A tagállamok támogathatják a bajba került cégeket Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EU tervei szerint segítséget nyújtana a koronavírus miatt veszteségekkel küzdő európai vállalkozások számára, hogy így vegye elejét a külföldi versenytársak általi felvásárlásoknak.

Azt EU a program keretében engedélyezné a tagállami kormányok számára, hogy pénzügyi segítséget nyújtsanak a rászoruló vállalakozásoknak, vagy akár tulajdont is szerezhetnek.

Már folynak a tárgyalások a tagállamokkal a részletekről, de a Bizottság ezt a lehetőséget csak „végső intézkedésnek” szánja.

A tervezett szabályozás lényege, hogy védelmet nyújtson a külföldi állami vállalatok tisztességtelen magatartása ellen.

A koronavírus jelentős gazdasági hatásainak ellensúlyozására az EU jelenleg is az eu-s székhellyel rendelkező vállalkozások védelmére törekszik.

„A tervezett szabályozás kívül esik az EU állami támogatások ellenőrzési rendszerén és különösen fontos lehet a tagállamok számára, hogy beavatkozhassanak, ha a stratégiai társaságokkal szembeni külföldi ellenséges felvásárlást tapasztalnak” – jelentette ki az Európai Bizottság szóvivője.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A gyermekek jogellenes külföldre vitele

Európai előírások és konkrét nemzeti jogszabályok összevetéséről döntött az EU Bírósága egy különösen érzékeny témában, a gyermekek jogellenes külföldre vitelével kapcsolatban. Lényege a visszavitel iránti kérelmek elbírálására vonatkozó, a gyermekek érdekeit szolgáló gyors eljárások biztosítása.

2024. február 14.

Háttérzene sugárzása a repülőgépen

Az unió bírósága egy romániai szerzői jogi jogvitára tett pontot, melynek középpontjában a repülőgépeken és vonatokon háttérzeneként sugárzott zeneművek „jogállása”, és az attól függő díj megfizetése állt..