Jogszabályfigyelő 2022 – 3. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2022/6–8. számú Magyar Közlönyök újdonságai közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a védettségi igazolványok átalakulásáról, illetve a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának az elnöke által kiadott új, a végrehajtási eljárásban felszámítandó költségátalányról szóló rendeletről olvashatnak.

 

Tartalom:

 1. Védettségi igazolásokkal kapcsolatos módosítások
 2. A végrehajtási eljárásban felszámítandó általános költségátalány

Védettségi igazolásokkal kapcsolatos módosítások

Egyebek mellett a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet, a védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendelet (az érvényes védettség és a jogosultság igazolásának általános szabályait illetően), és a védettségi igazolásról szóló kormányrendelet módosítását is tartalmazza az alábbiakban hivatkozott jogszabály, amelynek rendelkezései egységesen 2022. február 15-én lépnek hatályba.

A módosítások értelmében a védettségi igazolvány oltottsági igazolvánnyá alakul át, amely a főszabály szerint a második oltást követően hat hónapig érvényes. A harmadik oltással rendelkezők esetében az érvényesség korlátlan ideig meghosszabbodik. Aki két oltást követően lesz fertőzött, akkor ennek igazolásától számított hat hónapig érvényes az igazolványa, amely a harmadik oltás felvétele után ugyancsak korlátlan időre válik érvényessé – derül ki a Koronavírus Sajtóközpont módosításokkal kapcsolatos közleményéből.

„Az egydózisú Janssennel oltottak esetében szintén 6 hónapon belül fel kell venni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon. 18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő marad az érvényességhez. A jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nincs szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét.” (Koronavírus Sajtóközpont 2022. január 21-ei közleménye.)

 • Joganyag: 13/2022. (I. 20.) Korm. rendelet a koronavírus elleni védettség igazolásával összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról
 • Módosította:
 • Megjelent: MK 2022/7. (I. 20.)
 • Hatályos: 2022. 02. 15.
 • Megjegyzés: 8 kormányrendeletet módosító jogszabálycsomag

 

A végrehajtási eljárásban felszámítandó általános költségátalány

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke új rendeletet alkotott a bírósági végrehajtási eljárásban felszámítandó általános költségátalány mértékéről és megfizetésének szabályairól. Az új jogszabályt a hatálybalépésekor (2022. március 1.) folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a bírósági végrehajtási eljárásban felszámítandó általános költségátalány megfizetésének szabályairól szóló 3/2021. (X. 20.) SZTFH rendelet.

A módosítás folytán nem változik ugyanakkor a költségátalány mértéke, az a korábbiakkal egyezően 500 000 forintot meg nem haladó végrehajtási ügyérték esetén ügyenként 5000 forintban, 500 000 forint feletti végrehajtási ügyérték esetén az ügyérték 1 százalékában került megállapításra. 

 • Joganyag: 2/2022. (I. 20.) SZTFH rendelet a bírósági végrehajtási eljárásban felszámítandó általános költségátalány mértékéről és megfizetésének szabályairól
 • Módosította:
 • Megjelent: MK 2022/7. (I. 20.)
 • Hatályos: 2022. 03. 01.
 • Megjegyzés: új jogszabály

Kapcsolódó cikkek

2022. január 10.

Jogszabályfigyelő 2022 – 1. hét

Alábbi cikkünkben tekintettel arra, hogy a 2022/1–2. számú Magyar Közlönyökben közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg, az Országgyűlés és a Kúria honlapján megjelent közlemények közül válogattunk.