A háborús bűnök kivizsgálására fókuszál majd a cseh EU-elnökség


A cseh igazságügyi miniszter szerint a háborús bűnök kivizsgálása és üldözése az egyik fő témája lesz a 2022 második félévében induló a cseh uniós tanácsi elnökségnek.


Pavel Blažek hamarosan Hágába utazik, hogy megvitassa az orosz csapatok által Ukrajnában elkövetett háborús bűnök üldözésének közös lépéseit – írja az Euractiv európai portál.

“Döntő fontosságú, hogy nemzetközi szinten megállapodjunk a közös lépésekről, arról, hogy az egyes országok és a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság mit fognak tenni” – mondta Blažek, hozzátéve, hogy ezzel elkerülhető lenne a büntetőeljárás esetleges megkettőzése.

EU Jog online

“Az ukrajnai háborús bűnök az európai és magasabb szintű igazságszolgáltatás egyik feladata lesz. Kétségtelenül ez lesz az elnökségünk egyik témája” – jelentette ki a cseh igazságügyi miniszter.

Április végén az Európai Bizottság már segítséget ajánlott az ukránoknak az ügyben. A javaslat szerint az Eurojust igazságügyi koordinációs szervezetet erősítenék meg azért, hogy ott dolgozzák fel és tárolják az Ukrajnából érkező bizonyítékokat a perek megkezdéséig. Ukrajnában ugyanis most lehetetlen a bizonyítékok tárolása.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság szakemberei is ott vannak az ukrajnai helyszíneken, vizsgálják és dokumentálják az orosz csapatok által Ukrajna különböző részein elkövetett állítólagos háborús bűnöket.
Kapcsolódó cikkek

2022. május 16.

Második kiegészítő jegyzőkönyvet fogadtak el a kiberbűnözés ellen

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának olasz elnöksége megnyitotta aláírásra a kiberbűnözés elleni egyezmény (Budapesti Kibervédelmi Egyezmény) második kiegészítő jegyzőkönyvét, amelynek célja a hatóságok közötti együttműködés és az elektronikus bizonyítékok megosztása.