Az EU és Ukrajna csatlakozott a hágai egyezményhez


Az egyezmény célja a polgári és kereskedelmi ügyekben hozott nemzetközi ítélkezés, valamint az ítéletek végrehajtása a csatlakozó államokban.

Az Európai Unió (EU) és Ukrajna csatlakozott a hágai nemzetközi bírósági ítéletek végrehajtásáról szóló egyezményhez.

Az Egyezmény megteremti a polgári, mind kereskedelmi ügyekben a határozatok elismeréséhez és végrehajtásához szükséges feltételeket.

A bíróságot 2019-ben a polgári és kereskedelmi ügyekben hozott nemzetközi bírósági ítélkezés érdekében hozták létre.

Az egyezmény létrejötte előtt a nemzetközi bírósági ítéletek és azok üzleti életre gyakorolt ​​hatása körüli jogbizonytalanság kihívást jelentett a nemzetközi kereskedelemben.

Az egyezménytől azt remélik, hogy ez a folyamat átláthatóbbá válik.

Didier Reynders Az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa nyilatkozatában kijelentette: „A mai csatlakozás több éves intenzív erőfeszítések csúcspontja. Azzal, hogy Ukrajnával együtt elsőként csatlakozott az egyezményhez, az Európai Unió előkészíti az utat a többiek hamarosan történő csatlakozásához. Minél nagyobb az államok csatlakozási aránya a hágai ítéletekről szóló egyezményhez, annál erősebb eszközzé válik a polgárok, a vállaltok, valamint szélesebb körben az egész nemzetközi kereskedelem és befektetők javára.”

Eddig mindössze 6 állam csatlakozott az egyezményhez, és egyik sem ratifikálta még azt. A tervek szerint az EU lesz az első olyan jogalany, amely teljes mértékben csatlakozik az egyezményhez.

Amint az EU ratifikálja az egyezményt, minden EU-tagállamra (Dánia kivételével, amely nem vesz részt az EU igazságügyi vagy biztonsági együttműködéseiben) kötelezően kiterjed az egyezmények hatálya.

(jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2022. szeptember 22.

Itália választ, Európa izgul

Az EU harmadik és a világ nyolcadik legnagyobb gazdasága, egyúttal Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere választ. A 60 millió olasz döntésének tehát komoly tétje van.

2022. szeptember 14.

EUB-ítélet az orvosláshoz való jog nemzeti korlátozásáról

Az Európai Unió Bírósága jogszerűtlennek találta a finn szociális és egészségügyi engedélyező hivatal eljárását egy magánszemély ügyében hozott ítéletével. Az eldöntendő kérdés az volt: az említett hatóság saját nemzeti szabályozása alapján, ám az uniós előírások mellett korlátozhatja és feltételekhez kötheti-e valakinek az orvosszakma gyakorlását, ha oklevelét egy másik tagállamban szerezte.