Az Európa Tanács tájékoztatója a romák és utazók jogainak védelmáről


Az Európa Tanács Emberi Jogok Európai Bírósága Ítéleteinek Végrehajtásával Foglalkozó Csoportja új tematikus tájékoztatót tett közzé a romákkal és vándorlókkal kapcsolatos ügyekről.


A tájékoztató összefoglalja azokat az intézkedéseket, amelyeket kilenc tagállam vezetett be a romák és vándorlók jogainak védelme és további megerősítése érdekében, az EJEB 17 különböző ítélete alapján.

A tájékozattó olyan témákat érint, mint a roma nők kényszersterilizálása, a gyűlöletbűncselekmények elleni védelem, a lakhatási jogok, valamint a romák és vándorlók oktatáshoz való joga.

Ez a tizenkettedik a nemzeti jog, politika és gyakorlat változásairól szóló tematikus tájékoztató az EJEB-ítéletek végrehajtásához kapcsolódóan.

A korábbi tájékoztatók alkotmányos ügyekkel, hatékony nyomozással, vallásszabadsággal, környezetvédelemmel, az igazságszolgáltatás függetlenségével és pártatlanságával, a gyermekek jogaival, a véleménynyilvánítás szabadságával, a fogva tartás körülményeivel, az LMBTI-személyek jogaival, a gyülekezési és egyesülési szabadsággal, valamint a migrációval és a menedékjoggal foglalkoztak. Néhány adatlap már több különböző nyelven elérhető, és további nyelvekre is tervezik lefordítani.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2022. június 29.

Még egy évig marad védettséget igazoló uniós igazolvány

Megmarad a digitális Covid-igazolvány, de már csak ott van rá szükség, ahol ezt külön kérik az utazóktól. A rendelet június 30-án járt volna le, de ha az egészségügyi helyzet lehetővé teszi, akkor bármikor hatályok kívül helyezhetik.

2022. június 28.

EU: Legyen világos, mi árt az egészségnek és a klímának!

Az Európai Bizottság (EB) a Zöld Fordulat céljainak eléréséért akciócsomaggal állt elő. Javasolja a termékmegjelölési szabályok szigorítását és kibővítését. A koncepció az élelmiszereknél már ismert: a csomagoláson színek jelölik a káros összetevők arányát. Ez a legtöbb országban csak ajánlás, az EB viszont kötelezővé tenné.