Sérti az emberi jogokat az orosz külföldi ügynök törvény


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden kimondta, hogy az orosz „külföldi ügynökök” szabályozása sérti a külföldi ügynökként kijelölt csoportok jogait.

A megjelölést állítólag nem kormányzati szervezetek feloszlatására, az emberi jogi csoport oroszországi irodáinak bezárására és politikai aktivisták megbüntetésére használták. Az ítélet 73 külföldi ügynökként megjelölt csoportot érint, és kártérítésre jogosítja fel őket.

Az EJEB kimondta: A hazai [orosz] bíróságok nem szolgáltak „releváns és elégséges indokokkal” a szankció megválasztására… Figyelembe véve a szabálysértések alapvetően szabályozási jellegét, a kiszabott közigazgatási bírságok jelentős összegét és azok gyakori halmozódását, valamint azt a tényt, hogy a kérelmezők non-profit civil szervezetek voltak, amelyek költségvetése csökkent a külföldi finanszírozás korlátozása miatt, az EJEB álláspontja szerint a külföldi ügynökökről szóló törvény által előírt bírságok nem tekinthetők az elérni kívánt jogos céllal arányosnak.

Oroszország valószínűleg nem hajtja végre az ítéletet. Vlagyimir Putyin június 11-én írt alá egy törvényjavaslatot, amely előírja az EJEB bármely határozatának be nem tartását 2022 márciusa és 2023 januárja között.

Az ítélet egy héttel azután született, hogy az orosz duma alsóháza jóváhagyta a külföldi ügynök még tágabb meghatározását amelybe beletartozna minden olyan személy vagy szervezet, aki bármilyen összeget kap külföldről.

(jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.