A háborús bűnök kivizsgálására fókuszál majd a cseh EU-elnökség


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A cseh igazságügyi miniszter szerint a háborús bűnök kivizsgálása és üldözése az egyik fő témája lesz a 2022 második félévében induló a cseh uniós tanácsi elnökségnek.

Pavel Blažek hamarosan Hágába utazik, hogy megvitassa az orosz csapatok által Ukrajnában elkövetett háborús bűnök üldözésének közös lépéseit – írja az Euractiv európai portál.

„Döntő fontosságú, hogy nemzetközi szinten megállapodjunk a közös lépésekről, arról, hogy az egyes országok és a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság mit fognak tenni” – mondta Blažek, hozzátéve, hogy ezzel elkerülhető lenne a büntetőeljárás esetleges megkettőzése.

EU Jog online

„Az ukrajnai háborús bűnök az európai és magasabb szintű igazságszolgáltatás egyik feladata lesz. Kétségtelenül ez lesz az elnökségünk egyik témája” – jelentette ki a cseh igazságügyi miniszter.

Április végén az Európai Bizottság már segítséget ajánlott az ukránoknak az ügyben. A javaslat szerint az Eurojust igazságügyi koordinációs szervezetet erősítenék meg azért, hogy ott dolgozzák fel és tárolják az Ukrajnából érkező bizonyítékokat a perek megkezdéséig. Ukrajnában ugyanis most lehetetlen a bizonyítékok tárolása.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság szakemberei is ott vannak az ukrajnai helyszíneken, vizsgálják és dokumentálják az orosz csapatok által Ukrajna különböző részein elkövetett állítólagos háborús bűnöket.
Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 20.

Az AI szabályozás jövője az USA-ban

Technológiai vezetők találkoztak az amerikai törvényhozókkal a Capitol Hillben, hogy megvitassák az AI szabályozás jövőjét.