Vizsgálja az ENSZ az Ukrajnában elkövetett háborús bűnöket


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ENSZ vizsgálóbizottságot állított fel az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa (UNHRC) pénteken határozatot fogadott el a Független Nemzetközi Nyomozóbizottság felállításáról, amelynek célja az Oroszország által Ukrajnában elkövetett emberi jogi jogsértések kivizsgálása.

Az ukrán áldozatok tiszteletére egy percnyi néma csend után az UNHRC tagjai elsöprő többséggel, 32:2 arányban fogadták el a határozatot, köztük Franciaország, Németország, Japán, Mexikó, Ukrajna, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok támogatásával.

A határozat elfogadását csak Eritrea és Oroszország nem támogatta. Más országok úgy döntöttek, hogy tartózkodnak.

Az újonnan elfogadott határozatban az ENSZ határozottan elítéli „az emberi jogok megsértését, valamint a nemzetközi humanitárius jog megsértését, amely Oroszország Ukrajna elleni agressziójából okoz”. Ezenkívül felszólítják Oroszországot, hogy vonja ki csapatait Ukrajnából.

Complist

A határozat értelmében az UNHRC elnöke három emberi jogi szakértőt nevez ki az újonnan létrehozott vizsgálóbizottságba. Ezeknek a szakértőknek: az Oroszország Ukrajna elleni agressziójával összefüggésben vizsgálnia kell minden állítólagos emberi jogsértést és visszaélést, valamint a nemzetközi humanitárius jog megsértését, és a kapcsolódó bűncselekményeket, amelynek során fel kell tárniuk a jogsértések és visszaélések tényállását, körülményeit és kiváltó okait; Továbbá ajánlásokat tesznek, különösen az elszámoltathatóságra vonatkozóan, mindezt a büntetlenség megakadályozása és az elszámoltathatóság biztosítása érdekében.

A tanács szavazása előtt több mint 18 ország és számos szervezet kommentálta az Ukrajna által az UNHRC elé terjesztett határozatot. A vita során „a felszólalók kijelentették, hogy szolidaritást vállalnak az ukrán néppel, és mély aggodalmukat fejezték ki az ukrajnai helyzet miatt”. A felszólalók arra is felszólították az UNHRC-t, hogy „tegye egyértelművé, hogy Oroszország bűnei nem maradnak büntetlenül”, és „függessze fel Oroszország tanácsi tagságát”.

A felszólalók Vlagyimir Putyint is azzal vádolták, hogy „háborús bűnös”, akit „felelősségre kell vonni az emberiség elleni bűncselekményekért”.

A múlt héten az amerikai törvényhozók határozatot nyújtottak be, amelyben felszólítják a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC) és a Hágai Nemzetközi Bíróságot (ICJ), hogy vizsgálják ki az ukrajnai orosz háborús bűnöket.

Lindsey Graham amerikai szenátor és Victoria Spartz kongresszusi képviselő sajtótájékoztatót tartott, amelyben bejelentették a határozattervezetet, és elítélték Oroszország Ukrajna elleni támadásait.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala megerősítette, hogy 802 civil áldozata van Ukrajnában az orosz-ukrán konfliktus első hetében. Az áldozatok közül 249-en meghaltak és 553-an megsérültek.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.