Jogszabályfigyelő 2019 – 8. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2019/23–27. számú Magyar Közlönyök újdonságai közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a hamarosan bevezetendő, azonnal teljesülő banki átutalásokról olvashatnak.

 

Tartalom:

Azonnali fizetési szolgáltatás júliustól

Azonnali fizetési szolgáltatás júliustól

A pénzforgalom lebonyolításáról szóló, alábbiakban hivatkozott MNB rendelet 2019. február 21-én kihirdetett módosítása 2019. július elsejei hatállyal bevezeti az úgynevezett azonnali fizetési szolgáltatást, amelynek a lényege, hogy „az év minden napján 24 órában működő szolgáltatással néhány másodperc alatt lebonyolíthatóak legyenek a fizetések a magyarországi fizetési számlák között” – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) tájékoztatójában.

Azonnali fizetési megbízásnak minősülnek a jogszabálymódosítás folytán a manuális feldolgozást nem igénylő, forint fizetési számla terhére indított egyedi forint belföldi átutalási megbízások legfeljebb 10 millió Ft-os értékhatárig, feltéve, hogy a megbízások nem minősülnek rendszeres vagy előre megadott terhelési nappal ellátott átutalási megbízásoknak.

A pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet alábbiakban jelzett módosítása előírja, hogy az azonnali átutalási megbízás esetében a fizető fél pénzforgalmi szolgáltatója 2019. július elsejétől köteles biztosítani, hogy legkésőbb a fizetési megbízás átvételétől számított öt másodpercen belül a fizetési művelet összege a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatójának a számláján jóváírásra kerüljön.

Az MNB egyébként a honlapján külön aloldalt működtet az azonnali fizetéssel kapcsolatos információk közzététele céljából a Pénzforgalom menüpont alatt. Az aloldalon számos, az azonnali fizetési szolgáltatással kapcsolatos dokumentum érhető el. Az alábbiakban ezen dokumentumok alapján a legfontosabb, közérdeklődésre számot tartó újdonságokat ismertetjük.

Fontos tudni, hogy az úgynevezett kötegelten benyújtott egyedi átutalási megbízások – a fogyasztók kötegelten benyújtott átutalási megbízásai kivételével – nem minősülnek azonnal fizetési megbízásnak. E szabállyal összefüggésben a rendeletmódosítás meghatározza a kötegelt megbízás fogalmát is (egynél több, egyidejűleg beérkező fizetési megbízás).

Az azonnali fizetési szolgáltatás legjelentősebb újítása az öt másodperces teljesítés mellett, hogy úgynevezett 7 × 24 órás szolgáltatásnyújtásról van szó, azaz az azonnali átutalás szempontjából minden naptári nap 24 órás munkanap, tehát az átutalás teljesítésének záró időpontja az adott naptári nap 24.00 órája. A szolgáltatók naptári évenként összességében legfeljebb 24 óra karbantartási szünetet tarthatnak az azonnali fizetések teljesítése szempontjából.

Részteljesítés és sorba állítás nincs, ezért a fizető fél számlavezető pénzforgalmi szolgáltatója haladéktalanul köteles visszautasítani a fizetési megbízást, amelyről az ügyfelet haladéktalanul értesíteni kell. E körben ki kell emelni azt is, hogy mind a pozitív (a fizetési műveletet teljesítéséről szóló), mind pedig negatív (a fizetési művelet elutasításáról) műveletről a „fogadó” szolgáltató köteles üzenetet küldeni a fizető fél számlavezető pénzforgalmi szolgáltatója részére oly módon, hogy ennek az üzenetnek 5 másodpercen belül meg kell érkeznie.

Az azonnali fizetési szolgáltatás jogi szabályozásának témakörönként összefoglalója itt érhető el.

Gyakori kérdések és válaszok az MNB honlapján.

Joganyag: 35/2017. (XII. 14.) MNB rendelet a pénzforgalom lebonyolításáról

Módosította: 10/2019. (II. 21.) MNB rendelet

Megjelent: MK 2019/26. (II. 21.)

Hatályos: 2019. 02. 22., 2019. 03.31., 2019. 07. 01.

Megjegyzés: közepes terjedelmű módosítás

 


Kapcsolódó cikkek

2019. február 18.

Jogszabályfigyelő 2019 – 7. hét

Alábbi cikkünkben a 2019/18–22. számú Magyar Közlönyök újdonságai és az elfogadásra váró törvényjavaslatok közül válogattunk.
2019. február 11.

Jogszabályfigyelő 2019 – 6. hét

E heti összeállításunkban több tucat ágazati törvény adatvédelmi módosítását tartalmazó törvényjavaslatról olvashatnak.