Környezetvédők milliói perelik a francia államot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Párizsban csütörtökön megkezdődött az évtized legnagyobb klímapere.

Kétmillió állampolgár és számos civilszervezet azért perelte be a mindenkori kormányt, mert az nem tett eleget a 2015-ös párizsi klímaegyezményben lefektetett célok eléréséért.

A szegényeket támogató OXFAM francia igazgatója, Cécile Duflot szerint a felelősség a politikusokat terheli.

Nem a hétköznapi emberek dolga felvenni a harcot a környezetkárosítás ellen. Az államnak kell megfelelő törvényeket hoznia. Központi akarat nélkül semmire se jutunk – mondta.

A Greenpeace hajnalban kihelyezett egy 30 méteres transzparenst a bíróság épülete elé, amelyen a támogatók folyamatosan növekvő száma volt látható. Az NGO-k 100 tanút fognak beidézni a tárgyalásra, és további 25000 állásfoglalást rögzítettek online.

Ha születne egy elmarasztaló ítélet, akkor végre nem csak a civil szervezetek hívnák fel a figyelmet a mulasztásokra, hanem a bíróság is. Azoknak a politikusoknak, akik eddig környezetvédőként tetszelegtek, valódi lépésekre kéne elszánniuk magukat. A francia állam nem színlelhetne többé – mondta a franciaországi Greenpeace igazgatója, Jean-Francois Julliard.

Párizs 5 éve vállalta, hogy az ipari forradalomkor mérthez képest plusz 2 Celsius-fok alatt tartja a felmelegedés mértékét és 2050-re klímasemlegessé válik. Ez viszont a jelenlegi ütemben elérhetetlennek tűnik.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 20.

Az AI szabályozás jövője az USA-ban

Technológiai vezetők találkoztak az amerikai törvényhozókkal a Capitol Hillben, hogy megvitassák az AI szabályozás jövőjét.