Jogszabályfigyelő 2022 – 2. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2022/3–5. számú Magyar Közlönyök újdonságai közül válogattunk.

E heti összeállításunkban néhány alapvető élelmiszer rögzített árának a megállapításáról, illetve a végrehajtói álláshelyek betöltésének a megváltozott szabályairól olvashatnak.

 

Tartalom:

 1. Árak megállapítása
 2. Változtak az önálló végrehajtói állások betöltésének a szabályai

Árak megállapítása

A 2022. február 1-je és 2022. május 1-je közötti időszakban hatósági áras termékké vált a kristálycukor (fehér cukor), a búzafinomliszt (BL 55), finomított napraforgó étolaj, a házi sertés comb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva), a csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva) és az ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.

E termékek esetében főszabályként az alkalmazandó bruttó kiskereskedelmi ár a kereskedő által 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál nem lehet magasabb. A jogszabály előírja továbbá a forgalmazandó napi mennyiséget, valamint rendelkezik az előírások megszegése esetén alkalmazandó szankciókról is.

 • Joganyag: 6/2022. (I. 14.) Korm. rendelet az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról
 • Módosította:
 • Megjelent: MK 2022/5. (I. 14.)
 • Hatályos: 2022. 02. 01., 2022. 02. 15.
 • Megjegyzés: új jogszabály

Változtak az önálló végrehajtói állások betöltésének a szabályai

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának az elnöke módosította a bírósági végrehajtás szervezetéről szóló, 2021. november 1-jétől hatályos rendeletét az önálló végrehajtói állások betöltésére vonatkozó előírások (hirdetmény, pályázatok benyújtása, pályázati eljárás, pályázatok elbírálása) tekintetében.

Az egyik legfontosabb újdonság, hogy a Hatóság elnöke a jövőben az önálló bírósági végrehajtói állást a kinevezési javaslatban szereplő három legmagasabb pontszámot kapott pályázó egyikének a kinevezésével töltheti be, illetve az adott álláshely tekintetében a pályázati kiírást eredménytelennek nyilvánítja, ha a kinevezési javaslatban felterjesztett szöveges értékelés alapján arra a megállapításra jut, hogy egyik jelölt sem alkalmas az adott álláshely betöltésére.

 • Joganyag: 6/2021. (X. 29.) SZTFH rendelet a bírósági végrehajtás szervezetéről
 • Módosította: k 1/2022. (I. 14.) SZTFH rendelet
 • Megjelent: MK 2022/5. (I. 14.)
 • Hatályos: 2022. 01. 15.
 • Megjegyzés: közepes terjedelmű módosítás

Kapcsolódó cikkek

2022. január 10.

Jogszabályfigyelő 2022 – 1. hét

Alábbi cikkünkben tekintettel arra, hogy a 2022/1–2. számú Magyar Közlönyökben közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg, az Országgyűlés és a Kúria honlapján megjelent közlemények közül válogattunk.