Az USA korlátozza a koronavírusos betegek juttatásait Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A new york-i legfőbb ügyész pert indított a Trump kormány ellen, mert álláspontja szerint egy szövetségi jogszabály jogszerűtlenül korlátozza a koronavírusos munkavállalók fizetett betegszabadsághoz való jogát.

Letitia James főügyész azt állította a manhattani szövetségi bírósághoz benyújtott keresetében, hogy a Munkaügyi Minisztérium által közzétett jogszabály, ellentétes a Kongresszus által márciusában elfogadott koronavírusról szóló törvény rendelkezéseivel.

A Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, által a múlt hónapban aláírt jogszabály célja a koronavírus járvány által sújtott emberek segítése és a betegség gazdasági hatásainak mérséklése. A jogszabály szerint a vírus miatt munkaképtelenné váló munkavállalók, illetve a beteg családtagjukat otthon ápolók fizetett betegszabadságra válnak jogosulttá.

A főügyész azonban felhívta a figyelmet, hogy a Munkaügyi Minisztérium szabályozása ellentmond a fenti törvényi rendelkezéseknek, amikor megállapítja, hogy a munkáltatóknak nem kell fizetett betegszabadságot biztosítaniuk, ha úgy ítélik meg, hogy munkavállalónak nem tudnak munkát biztosítani, illetve az egészségügyi dolgozókat alapvetően zárja ki a betegszabadságra jogosultak köréből.

(reuters.com)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.