Az USA-ban reintegrációs őrizetbe mehetnek az alacsony kockázatú rabok Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az USA Igazságügyi Minisztériuma ki akarja terjeszteni a rabok reintegrációs őrizetét, hogy elejét vegye a koronavírus terjedésének a börtönökben.

Az USA Igazságügyi Minisztere, William Barr arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a  összesen hat fogvatartott és a börtönszemélyzet négy tagja fertőződött meg a koronavírussal, majd hozzátette, hogy több szövetségi büntetés-végrehajtási intézményt, köztük kettő new yorkit, bezártak.

Az első lépésről szóló törvény, amelyet Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke 2018 végén hagyott jóvá, kibővítette a Börtönügyi Iroda hatáskörét annak érdekében, hogy kibővítse az alacsony kockázatú fogvatartottak reintegrációs őrizetének lehetőségeit.

Egy memorandumban utasítottam a Börtönügyi Irodát, hogy növeljék a rabok reintegrációs őrizetét” – mondta Barr miniszter újságírók előtt, a minisztérium első „virtuális” térben tartott sajtótájékoztatóján.

„Az egyik dolog, amelyet meg kell vizsgálnunk, az, hogy a fogvatartottak elhelyezése biztonságosabb lesz-e a jelenlegi körülmények között. Sajnos sok esetben ez nem garantálható. ”

Hozzátette, hogy a reintegrációs őrizetbe bocsátott rabok a büntetés-végrehajtási intézménye elhagyása előtt 14 napos karanténba kerülnek.

Az Igazságügyi Minisztérium reintegrációs őrizet kiterjesztésére vonatkozó terveit a büntetőjogi ügyvédek és a börtönszemélyzetet képviselő szakszervezeti tisztviselők kezdeményezték, akik szigorúbb intézkedéseket követeltek annak érdekében, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését a szövetségi börtönökben.

Időközben egyes helyi börtönök drasztikusabb lépéseket tettek, így például szabadon engedték a megyei börtönökből az „alacsony kockázatú” fogvatartottakat, akiknek már kevés idő volt hátra a büntetésükből.

A Börtönügyi Iroda egyelőre nem jelezte, hogy ilyen lépéseket tervezne, de fokozta a biztonsági intézkedéseket, többek között azzal, hogy előírta, hogy minden új fogvatartottat 14 napig karanténba kell helyezni.

A Justice Collaborative nonprofit jogvédő szervezet „hamis ígéretnek” nevezte az igazságügyi miniszter nyilatkozatát, amely fokozza a bürokráciát és túl sokáig tart, amíg a fogvatartottakat szabadon engedik.

“Az Igazságügyi Minisztérium terve túlságosan lassú az életmentéshez” – jelentették ki. A jogvédők szerint gyorsítani kellene az erőszakosnak nem minősülő bűnelkövetők szabadon bocsátását, akiket életkoruk és a börtönfeltételek alapján kellene rangsorolni.

Az “sem egyértelmű”, miért kell a fogvatartottaknak a 14 napos karantént rácsok mögött tölteniük, ha az otthoni karantén alkalmazható.

(reuters.com)


Kapcsolódó cikkek

2023. január 30.

Jogszerű az ügyvédeket távol tartó arcfelismerő rendszer?

A Madison Square Garden Entertainment Corp. nagyvállalat olyan arcfelismerő MI rendszert alkalmazott, amely azonosította a céggel perben álló ellenérdekű feleket képviselő ügyvédeket és így a cég megtagadhatta a magánszemélyként belépni kívánó ügyvédektől a helyszínre való belépést.