Vizsgálja az ENSZ az Ukrajnában elkövetett háborús bűnöket


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ENSZ vizsgálóbizottságot állított fel az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa (UNHRC) pénteken határozatot fogadott el a Független Nemzetközi Nyomozóbizottság felállításáról, amelynek célja az Oroszország által Ukrajnában elkövetett emberi jogi jogsértések kivizsgálása.

Az ukrán áldozatok tiszteletére egy percnyi néma csend után az UNHRC tagjai elsöprő többséggel, 32:2 arányban fogadták el a határozatot, köztük Franciaország, Németország, Japán, Mexikó, Ukrajna, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok támogatásával.

A határozat elfogadását csak Eritrea és Oroszország nem támogatta. Más országok úgy döntöttek, hogy tartózkodnak.

Az újonnan elfogadott határozatban az ENSZ határozottan elítéli „az emberi jogok megsértését, valamint a nemzetközi humanitárius jog megsértését, amely Oroszország Ukrajna elleni agressziójából okoz”. Ezenkívül felszólítják Oroszországot, hogy vonja ki csapatait Ukrajnából.

Complist

A határozat értelmében az UNHRC elnöke három emberi jogi szakértőt nevez ki az újonnan létrehozott vizsgálóbizottságba. Ezeknek a szakértőknek: az Oroszország Ukrajna elleni agressziójával összefüggésben vizsgálnia kell minden állítólagos emberi jogsértést és visszaélést, valamint a nemzetközi humanitárius jog megsértését, és a kapcsolódó bűncselekményeket, amelynek során fel kell tárniuk a jogsértések és visszaélések tényállását, körülményeit és kiváltó okait; Továbbá ajánlásokat tesznek, különösen az elszámoltathatóságra vonatkozóan, mindezt a büntetlenség megakadályozása és az elszámoltathatóság biztosítása érdekében.

A tanács szavazása előtt több mint 18 ország és számos szervezet kommentálta az Ukrajna által az UNHRC elé terjesztett határozatot. A vita során „a felszólalók kijelentették, hogy szolidaritást vállalnak az ukrán néppel, és mély aggodalmukat fejezték ki az ukrajnai helyzet miatt”. A felszólalók arra is felszólították az UNHRC-t, hogy „tegye egyértelművé, hogy Oroszország bűnei nem maradnak büntetlenül”, és „függessze fel Oroszország tanácsi tagságát”.

A felszólalók Vlagyimir Putyint is azzal vádolták, hogy „háborús bűnös”, akit „felelősségre kell vonni az emberiség elleni bűncselekményekért”.

A múlt héten az amerikai törvényhozók határozatot nyújtottak be, amelyben felszólítják a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC) és a Hágai Nemzetközi Bíróságot (ICJ), hogy vizsgálják ki az ukrajnai orosz háborús bűnöket.

Lindsey Graham amerikai szenátor és Victoria Spartz kongresszusi képviselő sajtótájékoztatót tartott, amelyben bejelentették a határozattervezetet, és elítélték Oroszország Ukrajna elleni támadásait.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala megerősítette, hogy 802 civil áldozata van Ukrajnában az orosz-ukrán konfliktus első hetében. Az áldozatok közül 249-en meghaltak és 553-an megsérültek.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2023. december 5.

A megújuló energia támogatásának főbb kérdései

Az EUB egy lett jogvita nyomán a többletvillamos-energia értékesítési díjának megállapítását érintő esetleges (vélt vagy valós) állami támogatás kérdésében hozott döntést.

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.

2023. november 21.

Ha van kendője az a baj, ha nincs, az – Burka az iskolában

A szerző az alábbi cikkében az iskolai fejkendő hordásról szóló németországi vitáról értekezik. A Szövetségi Alkotmánybíróság két évtizede ítéletet hozott a muszlim fejkendő ügyében. A társadalmi konfliktus azonban azóta is tart. Nemrégiben egy berlini döntés korbácsolta fel az indulatokat.