Helyi adók és az alkotmányosság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyre többen fordulnak az alapvető jogok biztosához az önkormányzatok helyi adót meghatározó rendeleteivel kapcsolatban – ezért az ombudsman a települési adókivetés alkotmányos kérdéseiről szervez közös konferenciát a Kúriával.


Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala és a Kúria közös szakmai konferenciát szervez az önkormányzati adóhatóságok adókivetési gyakorlatáról Alkotmányossági kérdések a helyi adó kapcsán címmel április 8-án, szerdán 9 órakor az ombudsmani hivatalban.

Az ombudsmani hivatal tájékoztatása szerint a konferencia keretében megvizsgálják az önkormányzati adóhatóságok adókivetési gyakorlatát, azt, ennek során miként érvényesül a jogállamiság elvéből levezethető jogbiztonság követelménye, valamint, hogy a vonatkozó szabályozás és adóhatósági gyakorlat biztosítja-e a jogbiztonság érvényesülését, különösen az adómértéknek az adóalanyok teherviselő képességéhez igazodó megállapítása tekintetében.

Székely László, az alapvető jogok biztosa

Az önkormányzatok finanszírozási rendszerében az utóbbi években egy mind a mai napig tartó átalakulás kezdődött. Az önkormányzatok központi támogatásának csökkenése, a feladatalapú finanszírozás következtében megnőtt az önkormányzat saját bevételeinek, elsősorban a helyi adóknak a jelentősége.

Ennek is tulajdonítható, hogy évről évre egyre többen fordulnak az alapvető jogok biztosához az önkormányzatok helyi adót meghatározó rendeleteivel kapcsolatban.

Kluwer International
Külföldi jogi e-könyvek

 

Egy kattintásra Öntől!

 

Az önkormányzati adórendeletek törvényességét és alkotmányosságát több intézmény is vizsgálja: felügyeleti jogkörben a kormányhivatal, absztrakt törvényességét a Kúria, alkotmányosságát az Alkotmánybíróság, azt pedig az ombudsman, hogy az egyes esetekben a rendelet alkalmazása alkotmányos visszássághoz vezetett-e.

Erre tekintettel szükségesnek mutatkozik az eszme- és tapasztalatcsere a témával foglalkozó elméleti és gyakorlati szakemberek között, ami végső soron az önkormányzati jogalkotó és adóhatóság munkáját is megkönnyítheti.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

Az üzletrész öröklése és átszállása a jogutódra

A kft. tagjának halálával az örökös tulajdonosává válik az elhunyt tag hagyatékába tartozó üzletrésznek. A kft.-nek nincs jogszabályi kötelezettsége az örökös tulajdonába került üzletrész megváltására, megvételére – a Kúria eseti döntése.

2024. június 19.

Önkormányzati választás: hosszú út az alakuló ülésig

Az önkormányzatok életében egy furcsa, eddig még nem tapasztalt időszak következik. A választások befejeztével kialakultak az új képviselő-testületek, kiderültek az új polgármesterek, azonban a munkát egészen októberig még nem ők, hanem a korábbi, 2019-ben választott testület végzi.