Az EU kiterjeszti az anonim versenyjogi bejelentési lehetőséget


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magánszemélyek, névtelenségük megőrzése mellett, figyelmeztethetik az uniós versenyjogi hatóságokat a versenyszabályokat sértő törvénytelen vállalati fúziókról és állami támogatásokról a jövőben – közölte hétfőn az Európai Bizottság.

A bizottság közleménye szerint ezzel bővül a versenyjogi kihágásokra 2017-ben bevezetett bejelentési lehetőség, amelyet olyan jogellenes gyakorlatok gyorsabb felderítése érdekében vezettek be, mint a kartellezés, az egyes termékek piactól való távoltartása, valamint a versenytársak tisztességtelen kizárása. Évente mintegy 100 ilyen bejelentés érkezett az illetékes hatóságokhoz.

Az informátorok névtelenségét, akiknek okuk van feltételezni, hogy bejelentésük bármilyen formában megtorláshoz vezethet, egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett titkosított üzenetküldő rendszer védi. Ez kétirányú kommunikációt tesz lehetővé, így a bejelentő információt adhat, a testület pedig további felvilágosítást kérhet. A szolgáltatást egy erre szakosodott külső fél működteti, amely a kapott üzenetek tartalmát anélkül küldi el, hogy továbbítana olyan adatokat, amelyek alapján azonosítani lehetne az információt szolgáltató személyt – olvasható a sajtóközleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.