Az Európa Tanács tájékoztatója a romák és utazók jogainak védelmáről


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács Emberi Jogok Európai Bírósága Ítéleteinek Végrehajtásával Foglalkozó Csoportja új tematikus tájékoztatót tett közzé a romákkal és vándorlókkal kapcsolatos ügyekről.

A tájékoztató összefoglalja azokat az intézkedéseket, amelyeket kilenc tagállam vezetett be a romák és vándorlók jogainak védelme és további megerősítése érdekében, az EJEB 17 különböző ítélete alapján.

A tájékozattó olyan témákat érint, mint a roma nők kényszersterilizálása, a gyűlöletbűncselekmények elleni védelem, a lakhatási jogok, valamint a romák és vándorlók oktatáshoz való joga.

emberi jogok

Ez a tizenkettedik a nemzeti jog, politika és gyakorlat változásairól szóló tematikus tájékoztató az EJEB-ítéletek végrehajtásához kapcsolódóan.

A korábbi tájékoztatók alkotmányos ügyekkel, hatékony nyomozással, vallásszabadsággal, környezetvédelemmel, az igazságszolgáltatás függetlenségével és pártatlanságával, a gyermekek jogaival, a véleménynyilvánítás szabadságával, a fogva tartás körülményeivel, az LMBTI-személyek jogaival, a gyülekezési és egyesülési szabadsággal, valamint a migrációval és a menedékjoggal foglalkoztak. Néhány adatlap már több különböző nyelven elérhető, és további nyelvekre is tervezik lefordítani.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.