Jogszabályfigyelő 2019 – 23. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2019/94–96. számú Magyar Közlönyök újdonságai és az elfogadásra váró törvényjavaslatok közül válogattunk.

E heti összeállításunkban az idei év első büntető jogegységi határozatáról és az évközi, illetve jövő évi adómódosítások tervezetéről olvashatnak.

 

Tartalom:

A gazdasági társaság vagyonkezelője a hűtlen kezelés elkövetője lehet

Egyszerre két adómódosítás a Parlament előtt

 

A gazdasági társaság vagyonkezelője a hűtlen kezelés elkövetője lehet

Az alábbiakban hivatkozott határozat meghozatalára irányuló kúriai jogegységi eljárás lefolytatására az a tény szolgáltatott indokot, hogy nem alakult ki egységes ítélkezési gyakorlat a tekintetben, hogy „a gazdasági társaság tulajdonosa a társaság ügyvezetőjeként elkövetheti-e a hűtlen kezelés bűncselekményét a gazdasági társaság sérelmére”.

A Kúria a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 376. § (1) bekezdésének, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény III. Könyvének, a korábban hatályban volt társasági törvények vonatkozó szabályainak és a Kúria (Legfelsőbb Bíróság) vonatkozó gyakorlatának (EBH2004. 1109, BH2018.161., BH2013. 57., BH1999. 441., BH1997. 61.) a vizsgálata alapján arra a következtetésre jutott, hogy a gazdasági társaság tagjainak a vagyoni hozzájárulása folytán létrejövő társasági vagyon elkülönül a tagok saját vagyonától, és „aminek elsődleges célja a gazdálkodó szervezet gazdasági érdekeinek biztosítása”. A társasági vagyon tehát „a vagyon kezelője számára a társaságban meglévő tulajdonosi helyzetétől függetlenül idegen vagyon”, így e vagyon kezelője elkövetheti a társaság sérelmére megvalósuló hűtlen kezelést.

Joganyag: 1/2019. BJE határozat

Módosította:

Megjelent: MK 2019/95. (VI. 5.)

Hatályos:

Megjegyzés: kúriai jogegységi határozat

 

Egyszerre két adómódosítás a Parlament előtt

Egyszerre két adómódosító törvénycsomag került a Parlament elé. A T/6349. számú javaslat uniós jogharmonizációs kötelezettségekkel kapcsolatos módosításokat tartalmaz, és az adótörvények (különösen társaságiadó-törvény, kata-kiva törvény, áfatörvény, jövedékiadó-törvény, helyiadó-törvény, illetéktörvény, adózás rendjéről szóló törvény) mellett érinti más kapcsolódó törvények (így például a vámigazgatással, a könyvvizsgálattal és az adóügyi együttműködéssel) kapcsolatos törvények rendelkezéseit is. A T/6349. számú törvényjavaslat előírásainak a többsége 2020-ban léphet hatályba, de számos rendelkezést már az idei évben is alkalmazni kell majd.

A törvényjavaslathoz kapcsolódó általános indokolás alapján a társasági adó tekintetében a tőkekivonás megadóztatásával kapcsolatos rendelkezéseket, a cigaretta jövedéki adójának az emelkedését, a nemzetközi adóügyi együttműködés tekintetében pedig a jövedelmek offshore területekre történő kihelyezésére vonatkozó adótervezési konstrukciókat érintő adatszolgáltatás és automatikus adatcsere előírását, illetve az uniós adóügyi vitarendezési mechanizmusokról szóló irányelvnek való megfelelést szolgáló rendelkezéseket emeljük ki.

A kevésbé terjedelmes T/6351. számú törvényjavaslat döntően a 2020-as adómódosításokat tartalmazza, bár e jogszabálytervezet előírásainak egy része szintén hatályba léphet már ebben az évben. A T/6351. számú javaslatban található a négygyermekes anyák élethosszig tartó szja-mentessége, az eva megszüntetése, a kiva 12 százalékra és a szálláshely szolgáltatás áfakulcsának az 5 százalékra való csökkentése, de a nulla százalékos reklámadó is. A társasági adót érintő módosítások a csoportos adóalanyisággal, a fejlesztési adókedvezménnyel és az adófeltöltési kötelezettség megszüntetésével kapcsolatosak.

Joganyag: T/6349. számú törvényjavaslat az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények uniós jogharmonizációs kötelezettségek miatt szükséges módosításáról, T/6351. számú törvényjavaslat az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról

Módosította:

Megjelent: www.parlament.hu

Hatályos:

Megjegyzés: adómódosító törvénycsomagok


Kapcsolódó cikkek

2019. június 3.

Jogszabályfigyelő 2019 – 22. hét

Alábbi cikkünkben a 2019/89–93. számú Magyar Közlönyök újdonságai, az elfogadásra váró törvényjavaslatok és a kúria közleményei közül válogattunk.
2019. május 27.

Jogszabályfigyelő 2019 – 21. hét

Alábbi cikkünkben tekintettel arra, hogy a 2019/87–88. számú Magyar Közlönyökben szakmai közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg az elfogadásra váró törvényjavaslatok és kúriai állásfoglalások közül válogattunk.