Jogászdíj 2019 Red Carpet – Reflektorfényben a díj átadói II.


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A közelgő 2019-es Wolters Kluwer Jogászdíj Díjátadó felvezetéseként rövid interjúkat olvashatnak az elismeréseket átadó szakemberekkel. Ezúttal az Adójog kategória díjátadója, Dr. Magyar Csaba, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének alelnöke, a Szent István Egyetem Gazdasági Karának oktatója, a Crystal Worldwide Zrt. vezérigazgatója válaszolt kérdéseinkre.

Miben látja a Jogászdíj mint „intézmény” valódi jelentőségét?

Sebastian Coe, kétszeres olimpiai bajnok középtávfutó egyszer azt nyilatkozta, hogy a sportolói karrierje során mindig az volt a célja, hogy jobb sportolóvá váljon, mint amilyen az adott pillanatban – akár a jövő héten, a jövő hónapban vagy a jövő évben. A fejlődés volt a cél. Az érem csupán ennek a célnak az eléréséért kapott végső jutalom volt. A Jogászdíj kapcsán is ezt a megközelítést érdemes figyelembe venni, hiszen a résztvevőket nem csak a győzelem motiválja, hanem a szakmai tökéletességre való törekvés is.

Mit képvisel az Ön számára, hogy átadhatja az egyik kategória díját?

Büszkeséggel tölt el, ha személyesen gratulálhatok a győztesnek, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy most csak a pályamunkákat értékeljük. Ezek viszont nem jöhettek volna létre, ha a versenyzők nem töltöttek volna sok-sok évet tanulással és késő estig tartó munkával.

Miként vélekedik az Ön által képviselt díjkategória napjainkban betöltött szerepéről, illetve milyen fontos jövőbeli tendenciákra számít ezen a színtéren?

Ez egy egyedülálló kategória, hiszen itt mindig a magyar adózókért izgulunk az állami költségvetéssel szemben. Ha a trendet nézzük, akkor az adójogon belül a nemzetközi adózás vált az egyik legfontosabb szereplővé, hiszen ez a terület soha nem változott még annyit, mint az elmúlt 5 évben. Ráadásul ezzel párhuzamosan a globális adóverseny egyre kiélezettebbé vált, egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora szelethez jut hazánk az „adótortából”. Magyarország az International Tax Competitiveness Index szerint a 14. helyen áll a ranglistán. Bízom benne, hogy jövőre már olyan pályaművekkel is találkozhatunk, amely Magyarországot egy külföldi befektető szemszögéből mutatja be mint adótervezési helyszínt nemzetközi összehasonlításban. Ez egyben azt is jelentené, hogy kivételesen a hazai költségvetésnek drukkolhatunk (egy másik állammal szemben).

A Jogászdíj kiemelt célkitűzése, hogy elismerje a joghallgatók, illetve a fiatal pályakezdők eredményeit. Hogyan látja a felnövekvő jogászgeneráció helyzetét? Mennyivel lesz könnyebb/nehezebb dolguk érvényesülniük, mint a mostani rangidősöknek?

Richard Susskind Az ügyvédség vége? című könyvében a klasszikus ügyvédséget temette a technológiai fejlődés ravatalozójában, azonban a GDPR és a blockchain is megmutatta, hogy akadnak bőven feladatok azoknak a jogászoknak, akik a lehetőséget, nem pedig a végzetet látják a schumpeteri „teremtő rombolásban”. Ezen felül – ahogy az előző kérdésnél kiemeltem – a nemzetközi adózás is tartogat még bőven új kihívásokat a szakma részére.

Kíváncsi, hogy kik lesznek idén az Év Jogászai? Vegyen részt a Wolters Kluwer Jogászdíj 2019 Díjátadón a Hilton Budapest City-ben! Tájékozódjon a jelöltekről, és foglaljon asztalt ide kattintva!


Kapcsolódó cikkek

2024. május 23.

Gulyás László: inspiráló most a mesterséges intelligenciát kutatni

Fenntartható-e a mesterséges intelligencia? Lesz-e valaha alapvető közszolgáltatás? Jól járnak-e a felhasználók, ha pár nagy cég kezében összpontosul a technológia fejlesztése? Ezekben a dilemmákban segít eligazodni Gulyás László, az ELTE Informatikai Kar Mesterséges Intelligencia Tanszékének docense, aki a technológia kapcsán felmerülő legaktuálisabb kérdéseket tisztázza. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem áprilisban indult tudományos-ismeretterjesztő sorozata most új videóval folytatódik.

2024. május 23.

A hídember, adatok és a compliance-by-design

Előző két cikkemben a jog és a tech szektor határán mozgó, a két “világ” közt kapcsolat teremtését facilitáló hídemberekről, illetve a compliance-by-design céges kultúrába való implementálásának előnyeiről írtam. Ez a cikk építeni fog az előző két cikk tartalmára, ezért érdemes lehet azokat is elolvasni – bár nem feltétlen szükséges – e cikk tartalma önmagában is érthető.

2024. május 22.

Egyenlőtlenségek és lehetőségek a nagy nyelvmodellek világában

A mesterséges intelligencia fejlődése válaszút előtt áll. Attól függően, hogy hogyan alakítjuk a jövőt, válhat belőle mindenki számára elérhető, vagy csak a globális nagyvállalatok által privilegizált eszköz is. Az MI demokratizálása nemes és hasznos cél ugyan, de a kapcsolódó fejlesztéseket jelenleg mégis jelentős globális egyenlőtlenségek jellemzik. A kérdés az, mi ezen egyenlőtlenségek gyökere, és mit tehetünk, hogy felszámoljuk azokat?