A tartalom moderálás káros hatásai


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Facebook megállapodott a moderátorokkal, kártérítést fizet és mentálhigénis foglalkozásokat szervez a munkával járó mentális megterhelés csökkentése érdekében.

A Facebook egyezséget kötött a moderátorok által indított csoportos perben. Az egyezség értelmében összesen 52 millió dollárt fizet a moderátorainak, akik azért fordultak bírósághoz, mert a közösségi médiacég nem nyújtott védelmet számukra az általuk moderált, a közösségi oldal elveit sértő tartalmak által okozott súlyos mentálhigiénés hatásokkal szemben.

A kedden bejelentett egyezség értelmében minden moderátor legalább 1000 dollárt kap a Facebook-tól, illetve a cég további juttatásokat is ad, ha a moderátort valamilyen mentális rendellenességgel diagnosztizálják, például poszttraumás stresszel.

Az általában alvállalkozók által foglalkoztatott moderátorok állandóan jelleggel ki vannak téve az olyan grafikus tartalmaknak,  mint a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések, lefejezésről készült felvételek, a terrorizmus, állatkínzás és „egyéb mentálisan megterhelő tartalmak”, mondta a moderátorok egyik ügyvédje a Guardiannek.

Az ügyvéd elmondta, hogy szerint „izgatottak voltak” a pert kimenetelével kapcsolatban, amely a közösségi médiacéggel szembeni ritka győzelemmel zárult. „A munka által okozott sérülés valódi és súlyos. Nagyon jó érzés, hogy valódi segítséget kaphatunk. ”

Ügyvédek szerint a munkavállalók további kártérítésre is számíthatnak, amely elérheti az 50.000 dollárt. A Facebook pedig számos szabályzatát módosítja a moderátorok mentális egészségének hatékonyabb védelme érdekében.

Az egyezség értelmében több mint 11.000 ember kap kártérítést, akik 2015 óta dolgoznak Facebook moderátorként Kaliforniában, Arizonában, Texasban és Floridában.

A pert Selena Scola, korábbi moderátor indította egy kaliforniai bíróságon 2018. szeptemberében, amelyhez később sok volt moderátor csatlakozott. Azóta több jelentés is készült a tartalommoderálás munkavállalók mentális egészségére gyakorolt ​​súlyos hatásairól.

Selena Scola kilenc hónapig moderátori munka után fedezte fel magán a poszttraumás stressz tüneteit. Mások azt érezték, hogy politikai nézeteik megváltoztak, de voltak olyanok is, akik az extrém tartalmak függőivé váltak.

A Verge 2019. évi jelentése szerint a munkavállalóknak évi 28.800 dolláros fizetésért, napi többezer szörnyű videót kellett megnézniük, kevés mentálhigiénés támogatással.

A Facebook szóvivője elmondta, hogy az egyezég is része a folyamatban lévő változásoknak, amelyek a moderátorok munkáját igyekeznek könnyebbé tenni.

“Hálásak vagyunk azoknak az embereknek, akik ezt a fontos munkát végzik annak érdekében, hogy a Facebook mindenki számára biztonságos hely legyen.” – mondta. “Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a mostani egyezség keretében, illetve a jövőben is további támogatást nyújtsunk nekik.”

A megállapodás részeként a Facebook fejleszti a moderátorok munkakörnyezetéttöbbek között coachokat és mentálhigiénés tanácsadókat fognak alkalmazni, azokat az eszközöket is fejlesztik, amelyek képesek a tartalom-moderátorok munkáját biztonságosabbá tenni és egyéb mentálhigiénés támogatást is nyújtanak nekik. A társaság havi rendszerességgel csoportterápiás foglalkozásokat is bevezet a moderátorok részére.

“Az ügy kezdetén, még csak a szabályzatok megváltoztatása volt a cél” „Szerencsések vagyunk, hogy sikerült további eredményeket is elérnünk. A jövőbeli lehetőségek ugyanolyan fontosak számunkra, mint a pénzbeli kártérítés. ” -tette hozzá a felperesek egyik ügyvédje.

(theguardian.com)


Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 10.

Moneyball, avagy sport és jog: miben tud segíteni a sportelemzés módszertana a jogászi munka hatékonyabb mérésében és jobb döntések meghozatalában?

Az új típusú, kezdetben a baseballban használt elemző alkalmazások nemcsak a labdajátékokban, hanem a jog területén is hatékonyabb stratégiai döntések meghozatalát segíthetik – legyen szó egy ügyvédi perstratégia összeállításáról, a megfelelő érvelés megfogalmazásáról, egy új munkavállaló felvételéről vagy más döntések támogatásáról.

2022. augusztus 10.

A menekült kiskorú gyermekének helyzete

Az EUB azt vizsgálta, hogy ellentétes-e az uniós joggal, ha a tagállam menekült jogállást biztosít egy olyan harmadik országbeli állampolgár kiskorú gyermeke számára, aki az adott tagállam területén született, és másik szülője révén olyan harmadik ország állampolgárságával rendelkezik, amelynek területén nincs kitéve üldözés veszélyének.

2022. augusztus 1.

Milyen jogai vannak a légi utasoknak?

Késett a gépem, törölték a járatomat, nem vitt el a repülő, amire jegyem volt – egyre több légi utas kerül ilyen helyzetbe, a légitársaságok azonban nem minden esetben árulják el, hogy pontosan milyen kártérítésre és segítségre jogosult ilyenkor az utas – annak ellenére, hogy a szabályozás szerint kötelességük lenne. Kártérítési kisokos légi utasoknak a reptéri káosz útvesztőjében.