Az EJEB ítéletek hatásai

Az EJEB ítéletek végrehajtása alapvető változásokat hozott a tagállamok alkotmánybírságainak gyakorlatában. Az EJEB most összefoglalja a kiemelkedő ügyeket.

Az Európa Tanács EJEB Ítéletek Végrehajtásáért Felelős Osztálya új tematikus tájékoztatót tett közzé, amely 50 évre visszamenőleg mutatja be az Emberi Jogok Európai Egyezményének hatását a tagállami alkotmánybíróságok gyakorlatára.

A tájékoztató 117 kiemelt ügyet vagy ügycsoportot foglal össze az Európa Tanács 32 tagállamával kapcsolatban, amelyek egészen 1968-ig nyúlnak vissza.

Az új tájékoztatóból megtudható, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott –  többek között az igazságszolgáltatáshoz való joggal, a szólásszabadsággal és az egyesülési szabadsággal kapcsolatosan hozott – döntések hogyan változtatták meg a nemzeti jogszabályokat, illetve az alkotmányok nemzeti bíróságok általi értelmezését.

Az EJEE egy sorozatot tervez az EJEB ítéletek végrehajtásával kapcsolatos tájékoztatókból, amelyből az alkotmányos változásokat bemutató tájékoztató jelent meg elsőként. Ezt hamarosan a környezetvédelmi kérdésekkel és a rendvédelmi szervek által lefolytatott eljárásokkal kapcsolatos megfelelő vizsgálatokról szóló tájékoztatók követik majd.

Az EJEB ítéleteinek végrehajtása a tagállamok feladata, amelyet az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága felügyel.

Kapcsolódó cikkek:


Kiskorúak eutanáziája
2020. október 16.

A holland kormány a koalíciós partnerekkel folytatott hónapokig tartó vita után lehetővé tette az orvosok számára, hogy a halálosan betegségben szenvedő egy és 12 év közötti gyermekek is élhessenek az eutanáziával.

A munkaerő-kölcsönzés lényegi eleme az ideiglenesség
2020. október 16.

A munkaerő-kölcsönzés lényegi eleme az ideiglenesség

Az EUB szerint ugyanazon kölcsönzött munkavállalónak az ugyanazon kölcsönvevő vállalkozás részére való egymást követő kikölcsönzései a 2008/104 irányelv rendelkezéseinek lényegét játsszák ki, és a munkaviszony e formájával való visszaélésnek minősülnek.

Személyes adatok védelme az online oktatásban
2020. október 15.

Személyes adatok védelme az online oktatásban

A norvég adatvédelmi hatóság 276.000 euró (3 millió norvég korona) bírságot szabott ki Bergen város önkormányzatára, mert nem gondoskodott az iskolák és a tanulók közötti kommunikációs rendszer megfelelő biztonságáról.