A kisebbségi nyelvhasználat elősegítése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Egyesült Királyság és Németország kiterjesztette a kisebbségi nyelvek számára biztosított védelmet és többletkötelezettségeket vállalat az Európa Tanács Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája (ECRML) alapján. 2008 óta most először vállalt ilyen kötelezettséget valamely tagállam az ECRML-re hivatkozással.

2020. december 23-án az Egyesült Királyság értesítette az Európa Tanácsot arról, hogy jelentősen megerősíti a Manx Gael (menksz gilg – Man szigeti őslakosok nyelve, a kelta nyelvcsalád része -a szerk.) nyelv védelmét és használatát is népszerűsíti a Man sziget területén.

A döntés értelmében a man szigeti hatóságok 37 speciális intézkedést hajtanak végre, így például a manx gael nyelvet oktatják majd az óvodákban, valamint a hatósági eljárásokban is lehet majd manx gael nyelven dokumentumokat és kérelmeket benyújtani. Ezenkívül a Manx Gael nyelvet használják majd tv és rádióadásokban, sajtóban, kulturális programoknál, a gazdasági és társadalmi életben, valamint a határokon átnyúló együttműködésben. ”

A Charta szerinti védelem kiterjesztésével az 1970-es években kihalt manx gael nyelv sikeresen újjáéledhet” – hangsúlyozta a Nyelvi Charta Titkársága.

2021. január 6-án Németország is arról értesítette az Európa Tanácsot, hogy a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartája alapján, Schleswig-Holstein tartományban, további kötelezettségeket fogadott el a dán, az észak-fríz és az alsószász nyelvekkel kapcsolatban.

A német kötelezettségvállalások hivatalos dokumentumokban való használatra, helységnevekre és kulturális tevékenységekre vonatkoznak.

Az Európa Tanács arra ösztönzi a részes államokat, hogy rendszeresen vizsgálják felül a Charta szerinti kötelezettségeiket, hogy így segítsék a regionális vagy kisebbségi nyelveik helyzetének javulását.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2023. december 5.

A megújuló energia támogatásának főbb kérdései

Az EUB egy lett jogvita nyomán a többletvillamos-energia értékesítési díjának megállapítását érintő esetleges (vélt vagy valós) állami támogatás kérdésében hozott döntést.

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.

2023. november 21.

Ha van kendője az a baj, ha nincs, az – Burka az iskolában

A szerző az alábbi cikkében az iskolai fejkendő hordásról szóló németországi vitáról értekezik. A Szövetségi Alkotmánybíróság két évtizede ítéletet hozott a muszlim fejkendő ügyében. A társadalmi konfliktus azonban azóta is tart. Nemrégiben egy berlini döntés korbácsolta fel az indulatokat.