Az EU és Ukrajna csatlakozott a hágai egyezményhez


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egyezmény célja a polgári és kereskedelmi ügyekben hozott nemzetközi ítélkezés, valamint az ítéletek végrehajtása a csatlakozó államokban.

Az Európai Unió (EU) és Ukrajna csatlakozott a hágai nemzetközi bírósági ítéletek végrehajtásáról szóló egyezményhez.

Az Egyezmény megteremti a polgári, mind kereskedelmi ügyekben a határozatok elismeréséhez és végrehajtásához szükséges feltételeket.

A bíróságot 2019-ben a polgári és kereskedelmi ügyekben hozott nemzetközi bírósági ítélkezés érdekében hozták létre.

Az egyezmény létrejötte előtt a nemzetközi bírósági ítéletek és azok üzleti életre gyakorolt ​​hatása körüli jogbizonytalanság kihívást jelentett a nemzetközi kereskedelemben.

Az egyezménytől azt remélik, hogy ez a folyamat átláthatóbbá válik.

Didier Reynders Az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa nyilatkozatában kijelentette: „A mai csatlakozás több éves intenzív erőfeszítések csúcspontja. Azzal, hogy Ukrajnával együtt elsőként csatlakozott az egyezményhez, az Európai Unió előkészíti az utat a többiek hamarosan történő csatlakozásához. Minél nagyobb az államok csatlakozási aránya a hágai ítéletekről szóló egyezményhez, annál erősebb eszközzé válik a polgárok, a vállaltok, valamint szélesebb körben az egész nemzetközi kereskedelem és befektetők javára.”

Eddig mindössze 6 állam csatlakozott az egyezményhez, és egyik sem ratifikálta még azt. A tervek szerint az EU lesz az első olyan jogalany, amely teljes mértékben csatlakozik az egyezményhez.

Amint az EU ratifikálja az egyezményt, minden EU-tagállamra (Dánia kivételével, amely nem vesz részt az EU igazságügyi vagy biztonsági együttműködéseiben) kötelezően kiterjed az egyezmények hatálya.

(jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 14.

Háttérzene sugárzása a repülőgépen

Az unió bírósága egy romániai szerzői jogi jogvitára tett pontot, melynek középpontjában a repülőgépeken és vonatokon háttérzeneként sugárzott zeneművek „jogállása”, és az attól függő díj megfizetése állt..

2024. február 13.

Új génkezelési technikák – Zöldátállás az EU-ban

A hagyományos növényekkel egyenértékű NGT-növények esetében leegyszerűsítené, más génszerkesztettek esetében viszont fenntartaná a jelenlegi szigorú engedélyeztetési eljárást az Európai Parlament.