A tartalom moderálás káros hatásai


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Facebook megállapodott a moderátorokkal, kártérítést fizet és mentálhigénis foglalkozásokat szervez a munkával járó mentális megterhelés csökkentése érdekében.

A Facebook egyezséget kötött a moderátorok által indított csoportos perben. Az egyezség értelmében összesen 52 millió dollárt fizet a moderátorainak, akik azért fordultak bírósághoz, mert a közösségi médiacég nem nyújtott védelmet számukra az általuk moderált, a közösségi oldal elveit sértő tartalmak által okozott súlyos mentálhigiénés hatásokkal szemben.

A kedden bejelentett egyezség értelmében minden moderátor legalább 1000 dollárt kap a Facebook-tól, illetve a cég további juttatásokat is ad, ha a moderátort valamilyen mentális rendellenességgel diagnosztizálják, például poszttraumás stresszel.

Az általában alvállalkozók által foglalkoztatott moderátorok állandóan jelleggel ki vannak téve az olyan grafikus tartalmaknak,  mint a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések, lefejezésről készült felvételek, a terrorizmus, állatkínzás és „egyéb mentálisan megterhelő tartalmak”, mondta a moderátorok egyik ügyvédje a Guardiannek.

Az ügyvéd elmondta, hogy szerint „izgatottak voltak” a pert kimenetelével kapcsolatban, amely a közösségi médiacéggel szembeni ritka győzelemmel zárult. „A munka által okozott sérülés valódi és súlyos. Nagyon jó érzés, hogy valódi segítséget kaphatunk. ”

Ügyvédek szerint a munkavállalók további kártérítésre is számíthatnak, amely elérheti az 50.000 dollárt. A Facebook pedig számos szabályzatát módosítja a moderátorok mentális egészségének hatékonyabb védelme érdekében.

Az egyezség értelmében több mint 11.000 ember kap kártérítést, akik 2015 óta dolgoznak Facebook moderátorként Kaliforniában, Arizonában, Texasban és Floridában.

A pert Selena Scola, korábbi moderátor indította egy kaliforniai bíróságon 2018. szeptemberében, amelyhez később sok volt moderátor csatlakozott. Azóta több jelentés is készült a tartalommoderálás munkavállalók mentális egészségére gyakorolt ​​súlyos hatásairól.

Selena Scola kilenc hónapig moderátori munka után fedezte fel magán a poszttraumás stressz tüneteit. Mások azt érezték, hogy politikai nézeteik megváltoztak, de voltak olyanok is, akik az extrém tartalmak függőivé váltak.

A Verge 2019. évi jelentése szerint a munkavállalóknak évi 28.800 dolláros fizetésért, napi többezer szörnyű videót kellett megnézniük, kevés mentálhigiénés támogatással.

A Facebook szóvivője elmondta, hogy az egyezég is része a folyamatban lévő változásoknak, amelyek a moderátorok munkáját igyekeznek könnyebbé tenni.

„Hálásak vagyunk azoknak az embereknek, akik ezt a fontos munkát végzik annak érdekében, hogy a Facebook mindenki számára biztonságos hely legyen.” – mondta. „Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a mostani egyezség keretében, illetve a jövőben is további támogatást nyújtsunk nekik.”

A megállapodás részeként a Facebook fejleszti a moderátorok munkakörnyezetéttöbbek között coachokat és mentálhigiénés tanácsadókat fognak alkalmazni, azokat az eszközöket is fejlesztik, amelyek képesek a tartalom-moderátorok munkáját biztonságosabbá tenni és egyéb mentálhigiénés támogatást is nyújtanak nekik. A társaság havi rendszerességgel csoportterápiás foglalkozásokat is bevezet a moderátorok részére.

„Az ügy kezdetén, még csak a szabályzatok megváltoztatása volt a cél” „Szerencsések vagyunk, hogy sikerült további eredményeket is elérnünk. A jövőbeli lehetőségek ugyanolyan fontosak számunkra, mint a pénzbeli kártérítés. ” -tette hozzá a felperesek egyik ügyvédje.

(theguardian.com)


Kapcsolódó cikkek

2023. december 5.

A megújuló energia támogatásának főbb kérdései

Az EUB egy lett jogvita nyomán a többletvillamos-energia értékesítési díjának megállapítását érintő esetleges (vélt vagy valós) állami támogatás kérdésében hozott döntést.

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.

2023. november 21.

Ha van kendője az a baj, ha nincs, az – Burka az iskolában

A szerző az alábbi cikkében az iskolai fejkendő hordásról szóló németországi vitáról értekezik. A Szövetségi Alkotmánybíróság két évtizede ítéletet hozott a muszlim fejkendő ügyében. A társadalmi konfliktus azonban azóta is tart. Nemrégiben egy berlini döntés korbácsolta fel az indulatokat.