Jogszabályfigyelő 2022 – 22. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2022/91–93. számú Magyar Közlönyök újdonságai közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a különböző gazdasági szereplőket terhelő extraprofit adók bevezetéséről olvashatnak.

Tartalom:

  1. Extraprofit adók bevezetése

 

Extraprofit adók bevezetése

Az államháztartás egyensúlyát megőrző különadók címén a 2022-es és a 2023-as adóévekre vonatkozóan (először 2022. október 10-éig) különadót köteles fizetni valamennyi hitelintézet és pénzügyi vállalkozás, a kőolajtermék-előállítók, az erőművek, valamint a befektetési vállalkozások és a hitelintézetek (tranzakciós illeték) a Kormány alábbiakban hivatkozott rendelete értelmében. Úgynevezett hozzájárulás fizetésére kötelezték a légi személyszállítási tevékenység kapcsán földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezetet, és változik még ebben az évben a cégautóadó-mértéke.

Mindezeken túlmenően hozzájárulás fizetésére kötelezték a gyógyszer-forgalmazókat, kiterjesztették az energiaellátók jövedelemadója tekintetében az alanyi kört, módosították az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteher-mértékeket, illetve eltérő szabályokat állapítottak meg a népegészségügyi termékadó, a távközlési adó, a pénzügyi tranzakciós illeték, a biztosítási adó, a jövedéki adó és a kiskereskedelmi adó, bányajáradék tekintetében, végezetül változott az ásványi nyersanyagok és a  geotermikus energia fajlagos értékének, valamint az  értékszámítás módjának a meghatározása.

  • Joganyag: y 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet az extraprofit adókról
  • Módosította:
  • Megjelent: MK 2022/93. (VI. 4.)
  • Hatályos: 2022. 07. 01., 2022. 08. 01.
  • Megjegyzés: új jogszabály

 


Kapcsolódó cikkek