A tagállamok támogathatják a bajba került cégeket Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EU tervei szerint segítséget nyújtana a koronavírus miatt veszteségekkel küzdő európai vállalkozások számára, hogy így vegye elejét a külföldi versenytársak általi felvásárlásoknak.

Azt EU a program keretében engedélyezné a tagállami kormányok számára, hogy pénzügyi segítséget nyújtsanak a rászoruló vállalakozásoknak, vagy akár tulajdont is szerezhetnek.

Már folynak a tárgyalások a tagállamokkal a részletekről, de a Bizottság ezt a lehetőséget csak „végső intézkedésnek” szánja.

A tervezett szabályozás lényege, hogy védelmet nyújtson a külföldi állami vállalatok tisztességtelen magatartása ellen.

A koronavírus jelentős gazdasági hatásainak ellensúlyozására az EU jelenleg is az eu-s székhellyel rendelkező vállalkozások védelmére törekszik.

“A tervezett szabályozás kívül esik az EU állami támogatások ellenőrzési rendszerén és különösen fontos lehet a tagállamok számára, hogy beavatkozhassanak, ha a stratégiai társaságokkal szembeni külföldi ellenséges felvásárlást tapasztalnak” – jelentette ki az Európai Bizottság szóvivője.


Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.

2021. szeptember 16.

Magyarország megsértette a külföldiek kollektív kiutasításának tilalmát

Az ügy középpontjában a magyar államhatárról szóló törvény által bevezetett “feltartóztatás és átkísérés” intézkedés áll, amely felhatalmazást nyújtott a rendőrség számára, hogy a Magyarország területén illegálisan tartózkodó külföldi állampolgárokat határozat nélkül a határkerítés külső oldalára (a szerb határra) szállítsa. Az eljárás során Magyarország megsértette a kollektív kiutasítás tilalmát, mivel egyedi határozat hiányában a kérelmezőt, magatartásától függetlenül, 11 társával együtt kitoloncolta anélkül, hogy valódi és hatékony módot biztosított volna számukra a Magyarországra való beutazásra, illetve a megfelelő jogorvoslatra.