Jogszabályfigyelő 2022 – 4. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2022/9–14. számú Magyar Közlönyök újdonságai közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a hatósági árakkal kapcsolatos kereskedői tájékoztatásról, a Nemzeti Jogszabálytár tartalmának a változásáról, valamint a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról olvashatnak.

 

Tartalom:

  • Kereskedői tájékoztatás a hatósági árak alkalmazásáról
  • Nemzeti Jogszabálytár – jogszabály időállapotok 2010-ig visszamenőlegesen
  • Védettségi igazolások kölcsönös elfogadása Andorra és Magyarország viszonylatában

 

Kereskedői tájékoztatás a hatósági árak alkalmazásáról

A miniszterelnök kabinetfőnöke által kiadott rendelet a 6/2022. (I. 14.) Korm. rendelettel összefüggő kereskedői tájékoztatás során, azzal összefüggésben alkalmazandó szabályokat állapítja meg. A jogszabály mellékletei rendelkeznek a tájékoztatás formai követelményeiről, annak arculati elemeiről és a konkrét szövegéről is.

Fontos tudnivaló, hogy a mellékletek szerinti tájékoztató pontos műszaki, szakmai leírását a Kormány honlapján is közzéteszik.

 

Nemzeti Jogszabálytár – jogszabály időállapotok 2010-ig visszamenőlegesen

Nemzeti Jogszabálytárról szóló kormányrendelet 2022. február 1-jétől hatályos módosítása értelmében az önkormányzati rendeletek kivételével a Nemzeti Jogszabálytárban egységes szerkezetű szöveggel közzé kell tenni valamennyi, a lekérdezés napján hatályos jogszabálynak a lekérdezés napját megelőző összes időállapotát 2010. január 1-jéig visszamenőleg és a 2010. január 1-je és a lekérdezés napja között hatályban volt jogszabálynak a  hatályvesztés napját megelőző összes időállapotát 2010. január 1-jéig visszamenőleg. 

  

Védettségi igazolások kölcsönös elfogadása Andorra és Magyarország viszonylatában

2022. január 25-étől kölcsönösen elfogadják az egymás által kiadott védettségi igazolásokat az Andorrai Hercegség és Magyarország viszonylatában.

  • Joganyag: 1/2022. (I. 24.) KKM rendelet a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásának megállapításáról szóló 7/2021. (IV. 29.) KKM rendelet és a védettségi igazolások egyoldalú elismeréséről szóló 17/2021. (V. 22.) KKM rendelet Andorrai Hercegséggel összefüggő módosításáról
  • Módosította:
  • Megjelent: MK 2022/9. (I. 24.)
  • Hatályos: 2022. 01. 25.
  • Megjegyzés: két rendelet módosítását tartalmazó jogszabálycsomag

Kapcsolódó cikkek