Jogszabályfigyelő 2023 – 16. hét Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2023/56–59. számú Magyar Közlönyök újdonságai közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a felszámolás alatt álló társaságok vagyonának speciális veszélyhelyzeti szabályairól olvashatnak.

 

Tartalom:

  1. Kft. alapítása a tevékenység folytatása és az üzletrészek értékesítése céljából a felszámolás alatt álló cég vagyonából

 

Kft. alapítása a tevékenység folytatása és az üzletrészek értékesítése céljából a felszámolás alatt álló cég vagyonából

Az alábbi rendeletet a csődörvény és a cégtörvény veszélyhelyzeti eltérő alkalmazásáról szóló 521/2022. (XII. 13.) Korm. rendelet 4. §-a, valamint a többségi befolyás alatt álló gazdálkodó szervezetek felszámolásának veszélyhelyzeti szabályairól szóló 64/2023. (III. 1.) Korm. rendelet 3. §-a alapján elrendelt felszámolásokban kell alkalmazni a 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt.

Lényege, hogy az adós tevékenységének a folytatására a felszámoló egy kft. hozhat létre az adós a vagyonából (annak kizárólagos részesedése mellett) és a foglalkoztatottak „átcsoportosításával”, illetve átvételével annak érdekében, hogy e kft. üzletrészeit a felszámolás során értékesítse. A kft. létesítő okiratát a felszámoló fogadja el és írja alá az adós képviseletében. A fenti lehetőséget ugyanakkor több, felszámolás alatt álló adós közös „társaságalapítására” nézve is lehetővé teszi a jogszabály bizonyos feltételek mellett.

Fontos előírás, hogy az új cég üzletrészeinek az értékesítését (a csődtörvény szerinti nyilvános pályázat, árverés mellett az alábbiakban hivatkozott jogszabály szerinti nyilvános eljárás útján), a cégbejegyzést követő egy éven belül be kell fejezni.

Az üzletrészek értékének meghatározása független szakértői vélemények útján történik. Amennyiben az egyéves határidő elteléig az értékesítési eljárás eredménytelen, úgy a felszámoló a társaság jogutód nélküli megszüntetése érdekében kezdeményezi a kft. egyszerűsített végelszámolását.

A rendelet előírásait a hatálybalépéskor folyamatban lévő felszámolási eljárásokban is alkalmazni kell.

  • Joganyag: 129/2023. (IV. 17.) Korm. rendelet a felszámolási eljárás során az adós gazdasági tevékenysége folytatása érdekében való értékesítés veszélyhelyzeti szabályairól
  • Módosította:
  • Megjelent: MK 2023/56. (IV. 17.)
  • Hatályos: 2023.04.18., 2023.05.17.
  • Megjegyzés: új jogszabály

Kapcsolódó cikkek

2023. április 11.

Jogszabályfigyelő 2023 – 14. hét

Alábbi cikkünkben, tekintettel arra, hogy a 2023/48–50. számú Magyar Közlönyökben szakmai közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg, az elfogadásra váró törvénytervezetek közül válogattunk.