A kisebbségi nyelvhasználat elősegítése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Egyesült Királyság és Németország kiterjesztette a kisebbségi nyelvek számára biztosított védelmet és többletkötelezettségeket vállalat az Európa Tanács Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája (ECRML) alapján. 2008 óta most először vállalt ilyen kötelezettséget valamely tagállam az ECRML-re hivatkozással.


2020. december 23-án az Egyesült Királyság értesítette az Európa Tanácsot arról, hogy jelentősen megerősíti a Manx Gael (menksz gilg – Man szigeti őslakosok nyelve, a kelta nyelvcsalád része -a szerk.) nyelv védelmét és használatát is népszerűsíti a Man sziget területén.

A döntés értelmében a man szigeti hatóságok 37 speciális intézkedést hajtanak végre, így például a manx gael nyelvet oktatják majd az óvodákban, valamint a hatósági eljárásokban is lehet majd manx gael nyelven dokumentumokat és kérelmeket benyújtani. Ezenkívül a Manx Gael nyelvet használják majd tv és rádióadásokban, sajtóban, kulturális programoknál, a gazdasági és társadalmi életben, valamint a határokon átnyúló együttműködésben. ”

A Charta szerinti védelem kiterjesztésével az 1970-es években kihalt manx gael nyelv sikeresen újjáéledhet” – hangsúlyozta a Nyelvi Charta Titkársága.

2021. január 6-án Németország is arról értesítette az Európa Tanácsot, hogy a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartája alapján, Schleswig-Holstein tartományban, további kötelezettségeket fogadott el a dán, az észak-fríz és az alsószász nyelvekkel kapcsolatban.

A német kötelezettségvállalások hivatalos dokumentumokban való használatra, helységnevekre és kulturális tevékenységekre vonatkoznak.

Az Európa Tanács arra ösztönzi a részes államokat, hogy rendszeresen vizsgálják felül a Charta szerinti kötelezettségeiket, hogy így segítsék a regionális vagy kisebbségi nyelveik helyzetének javulását.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 10.

Moneyball, avagy sport és jog: miben tud segíteni a sportelemzés módszertana a jogászi munka hatékonyabb mérésében és jobb döntések meghozatalában?

Az új típusú, kezdetben a baseballban használt elemző alkalmazások nemcsak a labdajátékokban, hanem a jog területén is hatékonyabb stratégiai döntések meghozatalát segíthetik – legyen szó egy ügyvédi perstratégia összeállításáról, a megfelelő érvelés megfogalmazásáról, egy új munkavállaló felvételéről vagy más döntések támogatásáról.

2022. augusztus 10.

A menekült kiskorú gyermekének helyzete

Az EUB azt vizsgálta, hogy ellentétes-e az uniós joggal, ha a tagállam menekült jogállást biztosít egy olyan harmadik országbeli állampolgár kiskorú gyermeke számára, aki az adott tagállam területén született, és másik szülője révén olyan harmadik ország állampolgárságával rendelkezik, amelynek területén nincs kitéve üldözés veszélyének.

2022. augusztus 1.

Milyen jogai vannak a légi utasoknak?

Késett a gépem, törölték a járatomat, nem vitt el a repülő, amire jegyem volt – egyre több légi utas kerül ilyen helyzetbe, a légitársaságok azonban nem minden esetben árulják el, hogy pontosan milyen kártérítésre és segítségre jogosult ilyenkor az utas – annak ellenére, hogy a szabályozás szerint kötelességük lenne. Kártérítési kisokos légi utasoknak a reptéri káosz útvesztőjében.