Az EU a polgári felhasználású lőfegyverekre vonatkozó szabályok felülvizsgálatát javasolja


Az Európai Bizottság elképzelése szerint az új szabályok egyszerűbbé tennék a polgári felhasználású fegyverek legális kereskedelmét, csökkentenék a gyártók, a kereskedők és a vásárlók adminisztratív terheit.

Az Európai Bizottság felülvizsgálná a polgári felhasználású, azaz például sportolásra vagy vadászatra használt, valamint a riasztó- és jelzőfegyverekre vonatkozó szabályokat a közbiztonság erősítése és a legális kereskedelem egyszerűbbé tétele érdekében – közölte a brüsszeli testület csütörtökön.

Az uniós bizottság által bemutatott javaslat szerint a polgári felhasználású lőfegyverek behozatalára, kivitelére és tranzitjára vonatkozó frissített uniós szabályok visszaszorítanák az illegális fegyverkereskedelmet az Európai Unióban. Becslések szerint ugyanis az unió területén mintegy 35 millió lőfegyvert tartanak illegálisan, és körülbelül 630 ezer további fegyvert ellopottként vagy elveszettként tartanak nyilván – közölték.

Az Európai Bizottság elképzelése szerint az új szabályok egyszerűbbé tennék a polgári felhasználású fegyverek legális kereskedelmét, csökkentenék a gyártók, a kereskedők és a vásárlók adminisztratív terheit. A felülvizsgált szabályok lehetővé teszik a tagállamok közötti összehangolt ellenőrzéseket a fegyverek nyomon követhetőségének javítása érdekében.

A javaslat mentesítené a lőfegyvergyártókat, -kereskedőket és vásárlókat a behozatali és kiviteli engedély megszerzéséért fizetendő díj alól, és nem lesz szükség előzetes behozatali vagy kiviteli engedélyre az európai lőfegyvertartási igazolvánnyal rendelkező vadászok és sportfegyvert használók számára.

Szigorodnak a műszaki szabványok a riasztó- és jelzőfegyverek esetében, ami segít majd megakadályozni, hogy halált okozó lőfegyverekké alakítsák át őket. Minden olyan fegyvert, amely nem felel meg ezeknek az előírásoknak, lőfegyverként kell azonosítani – írták. A fegyvereket és alkatrészeiket csak engedéllyel rendelkező kereskedők értékesíthetik, továbbá dokumentum fogja igazolni, hogy a fegyver vevője az áru végső felhasználója. Ez a tervek szerint csökkenteni fogja annak kockázatát, hogy a legális gazdaságból a feketepiacra kerüljenek. Végezetül a nemzeti hatóságoknak ellenőrizniük kell majd, hogy az engedélyért folyamodó személy kérelmét egy másik tagállamban esetleg elutasították-e. Ilyen esetben meg kellene tagadniuk a fegyver behozatali vagy kiviteli engedélyének kiadását – tették hozzá.

A javaslatot az Európai Parlament és a tagállamokat tömörítő Tanács megvizsgálja. Elfogadását követően a szabályok közvetlenül alkalmazandók lesznek az EU egész területén.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. május 11.

Az ordre public-elv tartalma és érvényesülése az európai büntetőjogban

Az „ordre public”, a magyar terminológiában „közrendi záradék” döntő jelentőségű a nemzetközi és a nemzeti jog találkozásánál. Egyrészről elengedhetetlen az államok jogrendszerének védelméhez. Másrészről, ha visszaélnek vele, ellehetetlenítheti a nemzetközi jog érvényre jutását.