Az EJEB ítéletek hatásai

Az EJEB ítéletek végrehajtása alapvető változásokat hozott a tagállamok alkotmánybírságainak gyakorlatában. Az EJEB most összefoglalja a kiemelkedő ügyeket.

Az Európa Tanács EJEB Ítéletek Végrehajtásáért Felelős Osztálya új tematikus tájékoztatót tett közzé, amely 50 évre visszamenőleg mutatja be az Emberi Jogok Európai Egyezményének hatását a tagállami alkotmánybíróságok gyakorlatára.

A tájékoztató 117 kiemelt ügyet vagy ügycsoportot foglal össze az Európa Tanács 32 tagállamával kapcsolatban, amelyek egészen 1968-ig nyúlnak vissza.

Az új tájékoztatóból megtudható, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott –  többek között az igazságszolgáltatáshoz való joggal, a szólásszabadsággal és az egyesülési szabadsággal kapcsolatosan hozott – döntések hogyan változtatták meg a nemzeti jogszabályokat, illetve az alkotmányok nemzeti bíróságok általi értelmezését.

Az EJEE egy sorozatot tervez az EJEB ítéletek végrehajtásával kapcsolatos tájékoztatókból, amelyből az alkotmányos változásokat bemutató tájékoztató jelent meg elsőként. Ezt hamarosan a környezetvédelmi kérdésekkel és a rendvédelmi szervek által lefolytatott eljárásokkal kapcsolatos megfelelő vizsgálatokról szóló tájékoztatók követik majd.

Az EJEB ítéleteinek végrehajtása a tagállamok feladata, amelyet az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága felügyel.

Kapcsolódó cikkek:


A Facebooknak még hosszú utat kell megtennie
2020. július 9.

A Facebooknak még hosszú utat kell megtennie

A nyilvánosságra hozott jelentés szerint a Facebook polgári szabadságjogokkal kapcsolatos politikájával sok aktivistát haragított magára. Válaszul megkezdődnek az átalakítások a közösségi médiavállalatnál.

LMBT jogok a lengyel választási kampányban
2020. július 7.

Andrzej Duda, Lengyelország jelenlegi elnöke hétfőn alkotmány módosítási javaslatot fogalmazott meg annak érdekében, hogy az LGBT közösséghez tartozó párok ne fogadhassanak örökbe.