Informatikai és kommunikációs eszközök használata a választási eljárásban


Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága iránymutatásokat fogadott el az információs és kommunikációs technológiák (IKT) választási eljárásban történő használatára vonatkozóan, amelyek célja a választási folyamat integritásának biztosítása, és ezáltal a polgárok demokráciába vetett bizalmának erősítése.


Az Európai Demokratikus Kormányzási Bizottság (CDDG) által készített iránymutatás olyan követelményeket és biztosítékokat javasol, amelyeket az Európa Tanács tagállamainak jogszabályaiba és gyakorlatába be kell építeni, ha az IKT-t a választási eljárás különböző szakaszaiban alkalmazzák.

Az iránymutatások lefedik az IKT-megoldásoknak az érintett választási hatóságok által vagy nevében történő alkalmazását a választási folyamat minden szakaszában, kivéve az e-szavazást és az e-számlálást, amelyekre az e-szavazásra vonatkozó szabványokról szóló ajánlás (2017)5 vonatkozik.ű

Az iránymutatások a beépített biztonságra törekednek és arra ösztönzik az illetékes hatóságokat, hogy megtalálják az egyensúlyt az olyan követelmények között, mint a használhatóság, a hozzáférhetőség, az átláthatóság, a titoktartás vagy a magánélet védelme. A szabad és tisztességes választás és népszavazás a demokrácia egyik alappillére.

A választási folyamat integritása alapvető fontosságú a demokratikus intézmények legitimitásába vetett közbizalom fenntartásához. Az információs és kommunikációs technológiák (IKT) egyre nagyobb szerepet játszanak az élet minden területén, így a választási eljárásban is.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Nem könnyű ukrán menekültként állást találni az EU-ban

Az ukránok három évre kaphatnak munkavállalási engedélyt az Európai Unióban. De milyen nehéz itt állást találni? Ausztriában követtük két álláskereső ukrán nő történetét a Real Economy-ban, és szakembereket is kérdeztünk a témában.

2022. június 23.

Sorra kerülnek bíróságra azok az oroszok, akik kritizálni merik a „különleges katonai műveletet”

Keményen lecsap az orosz állam mindazokra, akik kritizálni merik hazájuk háborús erőfeszítéseit – vagyis a különleges katonai műveletet, ahogy erre Oroszországban hivatkozni lehet. Moszkvában nemrég egy önkormányzati képviselőnek is bíróság elé kellett állnia, mert a vád szerint le akarta járatni az orosz hadsereget. Egy jogvédő szervezet szerint már kétszáz ember ellen indítottak koncepciós büntetőeljárást.