Pénzmosási kockázatok Svájcban?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Parlament legnagyobb politikai frakciója hétfőn a svájci banki gyakorlat felülvizsgálatát kérte és kilátásba helyezte Svájcnak a pénzmosási feketelistájára való felkerülését a Credit Suisse-től kiszivárgott dokumentumok miatt.

A sajtóorgánumok közzétették az elmúlt évtizedekben a banknál vezetett több ezer számlával kapcsolatos adatok kiszivárgásával kapcsolatos vizsgálatok eredményeit, és ennek alapján megállapították, hogy az ügyfelek között szerepelnek emberi jogi jogsértéssel vádolt személyek és szankciókkal sújtott üzletemberek is.

Complist

A Credit Suisse bejelentette, hogy határozottan visszautasít minden jogsértésre vonatkozó állítást, és hogy a médiában megjelentések „kontextusából kiragadott részleges, pontatlan vagy szelektív információkon alapulnak”.

Az Európai Parlamentben a legtöbb mandátummal rendelkező konzervatív frakció, az Európai Néppárt (EPP) arra szólította fel az Európai Bizottságot hétfőn, hogy „minősítse újra Svájcot a pénzmosási kockázatnak kitett országként”. a lista következő felülvizsgálatakor.

A lista összeállításáért és felülvizsgálatáért felelős Európai Bizottság nem kívánta kommentálni az EPP nyilatkozatát. A szóvivő rámutatott arra a tényre, hogy a listát a múlt hónapban frissítették, és a következő felülvizsgálat ideje még nem ismert.

„Ma Svájc minden nemzetközi szabványnak megfelel az adóügyi információcsere, valamint a pénzmosás, a terrorizmus finanszírozása és a korrupció elleni küzdelem terén” – áll a Pénzügyminisztérium Nemzetközi Pénzügyekért Felelős Államtitkársága által küldött e-mailben.

„A „Svájci információk” a svájci bankok súlyos hiányosságaira mutatnak rá a pénzmosás megelőzése terén” – fogalmazott Markus Ferber, az EPP gazdasági ügyekért felelős koordinátora.

„Ha a svájci bankok nem alkalmazzák megfelelően a pénzmosás elleni nemzetközi szabványokat, Svájc maga válik magas kockázatú országgá” – tette hozzá.

„Úgy tűnik, a Credit Suisse másfelé néz, ahelyett, hogy nehéz kérdéseket tenne fel” – mondta Ferber.

Amikor a bankcsoport nyilatkozatáról kérdezték, a bank nem kívánt semmit hozzátenni. Az uniós lista jelenleg több mint 20 országot foglal magában, amelyekről úgy ítélik meg, hogy hiányosak a pénzmosás elleni szabályaik és gyakorlataik. Köztük Irán, Mianmar, Szíria és Észak-Korea. Egyetlen európai ország sem szerepel a listán.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.