Kormányhivatalokat ellenőriz az ÁSZ


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Állami Számvevőszék tíz kormányhivatalnál folytat ellenőrzést, amelynek keretében azt értékeli, hogy a fővárosi és a megyei kormányhivatalok az önkormányzatok feletti törvényességi felügyeleti feladataikat a jogszabályi előírásoknak megfelelően látták-e el.

Az önkormányzatok törvényes működése, továbbá a működéssel kapcsolatos beszámoló adatok megbízhatósága alapvető fontosságú kritérium a közpénzekkel való átlátható, felelős gazdálkodás érvényesítéséhez.

Az államháztartásról szóló törvény az államháztartás pénzeszközeivel és a nemzeti vagyonnal történő szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás, a beszámolási és adatszolgáltatási kötelezettségek szabályszerű teljesítésének biztosítása érdekében az államháztartás ellenőrzési rendszerében három területet nevesít: az államháztartás belső kontrollrendszerét, a kormányzati szintű ellenőrzést, valamint a külső ellenőrzést. Ez a három terület az államháztartás három védelmi vonala. A helyi önkormányzatok kormányhivatali törvényességi felügyelete az államháztartás második védelmi vonalát jelenti.

kormányhivatal

Az ellenőrzés a központi költségvetési szervek körébe tartozó, tíz kormányhivatalra terjed ki, amelyek általános hatáskörű területi államigazgatási szervek. Az ellenőrzés keretében az Állami Számvevőszék értékeli a fővárosi és megyei kormányhivatalok helyi önkormányzatok feletti törvényességi felügyeletére vonatkozó kötelezettségének teljesítését.

Az ellenőrzés során a számvevők a lényeges dokumentumok alapján végzik az értékelést. A lényeges dokumentumok körébe tartoznak a kormányhivatalok törvényességi felügyeleti tevékenysége folyamatát tartalmazó ellenőrzési nyomvonalak, a kormányhivatalok szervezeti és működési szabályzatai, a törvényességi felügyeleti eljárást ellátó szervezeti egységek ügyrendjei. Az helyi önkormányzatok felett gyakorolt törvényességi felügyeleti tevékenység értékeléshez lényegesek továbbá a lefolytatott vizsgálatokat és a megtett intézkedéseket alátámasztó dokumentumok.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzésével támogatja a közpénzügyi helyzet javítását, a kormányhivatalok tevékenységének szabályszerűbbé tételét és ezáltal képes előmozdítani a közpénzekkel való szabályszerű és felelős gazdálkodást a Kormányhivatalok által ellenőrzött önkormányzatoknál.
Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

Elindult az E-ING képzés a Magyar Ügyvédi Kamarában

Az ügyvédség szempontjából a 2024-es év talán legnagyobb kihívása az új ingatlan-nyilvántartási eljárás bevezetésére való felkészülés. Az E-ING képzés előkészítését a MÜK koordinálja azzal a céllal, hogy az új eljárásra vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretekkel segítse a kollégák felkészülését – derül ki a Magyar Ügyvédi Kamara Oktatási és Akkreditációs Bizottsága tájékoztatójából.

2024. április 19.

A közös tulajdonban álló jármű tulajdonosai csak közösen dönthetnek a jármű üzembentartójáról

A közös tulajdonban álló jármű tulajdonosai csakis közösen dönthetnek arról, hogy ki a jármű üzembentartója, személye ugyanis csak a tulajdonostársak egybehangzó nyilatkozata alapján állapítható meg. Ha az üzembentartó személye megállapítható, akkor e minőség megváltoztatásához, megszüntetéséhez úgyszintén a tulajdonostársak egyetértése szükséges – a Kúria eseti döntése.

2024. április 17.

Szolgáltató közigazgatás – 2. rész

Alábbi cikksorozatunk betekintést ad a Szolgáltató közigazgatás – A tájékoztatáshoz való jog a magyar szociális ellátórendszerben című Wolters Kluwer-kiadvány egyes részleteibe.