Pénzmosási kockázatok Svájcban?


Az Európai Parlament legnagyobb politikai frakciója hétfőn a svájci banki gyakorlat felülvizsgálatát kérte és kilátásba helyezte Svájcnak a pénzmosási feketelistájára való felkerülését a Credit Suisse-től kiszivárgott dokumentumok miatt.


A sajtóorgánumok közzétették az elmúlt évtizedekben a banknál vezetett több ezer számlával kapcsolatos adatok kiszivárgásával kapcsolatos vizsgálatok eredményeit, és ennek alapján megállapították, hogy az ügyfelek között szerepelnek emberi jogi jogsértéssel vádolt személyek és szankciókkal sújtott üzletemberek is.

Complist

A Credit Suisse bejelentette, hogy határozottan visszautasít minden jogsértésre vonatkozó állítást, és hogy a médiában megjelentések “kontextusából kiragadott részleges, pontatlan vagy szelektív információkon alapulnak”.

Az Európai Parlamentben a legtöbb mandátummal rendelkező konzervatív frakció, az Európai Néppárt (EPP) arra szólította fel az Európai Bizottságot hétfőn, hogy „minősítse újra Svájcot a pénzmosási kockázatnak kitett országként”. a lista következő felülvizsgálatakor.

A lista összeállításáért és felülvizsgálatáért felelős Európai Bizottság nem kívánta kommentálni az EPP nyilatkozatát. A szóvivő rámutatott arra a tényre, hogy a listát a múlt hónapban frissítették, és a következő felülvizsgálat ideje még nem ismert.

“Ma Svájc minden nemzetközi szabványnak megfelel az adóügyi információcsere, valamint a pénzmosás, a terrorizmus finanszírozása és a korrupció elleni küzdelem terén” – áll a Pénzügyminisztérium Nemzetközi Pénzügyekért Felelős Államtitkársága által küldött e-mailben.

„A „Svájci információk” a svájci bankok súlyos hiányosságaira mutatnak rá a pénzmosás megelőzése terén” – fogalmazott Markus Ferber, az EPP gazdasági ügyekért felelős koordinátora.

“Ha a svájci bankok nem alkalmazzák megfelelően a pénzmosás elleni nemzetközi szabványokat, Svájc maga válik magas kockázatú országgá” – tette hozzá.

„Úgy tűnik, a Credit Suisse másfelé néz, ahelyett, hogy nehéz kérdéseket tenne fel” – mondta Ferber.

Amikor a bankcsoport nyilatkozatáról kérdezték, a bank nem kívánt semmit hozzátenni. Az uniós lista jelenleg több mint 20 országot foglal magában, amelyekről úgy ítélik meg, hogy hiányosak a pénzmosás elleni szabályaik és gyakorlataik. Köztük Irán, Mianmar, Szíria és Észak-Korea. Egyetlen európai ország sem szerepel a listán.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. június 28.

EU: Legyen világos, mi árt az egészségnek és a klímának!

Az Európai Bizottság (EB) a Zöld Fordulat céljainak eléréséért akciócsomaggal állt elő. Javasolja a termékmegjelölési szabályok szigorítását és kibővítését. A koncepció az élelmiszereknél már ismert: a csomagoláson színek jelölik a káros összetevők arányát. Ez a legtöbb országban csak ajánlás, az EB viszont kötelezővé tenné.

2022. június 24.

Nem könnyű ukrán menekültként állást találni az EU-ban

Az ukránok három évre kaphatnak munkavállalási engedélyt az Európai Unióban. De milyen nehéz itt állást találni? Ausztriában követtük két álláskereső ukrán nő történetét a Real Economy-ban, és szakembereket is kérdeztünk a témában.

2022. június 23.

Sorra kerülnek bíróságra azok az oroszok, akik kritizálni merik a „különleges katonai műveletet”

Keményen lecsap az orosz állam mindazokra, akik kritizálni merik hazájuk háborús erőfeszítéseit – vagyis a különleges katonai műveletet, ahogy erre Oroszországban hivatkozni lehet. Moszkvában nemrég egy önkormányzati képviselőnek is bíróság elé kellett állnia, mert a vád szerint le akarta járatni az orosz hadsereget. Egy jogvédő szervezet szerint már kétszáz ember ellen indítottak koncepciós büntetőeljárást.