Lehet alkotmányellenes az EJEB döntése?


A lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a bíróságok függetlenségét megkérdőjelező EJEB ítéletet.


A lengyel alkotmánybíróság elutasította az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) szerdán hozott határozatát, és kimondta, hogy az EJEB-nek nincs hatásköre beavatkozni a lengyel bírák kinevezésébe.

Az EJEB májusi, bírák kinevezések jogszerűségét értékelő határozatát a lengyel alkotmánybíróság „alkotmányellenesnek” ítélte.

Lengyelország és az EJEB között régóta vita folyik az igazságszolgáltatási reformokról, az EJEB megkérdőjelezi Lengyelország igazságszolgáltatásának függetlenségét és jövőjét az EU-n belül.

Az EJEB azzal vádolta Lengyelországot, hogy igazságszolgáltatási reform során törvénytelen és elfogult fegyelmi rendszert alkalmaz a bírák fegyelmi ügyeiben.

Az EJEB azonban megállapította, hogy a határozat összeegyeztethetetlen az Emberi Jogok Európai Egyezménye 6. cikkével, mert a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog definíciója nem terjeszthető ki az Alkotmánybíróságra.

A lengyelországi igazságügyi reformok célja az volt, hogy eltávolítsanak minden kommunista ideológiát, és felelősségre vonják azokat a bírákat, akik a törvények felett állnak.

A szerdai döntést üdvözölte a lengyel igazságügyi miniszter-helyettes, Sebastian Kaleta, aki megjegyezte, hogy “a lengyel igazságszolgáltatási rendszerbe való legutóbbi külső és jogellenes beavatkozási kísérletet az alkotmánybíróság megakadályozta”.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2022. január 24.

Új szabályokkal tartaná kordában az EU a digitális óriásplatformokat

A tervek szerint a változásokkal a felhasználók beleszólhatnak majd, abba, hogy az internetes óriáscégek milyen módszerekkel érik el őket. És könnyebb lesz az illegális tartalmak eltávolítása is. Azonban sokak szerint veszélyezteti a szólásszabadságot a tervezet.