Az USA korlátozza a koronavírusos betegek juttatásait Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A new york-i legfőbb ügyész pert indított a Trump kormány ellen, mert álláspontja szerint egy szövetségi jogszabály jogszerűtlenül korlátozza a koronavírusos munkavállalók fizetett betegszabadsághoz való jogát.

Letitia James főügyész azt állította a manhattani szövetségi bírósághoz benyújtott keresetében, hogy a Munkaügyi Minisztérium által közzétett jogszabály, ellentétes a Kongresszus által márciusában elfogadott koronavírusról szóló törvény rendelkezéseivel.

A Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, által a múlt hónapban aláírt jogszabály célja a koronavírus járvány által sújtott emberek segítése és a betegség gazdasági hatásainak mérséklése. A jogszabály szerint a vírus miatt munkaképtelenné váló munkavállalók, illetve a beteg családtagjukat otthon ápolók fizetett betegszabadságra válnak jogosulttá.

A főügyész azonban felhívta a figyelmet, hogy a Munkaügyi Minisztérium szabályozása ellentmond a fenti törvényi rendelkezéseknek, amikor megállapítja, hogy a munkáltatóknak nem kell fizetett betegszabadságot biztosítaniuk, ha úgy ítélik meg, hogy munkavállalónak nem tudnak munkát biztosítani, illetve az egészségügyi dolgozókat alapvetően zárja ki a betegszabadságra jogosultak köréből.

(reuters.com)


Kapcsolódó cikkek

2021. október 21.

EUB-döntés a regionális televíziós reklámokról

A szerző az alábbi cikkében az Európai Unió Bíróságának ítéletét elemzi, mely a Fussi Modestraße Mayr GmbH kontra SevenOne Media GmbH és társai-ügyben[1] született, mely a területi és országos reklámértékesítés szabályait veti össze.

2021. október 20.

A bírósági rendszer kritikája miatt kapott fegyelmit a bolgár bíró

Az EJEB megállapította, hogy a bíró ugyan szabálysértést követett el, amikor nem hozott időben ítéletet, de a fegyelmi büntetése összefüggésben volt a bírósági vezetők kinevezése és a bírósági ügyelosztás kapcsán megfogalmazott kritikai véleményével is.