A schengeni határellenőrzés új szabályairól állapodtak meg az EU-tagok


Megállapodtak a schengeni térségen belüli határellenőrzés új szabályairól az uniós tagországok belügyminiszterei pénteki luxembourgi tanácskozásukon.

A megállapodás új intézkedésként korlátozza a külső határokon lévő határátkelőhelyek számát, illetve  nyitvatartási idejét, valamint a határőrizet fokozásával igyekszik hatékonyabban fellépni az illegális migráció ellen.

A Tanács továbbá eljárásokat határoz meg a belső határellenőrzések újbóli bevezetésére, szigorúbb biztosítékokkal. Figyelembe veszi az unió nemrégiben hozott döntését, amely megerősítette a schengeni térségen belüli szabad mozgás elvét, ugyanakkor meghatározza a belső határellenőrzések újbóli bevezetésének feltételeit.

Amennyiben a belső határellenőrzés szükségességének fennmaradása két év és hat hónap után is indokolt, az érintett tagállamnak értesítenie kell az Európai Bizottságot a belső határellenőrzés további meghosszabbításának szándékáról, megindokolva azt. Egyben meg kell jelölnie azt az időpontot is, amikor várhatóan feloldja az ellenőrzéseket. A bizottság ezt követően ajánlást ad ki.

A rendelet továbbá új eljárást vezet be az illegális határátlépéssel érkezett menekülők unión belüli, engedély nélküli mozgásának kezelésére.

Az érintett tagállamok önkéntes fellépésén alapuló rendszer keretében ez az eljárás lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy a határ menti térségben elfogott és a területén illegálisan tartózkodókat a határokon átnyúló rendőrségi együttműködés keretében átadják annak a tagállamnak, ahonnan érkeztek.

A tagállami belügyminiszterek nagy többsége az önkéntes szolidaritási mechanizmust támogatja, amelynek alapján a tagállamok önkéntesen befogadhatják a Földközi-tenger térségében fekvő tagállamokba érkező menekülőket, illetve más segítséget, például pénzügyi támogatást ajánlhatnak fel számukra.

(hu.euronews.com)


Kapcsolódó cikkek

2023. február 1.

Az Európai Unió Tanácsa az elektronikus bizonyítékokhoz való határokon átnyúló hozzáférés javításáról

Az uniós tagállamok állandó képviselői a mai napon megerősítették a Tanács elnöksége és az Európai Parlament között az elektronikus bizonyítékokhoz való határokon átnyúló hozzáférésről szóló rendelettervezetről és irányelvtervezetről létrejött megállapodást. Az elfogadott szövegek lehetővé fogják tenni, hogy az illetékes hatóságok közvetlenül címezhessenek az elektronikus bizonyítékokra vonatkozó bírósági határozatokat másik tagállambeli szolgáltatóknak.

2023. február 1.

Adatvédelem vagy a közúti büntetőpontok nyilvánossága

Az unió luxembourgi bírósága által hozott ítélet egy szinte klasszikusnak nevezhető adatvédelmi ügyben született, és azt vette górcső alá, milyen mértékben avatkozhat be egy tagállam valakinek a személyes jogaiba a közúti közlekedésbiztonság előmozdítására irányuló céljának követése során.