Automatikus letelepedési engedélyt kapnak a háború elől menekülő ukránok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Unió tagállamai megállapodtak arról, hogy átmeneti jogi védelemben részesítik az Ukrajnából menekülő embereket. **Ez azt jelenti, hogy a menedékkérelmi eljárás lefolytatása nélkül is tartózkodási engedélyt kapnak az Ukrajnából menekülők.** A bizottsági beterjesztés egy éves tartózkodási engedélyről szólt mindenkinek, aki Ukrajnából érkezik.

Megegyeztek az uniós tagállamok az átmeneti védelemről szóló direktíva aktiválásáról. Ezt Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos jelentette be a Twitteren. Az EU egységes abban, hogy életeket mentsen – írta Johansson.

„Már egymillió menekült érkezett Európába Ukrajnából. És további milliók jönnek majd. Szolidaritásra van szükségünk, amihez megfelelő jogszabályok kellenek. Ezzel védelmet és jogokat adunk az embereknek, de további forrásokra is szükség lesz” – mondta Johansson.

A döntést minden tagállam, így Magyarország is támogatta. Johansson szerint kompromisszum született az ügyben.

EU Jog online

A döntés értelmében az ukránok tartózkodási engedélyt, munkavállalási engedélyt, szálláslehetőséget, egészségügyi és szociális jogokat kapnak majd, de hozzáférnek majd az oktatási rendszerhez is az unióban. az Ukrajnában tanuló külföldi diákok és vendégmunkásokra nem vonatkozik a döntés, de ők is beléphetnek az unió területére. Az unióban való tartózkodási engedély egy évre szól, azonban a helyzet függvényében meghosszabbítható.

„Az átmeneti védelemről szóló irányelv aktiválása mellett uniós forrásokra lesz szükség a menekültügy kezeléséhez. Támogatni kell ebben a tagállamokat, amennyiben ezt kérik az ügynökségtől. Mindenekelőtt a legfontosabb az, hogy megmaradjon az unió egysége, és válaszoljanak a kihívásra a biztonsági okok miatt elmenekült emberek ügyében” – mondta Catherine Woollard aktivista. Ezt a direktívát most használják először az Európai Unióban.

Az alku annak ellenére jött létre, hogy napközben Magyarország jelezte, nem támogatja az Európai Bizottság javaslatát az átmeneti védelem irányelv bevezetéséről. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a Kormányinfón kapott róla kérdést. A Telex.hu szerint a miniszter azt mondta, nincs szükség az azonnali ideiglenes védelemre, ugyanis a menekültek megsegítése érdekében tett azonnali intézkedések rendezik a helyzetet.

Február 24-e óta több mint egymillió ukrán menekült el az országból a háború elől, több mint 547 ezren érkeztek Lengyelországba, 133 ezren Magyarországra és további 88 ezren más uniós országokba.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.