A gyermekek online védelmének szabályozása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács egy olyan mechanizmus létrehozását szorgalmazza, amely lehetővé teszi az online szolgáltatók számára, hogy automatikusan észleljék, eltávolítsák és jelentsék a gyermekek online zaklatására alkalmas tartalmakat.


A gyermekeket érő online szexuális bántalmazás felderítésére használt automatizált technológiának tiszteletben kell tartania az emberi jogokat és a jogállamiságot – foglalt állást az Európa Tanács új jelentésében.

„A koronavírus járvány idején erőteljesen megnőttek az online gyermekbántalmazással kapcsolatos tartalmak” – jelentette be Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára.

„Ennek rendkívül káros és tartós hatása van az érintett gyermekekre, elsősorban magának a bántalmazásnak, majd a képek online folyamatos terjesztésének köszönhetően.” „Rendkívül fontos megvédeni a gyermek áldozatokat, kivizsgálni ezeket a borzalmas bűncselekményeket és leállítani ezen anyag forgalmazását. És ezt úgy kell megtenni, hogy teljes mértékben megfeleljen az emberi jogoknak – és mindenekelőtt tiszteletben kell tartani a gyermekek magánélethez való jogát”- folytatta.

A jelentést az Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi elnöke, Linos-Alexandre Sicilianos vezetésével egy szakértői csoport készítette az Európa Tanácsnak a gyermekek szexuális kizsákmányolással és szexuális visszaéléssel szembeni védelméről szóló egyezmény részes feleinek Lanzarote-bizottsága számára.

Az Európa Tanács célja, hogy segítse a döntéshozókat az automatizált technológiák használatával járó, a gyermekek szexuális bántalmazásának felderítésére használt átfogó és kiegyensúlyozott program kialakításában.

A jelentés egy sor ajánlást tartalmaz, és felszólít egy „közérdeken alapuló keretrendszer” létrehozására, amely a Lanzarote-i egyezményen és az Európa Tanács más egyezményein alapul, és amely lehetővé teszi a szolgáltatók számára, hogy az adatokkal összhangban automatikusan észleljék, eltávolítsák és jelentsék a releváns tartalmakat a magánélet védelme érdekében.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2023. március 16.

Oroszország nem ismeri el az ICC joghatóságát

Oroszország nem ratifikálta az ICC-t létrehozó egyezményt és nem írta alá a szervezet alapító okiratát sem, ezért nem ismeri el a szervezet joghatóságát az orosz katonák által elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására.

2023. március 9.

Személyes adatok továbbítása az USA-ba

Az Európai Adatvédelmi Testület szerint továbbra sincsenek megfelelő garanciák a személyes adatok továbbításakor az adatoknak az amerikai titkosszolgálatoktól való védelmére.