Egyre több a gyűlölet-bűncselekmény

Az FBI gyűlölet-bűncselekményről szóló éves jelentése szerint 2019-ben szokatlanul sok gyűlölet-bűncselekményt és gyűlöletből elkövetett gyilkosságot történt az Egyesült Államokban.


A gyűlölet-bűncselekmények száma évtizedes rekordot döntött tavaly, míg a gyűlölet-bűncselekmények száma az valaha volt legmagasabb.

Az Egységes Bűnügyi Jelentés Program keretében készített jelentés, a bűnüldöző szervektől gyűjtött statisztikai adatokból készült. Az adatok azt mutatják, hogy 2018-ban 24 gyűlöletből elkövetett gyilkosság történt, köztük a pittsburghi ámokfutás, az el pasói tömeggyilkosság.

2019-ben összesen már 51 emberölést követtek el gyűlölet-bűncselekményként, amely több mint kétszerese az előző évinek. A jelentés szerint elsősorban az antiszemita és a latinellenes gyűlölet-bűncselekmények száma növekedett. A statisztika szerint már negyedik éve növekszik az e társadalmi csoportok elleni gyűlölet-bűncselekmények száma.

A bejelentett gyűlölet-bűncselekmények számában 2,7 százalékos növekedés tapasztalható, a bűncselekmények többsége zaklatás volt. Csaknem 30 éve a faji alapú bűncselekmények a leggyakoribb gyűlölet-bűncselekmények, a bűncselekmények csaknem fele kifejezetten a feketék ellen irányul. 2019-ben 18 százalékkal nőtt a nemi identitáson alapuló gyűlölet-bűncselekmények száma.

Sokan úgy vélik, hogy ezek az adatok nem mutatják valósan a gyűlölet-bűncselekmények tényleges számát, amelyekről valószínűleg nagy a látencia. Számos bűnüldöző szerv ugyanis nem jelenti be a gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos adatokat az FBI-nak, így még a nagy nyilvánosságot kapott gyűlölet-bűncselekményeket sem jelentik.

(jurist.org)Kapcsolódó cikkek:


Az alkalmazandó jog meghatározása többoldalú kapcsolóelvvel
2020. november 20.

Az alkalmazandó jog meghatározása többoldalú kapcsolóelvvel

A Wolters Kluwer gondozásában megjelenő Magyarázat a nemzetközi magánjogról című kiadvány a nemzetközi magánjog egészét átfogó jogszabálymagyarázat, mely a nemzetközi magánjogról szóló törvényt részletesen és tematikusan elemzi, Jelen cikkünk részlet a kiadványból.

Kémet találtak a német kormányapparátusban
2020. november 18.

Kémet találtak a német kormányapparátusban

Németországban kémkedés miatt vádat emeltek egy egyiptomi születésű, a Merkel-kabinet sajtószolgálatában dolgozó férfi ellen, akiről már a nyáron kiderült, hogy a kairói hírszerzést segíti.

Az internetes tartalom nemzetközi szabályozása
2020. november 18.

Az internetes tartalom nemzetközi szabályozása

Az Egyesült Államok továbbra is vezető szerepet tölt be az internetes technológiában és az internet szabályozásában. Az amerikai internetszabályozás mintául szolgálni a világ jogalkotói számára.