A korábbi művészeti tevékenységet rögzítő híradások törlésének elutasítása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAIH szerint a Kérelmező által hivatkozott linkeken nyilvános tömegrendezvényekről készült híradások linkjei találhatók, a tartalmak pedig nem voltak sértők a Kérelmezőre nézve, ezért a törlési kérelem elutasítása jogszerű volt.

Törlési kérelme alátámasztására előadta továbbá, hogy a linkeken elérhető tartalmak aktualitásukat vesztették, előadóművészeti vállalkozását és tevékenységét 2020. májusában befejezte. Jelenlegi munkájával összeférhetetlenek és kellemetlenek, hátrányos megítélés kiváltására alkalmasak a hivatkozott tartalmak. Nyilatkozata szerint a tartalmak feltöltéséhez soha nem adta a hozzájárulását.

A NAIH valamennyi, a Kérelmező által megjelölt elérési úton megismerhető oldalt megtekintett, azok tartalma vonatkozásában megállapította, hogy a panaszolt elérési utak közül kettő esetben található meg az adott oldalon a Kérelmező személyes adata. A NAIH megítélése szerint az érintett internetes oldalak egyike sem tartalmaz a Kérelmezőre nézve sértő, illetve a jóhírnevét, aktuális munkajogviszonyát hátrányosan érintő adatokat, információkat.

Azáltal, hogy nyilvános, bárki számára elérhető rendezvényeken vett részt és végzett művészeti tevékenységet, a kulturális közélet részesévé vált. Ebből adódóan az egyes események kapcsán számolnia kellett azzal, hogy az azok vonatkozásában készült beharangozó, illetve tudósító hírek nemcsak a rendezvény alapinformációit (esemény megnevezése, résztvevők neve) tartalmazzák, hanem az ott készült kép- és hangfelvételeket is, melyek ezáltal szélesebb körű nyilvánosságot kapnak.

A NAIH hangsúlyozta továbbá, hogy egy tömegrendezvényen (például: koncert) szinte lehetetlen annak kiküszöbölése, hogy bárki videofelvételt készítsen, majd azt egy megosztó oldalon közzé tegye.

Mindemellett a Kérelmező jelenlegi foglalkoztatási jogviszonyára vonatkozó jogszabály (Kit) nem tartalmaz olyan rendelkezéseket, melyek alapján a jogviszonyt megelőzően folytatott művészeti tevékenység összeférhetetlenséget, és a jogviszony megszüntetését eredményezné.

Ebből következően a NAIH egyetértett a Google LLC-nek a törlési kérelemre adott elutasító válaszával, és a vizsgálatot megszüntette.

A NAIH tájékoztatta a Kérelmezőt, hogy amennyiben továbbra sem ért egyet a Google LLC törlést elutasító válaszával, és megítélése szerint a kifogásolt URL-eken elérhető tartalmak sértik a személyiségi jogait, úgy a GDPR 79. cikk (1) bekezdése, illetve az Infotv. 23. §-a alapján személyiségi jog megsértése megállapítása iránt bírósághoz fordulhat.

(naih.hu)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 10.

Eljárás a munkaviszony megszüntetése esetén

Munkavállalói felmondás esetén – amennyiben nem áll fenn a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettség teljesítése alóli mentesülési ok – utolsó munkában töltött napnak az a nap számít, amikor a munkavállaló utoljára volt köteles a munkavégzési kötelezettségének eleget tenni – a Kúria eseti döntése.

2024. május 8.

A technika legújabb vívmányai a Pp-ben (is)?

Az Országgyűlés 2024. április 30-án szavazta meg az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. A salátatörvény számos jogszabályt módosít, többek között a közjegyzőkről, a bírósági végrehajtásról, a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról, valamint a polgári perrendtartásról szóló törvényt.