Környezetvédők milliói perelik a francia államot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Párizsban csütörtökön megkezdődött az évtized legnagyobb klímapere.

Kétmillió állampolgár és számos civilszervezet azért perelte be a mindenkori kormányt, mert az nem tett eleget a 2015-ös párizsi klímaegyezményben lefektetett célok eléréséért.

A szegényeket támogató OXFAM francia igazgatója, Cécile Duflot szerint a felelősség a politikusokat terheli.

Nem a hétköznapi emberek dolga felvenni a harcot a környezetkárosítás ellen. Az államnak kell megfelelő törvényeket hoznia. Központi akarat nélkül semmire se jutunk – mondta.

A Greenpeace hajnalban kihelyezett egy 30 méteres transzparenst a bíróság épülete elé, amelyen a támogatók folyamatosan növekvő száma volt látható. Az NGO-k 100 tanút fognak beidézni a tárgyalásra, és további 25000 állásfoglalást rögzítettek online.

Ha születne egy elmarasztaló ítélet, akkor végre nem csak a civil szervezetek hívnák fel a figyelmet a mulasztásokra, hanem a bíróság is. Azoknak a politikusoknak, akik eddig környezetvédőként tetszelegtek, valódi lépésekre kéne elszánniuk magukat. A francia állam nem színlelhetne többé – mondta a franciaországi Greenpeace igazgatója, Jean-Francois Julliard.

Párizs 5 éve vállalta, hogy az ipari forradalomkor mérthez képest plusz 2 Celsius-fok alatt tartja a felmelegedés mértékét és 2050-re klímasemlegessé válik. Ez viszont a jelenlegi ütemben elérhetetlennek tűnik.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.