Bírósághoz fordul a Google az eu-s gigabírság ügyében


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Google közzétett közleményében megvédte üzleti modelljét, kijelentve, hogy fő célja inkább az innovatív termékek előállítása volt, nem pedig a versenytársak támogatása, ezért az EUB-hoz fordul a 2,4 milliárd eurós versenyjogi bírság felülvizsgálata érdekében.

Újabb jogi csatározás várható, mert Margrethe Vestager az Európai Bizottság versenyjogi biztosa a folyamatban lévő monopóliumellenes vizsgálatok mellett hamarosan elindítja az amerikai techcégek és a kínai vállalatokra vonatkozó szabályozást.

„A versenyjog nem követeli meg a Google-tól, hogy visszatartsa az innovációt vagy veszélyeztesse annak minőségét, hogy hozzáférést biztosítson a versenytársak számára. Ellenkező esetben a verseny korlátozódna, és az innováció elmaradna ”- mondta a cég ügyvédje, Thomas Graf az EUB öt bíróból álló törvényszéki testülete előtt tartott háromnapos tárgyalás első napján.

„A döntés lényege az, hogy a Google-nak csak akkor szabadott volna bevezetnie ezeket az újításokat, ha biztosítja az azokhoz való hozzáférést a konkurens ár-összehasonlító oldalak számára” – mondta az ügyvéd, és hozzátette, hogy a cég biztosítja a világ legnépszerűbb internetes keresőmotorját, amelynek üzleti gyakorlatát az Európai Bizottság már egy évtizede folyamatosan vizsgálja.

A Google úgy érvel, hogy nem a saját szolgáltatását részesítette előnyben, hanem az olyan megoldásokat tartalmaz, amellyel versenyre tud kelni a többi piaci szereplővel.

Az Európai Bizottság versenyhatósága 2017-ben azért szabott ki bírságot a cégre, mert a saját ár-összehasonlító megoldását előnyben részesítette a keresőmotorjában a kisebb európai versenytársak oldalaival szemben.

Azóta két további döntés is született a különféle versenyjogi ügyekben, amellyel összesen 8,25 milliárd euróra emelkedett a céggel szemben kiszabott bírság összege. Ez négyszerese a Microsoftra korábban kiszabott 2 milliárd eurós bírságnak.

Nicholas Khan a Bizottság ügyvédje azzal söpörte le a Google érveit, hogy a jelen esetben egyértelmű, hogy egy vállalat erőfölényét használja arra, hogy előnyt biztosítson magának más piacokon.

Szerinte „a Google olyan megoldásokat alkalmazott, amelyek az EU versenyjogában már sokszor visszaélésszerűnek bizonyultak. Jogi szempontból ebben az ügyben nincs semmi különleges – mondta a bíráknak. Bírálta a Google-t azért, mert úgy döntött a Bizottság határozatának megtámadásáról, hogy a keresetét csak azokra a bizonyítékokra alapozta, amelyek az Google álláspontját támasztják alá. „Úgy tűnik, hogy a Google egy algoritmust használt a döntéshez, amely úgy döntött, hogy a határozat egyes részei nem relevánsak” – mondta Khan.

Thomas Vinje, a Foundem brit ár-összehasonlító oldal ügyvédje, akinek panaszára indította az EB a vizsgálatot, azt állította, hogy a Google ár-összehasonlító szolgáltatása soha nem lett volna kiemelkedő, ha a Google ugyanolyan módon kezelte volna, mint a versenytársak megoldásait. „A Google meg sem próbálta orvosolni ezt a helyzetet, sőt a saját ár-összehasonlító szolgáltatását a Google kereső találatai között kiemelt helyen tünteti fel” – mondta.

A CCIA lobbiszervezet, amely támogatja a Google-t, úgy nyilatkozott, hogy a óvatosnak kell megítélni az ügyet, mert az innováció láthatja kárát.

„Kevesebb innováció lesz és romlik a keresési találatok pontossága, ha a techcégek nem hajlandók weboldalak fejlesztésére vagy új funkciók hozzáadására” – mondta James Killick, a CCIA ügyvédje.

A bírák pár hónapon belül döntenek az ügyben.

(reuters.com)


Kapcsolódó cikkek

2023. december 5.

A megújuló energia támogatásának főbb kérdései

Az EUB egy lett jogvita nyomán a többletvillamos-energia értékesítési díjának megállapítását érintő esetleges (vélt vagy valós) állami támogatás kérdésében hozott döntést.

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.

2023. november 21.

Ha van kendője az a baj, ha nincs, az – Burka az iskolában

A szerző az alábbi cikkében az iskolai fejkendő hordásról szóló németországi vitáról értekezik. A Szövetségi Alkotmánybíróság két évtizede ítéletet hozott a muszlim fejkendő ügyében. A társadalmi konfliktus azonban azóta is tart. Nemrégiben egy berlini döntés korbácsolta fel az indulatokat.