A britek nem vinnék bíróságra a kisebb ügyeket Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A brit legfőbb ügyészség ajánlása szerint a kisebb súlyú büntetőügyeket az ügyészek peren kívüli eljárásban ügyészi figyelmeztetéssel vagy más kiszabható enyhe szankcióval zárják le a koronavírus miatt.

A brit legfőbb ügyészség (Crown Proseution Service, CPS) ajánlása alapján a brit nyomozóhatóságok eddig példátlan eljárásokkal bírálhatják el a kisebb súlyú bűncselekményeket elkövetők ügyeit, annak érdekében, hogy megkönnyítsék az igazságszolgáltatási rendszer működését a koronavírus idején.

A CPS legfrissebb ajánlása arra hívja fel az angliai és walesi ügyészeket, hogy válasszanak a bírósági eljárásokon kívüli, alternatív lehetőségeket, beleértve a kevésbé súlyos bűncselekmények esetén a vád elejtését, ezzel enyhítve a bíróságokra nehezedő nyomást. A CPS arra kéri továbbá az ügyészeket, hogy a járvány ideje alatt rangsorolják a bűncselekményeket és a súlyosabbakat bírálják el elsődlegesen.

A „kevésbé súlyos” bűncselekmények esetén kérjük az ügyészeket, hogy fontolják meg az ügyek bíróságon kívüli elintézését, például alkalmazzanak figyelmeztetést vagy egyéb ügyész által kiszabható büntetéseket, illetve további intézkedés nélkül zárják le az olyan ügyeket, amelyekben a közérdek nem igényli a büntetőeljárás lefolytatását.

Az ügyészeket annak mérlegelésére is kérik, hogy bizonyos esetekben fogadják el az elkövető beismerő vallomását és az alapján hozzanak döntést, illetve vegyék figyelembe, hogy egy kevésbé súlyos bűncselekmény esetén a bíróság vajon tudna-e a bűncselekmény súlyának megfelelő ítélet hozni”. Ezenkívül a gyanúsított életkorát, az őrizetben tartásának vagy előzetes letartóztatásnak időtartamát is figyelembe kell venni.

A CPS ajánlása természetesen nem terjed ki a súlyos, így például az erőszakos bűncselekményekre.

Max Hill legfőbb ügyész elmondta: „Jól tudjuk, hogy a bűncselekmények milyen súlyos hatást gyakorolnak az emberek életére, ezért biztosítani akarjuk a közvéleményt arról, hogy még ezekben a rendkívüli időkben is működik az igazságszolgáltatás.

„Legfontosabb feladatunk az, hogy büntetőeljárást indítsunk, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a büntető igazságszolgáltatási rendszer előtt álló soha nem látott kihívást.


„ A legveszélyesebb bűnelkövetők ügyeit prioritásként kell kezelnünk, miközben alkalmazkodunk a koronavírus jelentette kihívásokhoz. A kisebb súlyú bűncselekményeknél úgy helyes, ha a megfelelő intézkedések mérlegelésekor minden rendelkezésre álló lehetőséget megvizsgálunk.

„Az ajánlásunk rendkívül kevés ügyre vonatkozik, mindemellett a koronavírus járvánnyal kapcsolatos bűncselekmények továbbra is prioritást élveznek – bárki, aki veszélyezteti a közbiztonságot, az az igazságszolgáltatással kerül szembe.”

Az ügyészeknek a döntéshozataluk során eddig is mérlegelniük kellett a bűncselekmények társadalomra való veszélyességét, a jelenlegi útmutató azonban először kéri arra őket, hogy a világjárvány során szenteljenek külön figyelmet az ügyteher jelentette ​​nyomásnak.

Az útmutató szerint: „A koronavírus járvány kitörése Angliában és Walesben is példátlan kihívást jelent a büntető igazságszolgáltatási számára. A rendkívüli helyzet jelentős nehézségeket okozott a büntető igazságszolgáltatási folyamatban.

„A világjárványnak elsősorban az ügyek intézésére volt jelentős hatása”.

„A folyamatban lévő tárgyalások nagy részét az áldozatok, a tanúk, az alperesek, az ügyvédek és az esküdtek személyes részvételének akadályozásával kapcsolatos problémák miatt le kellett állítani. Számos meghallgatást elhalasztottak a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírások betartása érdekében. A válság azért fogja hosszú távon éreztetni a hatását a büntető igazságszolgáltatási rendszerben, mert egyre nő a folyamatban lévő ügyek száma, amelyben nem lehet meghallgatást tartani. ”

A brit járásbíróságok és törvényszékek csak sürgős ügyekben tartanak meghallgatásokat, azokban is lehetőség szerint telefonon és videón keresztül.

Jelenleg 157 bírósági épületet használnak az elengedhetetlen személyes meghallgatásokhoz, amely az angliai és walesi elsőfokú bíróságok 42% -át teszi ki.

Az ügyészeknek kiadott korábbi útmutatások szerint a „kivételesen sürgős esetek” alatt a koronavírus járvány során azokat az ügyeket kell érteni, amelyekben a gyanúsítottakat őrizetben kell tartani, vagy például a súlyos erőszakos bűncselekmények, illetve a koronavírussal kapcsolatos bűncselekmények.

Az óvadékot általánosan engedélyezni kell, kivéve ha a „korábbi ajánlás szerint” alapos okkal feltételezhető, hogy a gyanúsított további bűncselekményt követhet el, befolyásolhatja a tanúkat, akadályozhatja az igazságszolgáltatást, vagy a szökés veszélye áll fenn.

Ahol a jogi eljárás késleltethető, a dokumentum szerint az ügyészség „Nem javasolja, hogy ezeket a bűncselekményeket hagyják figyelmen kívül, hanem azokat hosszabb távon bírálják el.

„Ezek az ügyek alacsonyabb prioritással bírnak a koronavírus járvány idején, egyszerűen azért, mert a munka jelenleg nem végezhető el.”

(theguardian.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.