Jogszabályfigyelő 2018 – 42. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2018/159–163. számú Magyar Közlönyök újdonságai és a Parlamenthez benyújtott törvénytervezetek közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a lakástakarékpénztári támogatás megszüntetéséről, az Alaptörvény egységes szerkezetbe foglalásáról, illetőleg a jövő évi adómódosításokról olvashatnak.

  

Tartalom:

Lakástakarékpénztári szerződések állami támogatásának megszüntetése

Alaptörvény egységes szerkezetben

Benyújtották az év végi adómódosításokat

 

Lakástakarékpénztári szerződések állami támogatásának megszüntetése

Az alábbiakban hivatkozott törvénymódosítás következtében a 2018. október 17-ét követően kötött lakás-előtakarékossági szerződések esetében az előtakarékoskodót az eddigiek szerinti állami támogatás (az adott megtakarítási évben betétként elhelyezett összeg harminc százaléka, legfeljebb azonban megtakarítási évenként hetvenkétezer forint) nem illeti meg. Az állami támogatás megszüntetése a már megkötött szerződéseket nem érinti, ugyanakkor ezen szerződések megtakarítási idejének a meghosszabbítása esetén a meghosszabbított megtakarítási időre nem igényelhető már állami támogatás.

Joganyag: 1996. évi CXIII. törvény a lakástakarékpénztárakról

Módosította: 2018. évi LXIII. törvény

Megjelent: MK 2018/161. (X. 16.)

Hatályos: 2018. 10. 17.

Megjegyzés: kis terjedelmű módosítás

 

 Alaptörvény egységes szerkezetben

A Magyar Közlöny alábbiakban hivatkozott számában megjelent az Alaptörvénynek a hetedik módosítással egységes szerkezetbe foglalt, 2018. október 15-én hatályos szövege, amely azonban a 2019. január 1-jén hatályba lépő változásokat nem tartalmazza.

Joganyag: Magyarország Alaptörvénye (egységes szerkezetben)

Módosította:

Megjelent: MK 2018/160. (X. 16.)

Hatályos: 2018. 10. 15.

Megjegyzés: jogszabály módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege

 Benyújtották az év végi adómódosításokat

A Parlament honlapján már elérhető a jövő évi adómódosítások tervezete, amely egyebek mellett az szja-törvény, a tao-törvény, a különadóról szóló törvény, a kata-kiva törvény, az áfatörvény, a jövedékiadó-törvény, az illetéktörvény, a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény, a társadalombiztosítási törvény, a szocho-törvény, valamint az adózás rendjéről szóló törvény, az adóigazgatási eljárási törvény és az adóvégrehajtási törvény, továbbá a vámigazgatási törvények és a számviteli törvény módosított előírásait tartalmazza.

A Parlamenthez benyújtott törvénytervezet itt érhető el:

Joganyag:

Módosította:

Megjelent: www.parlament.hu

Hatályos:

Megjegyzés: törvénymódosító csomag

 


Kapcsolódó cikkek

2018. október 8.

Jogszabályfigyelő 2018 – 40. hét

Alábbi cikkünkben a 2018/148–153. számú Magyar Közlönyök újdonságai, illetve a közigazgatási egyeztetés alatt álló jogszabálytervezetek közül válogattunk.