A gyermekek online védelmének szabályozása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács egy olyan mechanizmus létrehozását szorgalmazza, amely lehetővé teszi az online szolgáltatók számára, hogy automatikusan észleljék, eltávolítsák és jelentsék a gyermekek online zaklatására alkalmas tartalmakat.

A gyermekeket érő online szexuális bántalmazás felderítésére használt automatizált technológiának tiszteletben kell tartania az emberi jogokat és a jogállamiságot – foglalt állást az Európa Tanács új jelentésében.

„A koronavírus járvány idején erőteljesen megnőttek az online gyermekbántalmazással kapcsolatos tartalmak” – jelentette be Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára.

„Ennek rendkívül káros és tartós hatása van az érintett gyermekekre, elsősorban magának a bántalmazásnak, majd a képek online folyamatos terjesztésének köszönhetően.” „Rendkívül fontos megvédeni a gyermek áldozatokat, kivizsgálni ezeket a borzalmas bűncselekményeket és leállítani ezen anyag forgalmazását. És ezt úgy kell megtenni, hogy teljes mértékben megfeleljen az emberi jogoknak – és mindenekelőtt tiszteletben kell tartani a gyermekek magánélethez való jogát”- folytatta.

A jelentést az Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi elnöke, Linos-Alexandre Sicilianos vezetésével egy szakértői csoport készítette az Európa Tanácsnak a gyermekek szexuális kizsákmányolással és szexuális visszaéléssel szembeni védelméről szóló egyezmény részes feleinek Lanzarote-bizottsága számára.

Az Európa Tanács célja, hogy segítse a döntéshozókat az automatizált technológiák használatával járó, a gyermekek szexuális bántalmazásának felderítésére használt átfogó és kiegyensúlyozott program kialakításában.

A jelentés egy sor ajánlást tartalmaz, és felszólít egy „közérdeken alapuló keretrendszer” létrehozására, amely a Lanzarote-i egyezményen és az Európa Tanács más egyezményein alapul, és amely lehetővé teszi a szolgáltatók számára, hogy az adatokkal összhangban automatikusan észleljék, eltávolítsák és jelentsék a releváns tartalmakat a magánélet védelme érdekében.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.