Fizetnie kell a keresőóriásnak az online tartalmakért


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A francia versenyhatóság bejelentette, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok, a jogszabályok kijátszása és a diszkrimináció miatt is eljárást folytat a Google ellen.

A francia versenyhatóság pénteken nyilatkozatot adott ki, amelyben sürgette a Google-t, hogy három hónapon belül kezdjen tárgyalásokat a kiadókkal és a hírügynökségekkel az általuk gyártott tartalmuk újbóli felhasználásának pénzügyi ellentételezése érdekében.

A versenyhatóság szerint a kiadók és az Agence-France Presse (AFP) hírügynökség arról panaszkodtak, hogy a Google megsérti „szomszédos jogaikat”. A versenyhatóság az eljárás lefolytatását követően megállapította, hogy a Google visszaélt az „erőfölényével”, amellyel „súlyos károkat okozott a sajtóágazatnak”.

A panaszosok azt is állították, hogy a Google nem tartja be a tavaly elfogadott francia szerzői jogi törvényt.

A Google kijelentette, hogy nem fog „cikkivonatokat, fényképeket, infografikákat és videókat megjeleníteni a felületein, kivéve, ha a kiadók engedélyt adnak azok ingyenes felhasználásra”. A kiadók túlnyomó többsége felhatalmazta a Google-t arra, hogy az általuk létrehozott tartalmakat további tárgyalás és kompenzáció nélkül használja fel.

(jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2022. május 18.

Havi 3 napot maradhatnak otthon a nők Spanyolországban

Elfogadta a spanyol kormány a menstruációs szabadságról szóló törvényt. A jogszabály havonta 3, maximum 5 napot biztosít a nőknek, hogy súlyos menstruációs fájdalmak esetén otthon maradjanak.

2022. május 18.

Kiutasítás az EU-n belül – Döntés a közbiztonsági „jogegyenlőségről”

A szerző az Európai Unió Bíróságának az Ordre des barreaux francophones et germanophone, további felek és a Conseil des ministres ügyében[1] született ítéletét elemzi, mely az uniós polgár beutazáshoz és tartózkodáshoz való jogának közrendi vagy közbiztonsági okokból történő korlátozásáról szól.

2022. május 16.

Második kiegészítő jegyzőkönyvet fogadtak el a kiberbűnözés ellen

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának olasz elnöksége megnyitotta aláírásra a kiberbűnözés elleni egyezmény (Budapesti Kibervédelmi Egyezmény) második kiegészítő jegyzőkönyvét, amelynek célja a hatóságok közötti együttműködés és az elektronikus bizonyítékok megosztása.