Kötelezettségszegési eljárást indít az EU az Egyesült Királysággal szemben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Unió az Egyesült Királysággal szemben a brexit feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi jegyzőkönyv hétfőn bejelentett, egyoldalú brit módosítása miatt.

Maros Sefcovic, a Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja szerdán közölte: „Kétség nem fér hozzá, sem jogi, sem politikai mentség nincs egy nemzetközi megállapodás egyoldalú módosítására. Egy ilyen lépés a nemzetközi jog megsértése, tehát mondjuk ki őszintén: törvénybe ütköző” -fogalmazott.

Az északír protokoll az Egyesült Királyság EU-ból történő kilépéséről szóló megállapodáshoz fűzött jegyzőkönyv, amely rögzíti, hogy 2021. január 1-től Nagy-Britanniára és Észak-Írországra számos esetben eltérő szabályok vonatkoznak többek közt annak érdekében, hogy fenntartsák az Ír-sziget belső határa, tehát az ír-északír határ ellenőrzés nélküli átjárhatóságát.

(hu.euronews.com)


Kapcsolódó cikkek