeretek naprakész lenni az aktualitások kapcsán, jelentkeztem a konferenciára. Az csak hab volt a tortán, hogy a jogtanácsosok részére előírt évi képzési kötelezettség részben teljesíthető volt a rendezvényen megszerezhető 9 kreditponttal.

Milyennek találta a szakmai programot? Volt(ak)-e olyan programpont(ok), melye(ke)t mindenképpen kiemelne? Miért tetszettek ezek különösen?

Véleményem szerint egy professzionálisan összeállított szakmai programot kaptak a résztvevők, amely a munkajog valamennyi aktuális témáját érintette. Ezek közül a gyakorlati kérdéseket tárgyaló munkajogi jogesetek feldolgozását emelném ki. Izgatottan vártam a tapasztalt munkajogászok vitáját, várakozásomat pedig felül is múlta a program ezen része.

Dr. Lengyel Bernadett

Miért érdemes konkrétan egy jogtanácsosnak eljönnie a visegrádi konferenciára?

Egyrészt azért érdemes részt vennie a konferencián, mert egyes társaságoknál nem fordulnak elő olyan esetek, amelyek másoknál esetlegesen igen, így a kialakult jó gyakorlatokról véleményt cserélhet. Emellett pedig a szünetekben vagy étkezések és az esti program alkalmával más jogtanácsosokkal is tud „szakmázni”, hogy a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeket már ne is említsem.

Részt vett-e valamelyik esti programon? Hogyan értékeli a rendezvény közösségformáló erejét?

Igen, részt vettem az esti programokon is, úgy gondolom, a rendezvény közösségformáló ereje hatalmas.

Mi lenne az a 3 érv, ami alapján ajánlaná a konferenciát olyanoknak, akik még sohasem vettek részt rajta?

Professzionális programok, jelentős közösségformáló erő és a továbbképzési kötelezettség teljesítésében történő segítségnyújtás.


Köszönjük szépen, visszavárjuk 2022-ben, találkozzunk a XIX. Magyar Munkajogi Konferencián is!

Kérjük Önöket, hogy kövessék figyelemmel webshopunkat, illetve közösségi oldalainkat, mely felületeken folyamatosan beszámolunk aktuális képzési kínálatunkról.


Kapcsolódó cikkek

2022. január 26.

Emberi jogok ez EJEB gyakorlatában VI. – az oktatáshoz való jog

Élethez való, tisztességes eljáráshoz való jog, mozgásszabadság, kártalanításhoz való jog bírói hiba esetén – csak néhány olyan fogalom, amely jelen műben kibontásra vár. A Wolters Kluwer gondozásában megjelenő Emberi jogi kézikönyv az EJEB gyakorlata alapján című kiadványban Dr. Dudás Dóra Virág egészen az alapoktól építi fel az Emberi Jogok Európai Egyezményének megismerését, rendszerét, kialakulási körülményeit, fejlődését, alapértékeit és fókuszát, kikényszerítési mechanizmusát, azt, hogy az Egyezményt hogyan kell alkalmazni. Betekintést nyújt a strasbourgi bíróság szerepéről és működéséről, továbbá elmélyül az abszolút, erős, minősített, gyenge, kiegészítő jogok magyarázatában. Az alábbiakban a műnek az oktatáshoz való joggal foglalkozó részéből olvashatnak egy részletet.

2022. január 26.

Az állami szervek objektív személyiségi jogi felelősségét relativizáló joggyakorlatról 

Vitaindító írásunk témája az a bírói gyakorlat, amely az állami szerv által okozott személyiségi jogi jogsértés megállapításával kapcsolatos perekben a közigazgatási jogkörben okozott kár megtérítésével összefüggésben kialakult joggyakorlatot alkalmazza. Eszerint mérlegelési jogkörben hozott döntés esetén kirívó jogalkalmazási hiba szükséges a hatóság személyiségi jogsértésért való felelősségének megállapításához.