Környezetvédők milliói perelik a francia államot


Párizsban csütörtökön megkezdődött az évtized legnagyobb klímapere.


Kétmillió állampolgár és számos civilszervezet azért perelte be a mindenkori kormányt, mert az nem tett eleget a 2015-ös párizsi klímaegyezményben lefektetett célok eléréséért.

A szegényeket támogató OXFAM francia igazgatója, Cécile Duflot szerint a felelősség a politikusokat terheli.

Nem a hétköznapi emberek dolga felvenni a harcot a környezetkárosítás ellen. Az államnak kell megfelelő törvényeket hoznia. Központi akarat nélkül semmire se jutunk – mondta.

A Greenpeace hajnalban kihelyezett egy 30 méteres transzparenst a bíróság épülete elé, amelyen a támogatók folyamatosan növekvő száma volt látható. Az NGO-k 100 tanút fognak beidézni a tárgyalásra, és további 25000 állásfoglalást rögzítettek online.

Ha születne egy elmarasztaló ítélet, akkor végre nem csak a civil szervezetek hívnák fel a figyelmet a mulasztásokra, hanem a bíróság is. Azoknak a politikusoknak, akik eddig környezetvédőként tetszelegtek, valódi lépésekre kéne elszánniuk magukat. A francia állam nem színlelhetne többé – mondta a franciaországi Greenpeace igazgatója, Jean-Francois Julliard.

Párizs 5 éve vállalta, hogy az ipari forradalomkor mérthez képest plusz 2 Celsius-fok alatt tartja a felmelegedés mértékét és 2050-re klímasemlegessé válik. Ez viszont a jelenlegi ütemben elérhetetlennek tűnik.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.