Az ukrán ügyvédi irodák helyzete


Miután Oroszország a második világháború óta látott legnagyobb támadást indította Ukrajna ellen, a helyi és nemzetközi ügyvédi irodák bejelentették, hogy lépéseket tettek alkalmazottaik és ügyfeleik munkájának védelme érdekében.


A három legnagyobb ukrán érdekeltséggel rendelkező külföldi ügyvédi iroda, a Baker McKenzie, a CMS és a Dentons bejelentette, hogy egyelőre bezárták irodáikat. Legalább két ukrajnai székhelyű cég – a 140 ügyvédből álló Asters és az Avellum, egy 90 alkalmazottat foglalkoztató, teljes körű szolgáltatást nyújtó ügyvédi iroda – szintén bezárta irodáit, és alkalmazottaik biztonságban vannak.

Miután csütörtökön megkezdődtek az orosz támadások, az Avellum ügyvezető partnere, Mikola Stetsenko elmondta, hogy az iroda távolról dolgozó ügyvédei képesek válaszolni az ügyfelek e-mailjeire, “de nincs sok”. “Remélem, hamarosan véget ér a harc” – fogalmazott Stetsenko e-mailben. “Az ukrán hadsereg erős és harcképes. Mi győzni fogunk, de a világ most megváltozik.” A széles körű orosz támadás során Oroszországból és Fehéroroszországból is átlépték Ukrajna határait, és a Fekete- és Azovi-tenger felől is partra szálltak.

Az ukrán katonák gyakorlatilag az egész határvonalon harcoltak az orosz erőkkel, és heves harcok zajlottak csütörtökön Szumi, Harkov, Herszon, Odessza térségében és egy Kijev melletti katonai repülőtéren – közölte az elnöki hivatal tanácsadója.

A Baker McKenzie és a CMS képviselői elmondták, hogy az Ukrajnában dolgozó alkalmazottaikat összeszámolták. A Dentonsnak 49 fős ukrán csapatát sikerült biztonságos helyre vinni, akik “távolról vagy a Dentons más irodáiból dolgoznak majd, hogy kiszolgálják ügyfeleink igényeit”.

A Baker McKenzie szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy partnerei “együttműködnek az érintett ügyfelekkel annak érdekében, hogy meghatározzák a jogi segítségnyújtás máshol történő folytatásának lehetőségeit”. A Baker McKenzie körülbelül 100 alkalmazottat foglalkoztat Ukrajnában, a CMS pedig 67-et.

A harcok kezdete előtt ukrán ügyvédek úgy nyilatkoztak a Reutersnek, hogy biztosíthatják, hogy munkájuk ne vesszen el. “Jól tesztelt, csúcsminőségű biztonsági eljárásaink vannak az ügyféladatokhoz és más érzékeny adatokhoz, beleértve az Ukrajnán kívüli szervereken való tárolást és biztonsági mentést” – fogalmazott Serhiy Chorny, a Baker McKenzie kijevi irodájának ügyvezető partnere e-mailben.

Az Asters bevezetett egy e-dokumentumkezelő rendszert, hogy “munkánk ne függjön az alkalmazottak fizikai jelenlététől” – számolt be Armen Hacsaturjan vezető partner szintén e-mailben.

Liliya Yanovska, az Asters marketing igazgatója elmondta, hogy a cég minden alkalmazottja számára előre kifizetette a munkabért “a bankrendszerrel kapcsolatos esetleges problémák miatt”.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. június 28.

EU: Legyen világos, mi árt az egészségnek és a klímának!

Az Európai Bizottság (EB) a Zöld Fordulat céljainak eléréséért akciócsomaggal állt elő. Javasolja a termékmegjelölési szabályok szigorítását és kibővítését. A koncepció az élelmiszereknél már ismert: a csomagoláson színek jelölik a káros összetevők arányát. Ez a legtöbb országban csak ajánlás, az EB viszont kötelezővé tenné.

2022. június 24.

Nem könnyű ukrán menekültként állást találni az EU-ban

Az ukránok három évre kaphatnak munkavállalási engedélyt az Európai Unióban. De milyen nehéz itt állást találni? Ausztriában követtük két álláskereső ukrán nő történetét a Real Economy-ban, és szakembereket is kérdeztünk a témában.

2022. június 23.

Sorra kerülnek bíróságra azok az oroszok, akik kritizálni merik a „különleges katonai műveletet”

Keményen lecsap az orosz állam mindazokra, akik kritizálni merik hazájuk háborús erőfeszítéseit – vagyis a különleges katonai műveletet, ahogy erre Oroszországban hivatkozni lehet. Moszkvában nemrég egy önkormányzati képviselőnek is bíróság elé kellett állnia, mert a vád szerint le akarta járatni az orosz hadsereget. Egy jogvédő szervezet szerint már kétszáz ember ellen indítottak koncepciós büntetőeljárást.