Sérti az emberi jogokat az orosz külföldi ügynök törvény


Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden kimondta, hogy az orosz „külföldi ügynökök” szabályozása sérti a külföldi ügynökként kijelölt csoportok jogait.

A megjelölést állítólag nem kormányzati szervezetek feloszlatására, az emberi jogi csoport oroszországi irodáinak bezárására és politikai aktivisták megbüntetésére használták. Az ítélet 73 külföldi ügynökként megjelölt csoportot érint, és kártérítésre jogosítja fel őket.

Az EJEB kimondta: A hazai [orosz] bíróságok nem szolgáltak „releváns és elégséges indokokkal” a szankció megválasztására… Figyelembe véve a szabálysértések alapvetően szabályozási jellegét, a kiszabott közigazgatási bírságok jelentős összegét és azok gyakori halmozódását, valamint azt a tényt, hogy a kérelmezők non-profit civil szervezetek voltak, amelyek költségvetése csökkent a külföldi finanszírozás korlátozása miatt, az EJEB álláspontja szerint a külföldi ügynökökről szóló törvény által előírt bírságok nem tekinthetők az elérni kívánt jogos céllal arányosnak.

Oroszország valószínűleg nem hajtja végre az ítéletet. Vlagyimir Putyin június 11-én írt alá egy törvényjavaslatot, amely előírja az EJEB bármely határozatának be nem tartását 2022 márciusa és 2023 januárja között.

Az ítélet egy héttel azután született, hogy az orosz duma alsóháza jóváhagyta a külföldi ügynök még tágabb meghatározását amelybe beletartozna minden olyan személy vagy szervezet, aki bármilyen összeget kap külföldről.

(jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2022. június 29.

Még egy évig marad védettséget igazoló uniós igazolvány

Megmarad a digitális Covid-igazolvány, de már csak ott van rá szükség, ahol ezt külön kérik az utazóktól. A rendelet június 30-án járt volna le, de ha az egészségügyi helyzet lehetővé teszi, akkor bármikor hatályok kívül helyezhetik.

2022. június 28.

EU: Legyen világos, mi árt az egészségnek és a klímának!

Az Európai Bizottság (EB) a Zöld Fordulat céljainak eléréséért akciócsomaggal állt elő. Javasolja a termékmegjelölési szabályok szigorítását és kibővítését. A koncepció az élelmiszereknél már ismert: a csomagoláson színek jelölik a káros összetevők arányát. Ez a legtöbb országban csak ajánlás, az EB viszont kötelezővé tenné.