Az USA korlátozza a koronavírusos betegek juttatásait Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A new york-i legfőbb ügyész pert indított a Trump kormány ellen, mert álláspontja szerint egy szövetségi jogszabály jogszerűtlenül korlátozza a koronavírusos munkavállalók fizetett betegszabadsághoz való jogát.

Letitia James főügyész azt állította a manhattani szövetségi bírósághoz benyújtott keresetében, hogy a Munkaügyi Minisztérium által közzétett jogszabály, ellentétes a Kongresszus által márciusában elfogadott koronavírusról szóló törvény rendelkezéseivel.

A Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, által a múlt hónapban aláírt jogszabály célja a koronavírus járvány által sújtott emberek segítése és a betegség gazdasági hatásainak mérséklése. A jogszabály szerint a vírus miatt munkaképtelenné váló munkavállalók, illetve a beteg családtagjukat otthon ápolók fizetett betegszabadságra válnak jogosulttá.

A főügyész azonban felhívta a figyelmet, hogy a Munkaügyi Minisztérium szabályozása ellentmond a fenti törvényi rendelkezéseknek, amikor megállapítja, hogy a munkáltatóknak nem kell fizetett betegszabadságot biztosítaniuk, ha úgy ítélik meg, hogy munkavállalónak nem tudnak munkát biztosítani, illetve az egészségügyi dolgozókat alapvetően zárja ki a betegszabadságra jogosultak köréből.

(reuters.com)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 20.

Az AI szabályozás jövője az USA-ban

Technológiai vezetők találkoztak az amerikai törvényhozókkal a Capitol Hillben, hogy megvitassák az AI szabályozás jövőjét.