Lehet alkotmányellenes az EJEB döntése?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a bíróságok függetlenségét megkérdőjelező EJEB ítéletet.

A lengyel alkotmánybíróság elutasította az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) szerdán hozott határozatát, és kimondta, hogy az EJEB-nek nincs hatásköre beavatkozni a lengyel bírák kinevezésébe.

Az EJEB májusi, bírák kinevezések jogszerűségét értékelő határozatát a lengyel alkotmánybíróság „alkotmányellenesnek” ítélte.

Lengyelország és az EJEB között régóta vita folyik az igazságszolgáltatási reformokról, az EJEB megkérdőjelezi Lengyelország igazságszolgáltatásának függetlenségét és jövőjét az EU-n belül.

Az EJEB azzal vádolta Lengyelországot, hogy igazságszolgáltatási reform során törvénytelen és elfogult fegyelmi rendszert alkalmaz a bírák fegyelmi ügyeiben.

tisztességes eljáráshoz való jog

Az EJEB azonban megállapította, hogy a határozat összeegyeztethetetlen az Emberi Jogok Európai Egyezménye 6. cikkével, mert a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog definíciója nem terjeszthető ki az Alkotmánybíróságra.

A lengyelországi igazságügyi reformok célja az volt, hogy eltávolítsanak minden kommunista ideológiát, és felelősségre vonják azokat a bírákat, akik a törvények felett állnak.

A szerdai döntést üdvözölte a lengyel igazságügyi miniszter-helyettes, Sebastian Kaleta, aki megjegyezte, hogy „a lengyel igazságszolgáltatási rendszerbe való legutóbbi külső és jogellenes beavatkozási kísérletet az alkotmánybíróság megakadályozta”.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.