Az olasz kormány szigorít a Földközi-tengeren dolgozó civil szervezetek szabályozásán


A civil hajók lefoglalását és rájuk kivethető pénzbírság emelését jelentette be Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter csütörtök este.

A belügyi tárca vezetője hangoztatta, hogy néhány héten belül új magatartási kódexet vezetnek be a Földközi-tengeren tevékeny civil szervezetek számára, melyek hajói az olasz partok felé tartanak migránsokkal a fedélzetükön.

Elmondta, megemelik a civil hajókra kivethető közigazgatási bírság mértékét, és szükség esetén a hatóságok le is foglalhatják őket. Piantedosi kijelentette, a római kormány nem törődik bele, hogy Olaszország „egyedüli kikötési ponttá váljon Európában”. Hozzátette, a tervezett előírások szabályozni kívánják a civil szervezetek tevékenységét, melyek „szabályok nélkül cselekednek, és azt hiszik, ránk kényszeríthetik tevékenységüket”.

A migrációról az államoknak, nem a civil szervezeteknek kell dönteniük – jelentette ki a miniszteri. Megjegyezte, a tengeri mentés szintén az államok feladata. A belügyminiszter a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) megalapításának tizedik évfordulója alkalmából rendezett nyilvános találkozón szólalt fel, melyet Róma belvárosában tartottak.

Giorgia Meloni miniszterelnök a Brüsszelben zajló európai uniós csúcstalálkozón kijelentette, a tagállamoknak eltérő az álláspontja a migrációról, de az EU-nak egyértelmű politikai vonalat kell képviselnie. Meloni minél gyorsabb migrációs találkozót sürgetett, amelynek időpontja Emmanuel Macron francia elnök közlése szerint februárban Párizsban lehet.

Róma nem először próbálkozik magatartási kódex bevezetésével: a korábbi baloldali belügyminiszter Marco Minniti 2017 nyarán írt alá szabályrendszert egy tucatnyi civil szervezettel. A Matteo Salvini belügyminisztersége idején 2018-ban bevezetett rendelkezések a hajók lefoglalását tartalmazták, valamint akár 50 ezer euróig terjedő bírság kiszabását a hajókra. Év eleje óta több mint 98 ezer ember érkezett az olasz partokra.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 22.

Méhek EU-s jogvédelem alatt

Bár a növényvédő szerek EU-s jóváhagyási folyamata világszerte a legszigorúbbak közé tartozik, bizonyos ügyekben mégis szükséges a vonatkozó rendelkezések luxembourgi jogértelmezése.

2023. március 16.

Oroszország nem ismeri el az ICC joghatóságát

Oroszország nem ratifikálta az ICC-t létrehozó egyezményt és nem írta alá a szervezet alapító okiratát sem, ezért nem ismeri el a szervezet joghatóságát az orosz katonák által elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására.