A gyermekek online védelmének szabályozása


Az Európa Tanács egy olyan mechanizmus létrehozását szorgalmazza, amely lehetővé teszi az online szolgáltatók számára, hogy automatikusan észleljék, eltávolítsák és jelentsék a gyermekek online zaklatására alkalmas tartalmakat.


A gyermekeket érő online szexuális bántalmazás felderítésére használt automatizált technológiának tiszteletben kell tartania az emberi jogokat és a jogállamiságot – foglalt állást az Európa Tanács új jelentésében.

“A koronavírus járvány idején erőteljesen megnőttek az online gyermekbántalmazással kapcsolatos tartalmak” – jelentette be Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára.

“Ennek rendkívül káros és tartós hatása van az érintett gyermekekre, elsősorban magának a bántalmazásnak, majd a képek online folyamatos terjesztésének köszönhetően.” „Rendkívül fontos megvédeni a gyermek áldozatokat, kivizsgálni ezeket a borzalmas bűncselekményeket és leállítani ezen anyag forgalmazását. És ezt úgy kell megtenni, hogy teljes mértékben megfeleljen az emberi jogoknak – és mindenekelőtt tiszteletben kell tartani a gyermekek magánélethez való jogát”- folytatta.

A jelentést az Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi elnöke, Linos-Alexandre Sicilianos vezetésével egy szakértői csoport készítette az Európa Tanácsnak a gyermekek szexuális kizsákmányolással és szexuális visszaéléssel szembeni védelméről szóló egyezmény részes feleinek Lanzarote-bizottsága számára.

Az Európa Tanács célja, hogy segítse a döntéshozókat az automatizált technológiák használatával járó, a gyermekek szexuális bántalmazásának felderítésére használt átfogó és kiegyensúlyozott program kialakításában.

A jelentés egy sor ajánlást tartalmaz, és felszólít egy „közérdeken alapuló keretrendszer” létrehozására, amely a Lanzarote-i egyezményen és az Európa Tanács más egyezményein alapul, és amely lehetővé teszi a szolgáltatók számára, hogy az adatokkal összhangban automatikusan észleljék, eltávolítsák és jelentsék a releváns tartalmakat a magánélet védelme érdekében.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.

2021. szeptember 16.

Magyarország megsértette a külföldiek kollektív kiutasításának tilalmát

Az ügy középpontjában a magyar államhatárról szóló törvény által bevezetett “feltartóztatás és átkísérés” intézkedés áll, amely felhatalmazást nyújtott a rendőrség számára, hogy a Magyarország területén illegálisan tartózkodó külföldi állampolgárokat határozat nélkül a határkerítés külső oldalára (a szerb határra) szállítsa. Az eljárás során Magyarország megsértette a kollektív kiutasítás tilalmát, mivel egyedi határozat hiányában a kérelmezőt, magatartásától függetlenül, 11 társával együtt kitoloncolta anélkül, hogy valódi és hatékony módot biztosított volna számukra a Magyarországra való beutazásra, illetve a megfelelő jogorvoslatra.