Környezetvédők milliói perelik a francia államot

Párizsban csütörtökön megkezdődött az évtized legnagyobb klímapere.


Kétmillió állampolgár és számos civilszervezet azért perelte be a mindenkori kormányt, mert az nem tett eleget a 2015-ös párizsi klímaegyezményben lefektetett célok eléréséért.

A szegényeket támogató OXFAM francia igazgatója, Cécile Duflot szerint a felelősség a politikusokat terheli.

Nem a hétköznapi emberek dolga felvenni a harcot a környezetkárosítás ellen. Az államnak kell megfelelő törvényeket hoznia. Központi akarat nélkül semmire se jutunk – mondta.

A Greenpeace hajnalban kihelyezett egy 30 méteres transzparenst a bíróság épülete elé, amelyen a támogatók folyamatosan növekvő száma volt látható. Az NGO-k 100 tanút fognak beidézni a tárgyalásra, és további 25000 állásfoglalást rögzítettek online.

Ha születne egy elmarasztaló ítélet, akkor végre nem csak a civil szervezetek hívnák fel a figyelmet a mulasztásokra, hanem a bíróság is. Azoknak a politikusoknak, akik eddig környezetvédőként tetszelegtek, valódi lépésekre kéne elszánniuk magukat. A francia állam nem színlelhetne többé – mondta a franciaországi Greenpeace igazgatója, Jean-Francois Julliard.

Párizs 5 éve vállalta, hogy az ipari forradalomkor mérthez képest plusz 2 Celsius-fok alatt tartja a felmelegedés mértékét és 2050-re klímasemlegessé válik. Ez viszont a jelenlegi ütemben elérhetetlennek tűnik.

(hu.euronews.com)Kapcsolódó cikkek:


Hatékonyabb eszközök a bántalmazók ellen
2021. március 4.

Hatékonyabb eszközök a bántalmazók ellen

A brit kormány által javasolt módosítások szerint önálló bűncselekmény lesz a fojtogatás, nem kell együttélés a családon belüli bántalmazáshoz és kiterjesztik a bosszúpornó büntetőjogi fogalmát is.

Sértheti az uniós jogot a lengyel bírák kinevezésének szabályozása
2021. március 4.

Sértheti az uniós jogot a lengyel bírák kinevezésének szabályozása

Sérthetik az uniós jogot a lengyel igazságszolgáltatási tanácsról szóló törvény módosításai, amelyek a legfelsőbb bírósági tisztségekre pályázók kinevezését érintik – foglalt állást kedden közzétett ítéletében az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága, de hozzátette, hogy a jogsértés tényleges fennállásáról a lengyel bíróságoknak kell dönteniük.

A digitális társadalom olvasatai – XV.
2021. március 4.

A digitális társadalom olvasatai – XV.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal a modernitás ezredvégi kritikáit veszi górcső alá.

Sérti az emberi méltóságot a koldulás büntetése
2021. március 2.

Sérti az emberi méltóságot a koldulás büntetése

Az EJEB az emberi méltóság alapvető szempontjait is elemezve egyhangúlag egyezménysértőnek találta az egyedi mérlegelést nélkülöző, általános koldulási tilalmat, amely nincsteleneket kötelez pénzbírság megfizetésére.

A bírák szólásszabadsága korlátozható
2021. február 25.

A bírák szólásszabadsága korlátozható

Az EJEB elé került ügyben a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság bírája az akkori román főbíróval szemben kritikus véleménycikket publikált. Ebben a rendszerváltás előtt betöltött pozíciójára utalva Ügyész Elvtársnak nevezte a Semmítőszék elnökét, aki részt vett “a szocialista rendszer ellenségeinek kigyomlálásában”.