Az Európa Tanács tájékoztatója a romák és utazók jogainak védelmáről


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács Emberi Jogok Európai Bírósága Ítéleteinek Végrehajtásával Foglalkozó Csoportja új tematikus tájékoztatót tett közzé a romákkal és vándorlókkal kapcsolatos ügyekről.

A tájékoztató összefoglalja azokat az intézkedéseket, amelyeket kilenc tagállam vezetett be a romák és vándorlók jogainak védelme és további megerősítése érdekében, az EJEB 17 különböző ítélete alapján.

A tájékozattó olyan témákat érint, mint a roma nők kényszersterilizálása, a gyűlöletbűncselekmények elleni védelem, a lakhatási jogok, valamint a romák és vándorlók oktatáshoz való joga.

emberi jogok

Ez a tizenkettedik a nemzeti jog, politika és gyakorlat változásairól szóló tematikus tájékoztató az EJEB-ítéletek végrehajtásához kapcsolódóan.

A korábbi tájékoztatók alkotmányos ügyekkel, hatékony nyomozással, vallásszabadsággal, környezetvédelemmel, az igazságszolgáltatás függetlenségével és pártatlanságával, a gyermekek jogaival, a véleménynyilvánítás szabadságával, a fogva tartás körülményeivel, az LMBTI-személyek jogaival, a gyülekezési és egyesülési szabadsággal, valamint a migrációval és a menedékjoggal foglalkoztak. Néhány adatlap már több különböző nyelven elérhető, és további nyelvekre is tervezik lefordítani.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.

2023. november 21.

Ha van kendője az a baj, ha nincs, az – Burka az iskolában

A szerző az alábbi cikkében az iskolai fejkendő hordásról szóló németországi vitáról értekezik. A Szövetségi Alkotmánybíróság két évtizede ítéletet hozott a muszlim fejkendő ügyében. A társadalmi konfliktus azonban azóta is tart. Nemrégiben egy berlini döntés korbácsolta fel az indulatokat.

2023. november 16.

Vagyonelkobzás büntetőeljárásban – Uniós kontra nemzeti jog

Az unió luxembourgi bíróságához egy olyan büntetőeljárás részeként fordultak, amelynek során két magánszemély – mint az eljárásban érintett harmadik felek – a nyomozási szakaszban lefoglalt vagyonuk visszaszolgáltatását kérték a bolgár szakosított bíróságtól.