Egyre több a gyűlölet-bűncselekmény


Az FBI gyűlölet-bűncselekményről szóló éves jelentése szerint 2019-ben szokatlanul sok gyűlölet-bűncselekményt és gyűlöletből elkövetett gyilkosságot történt az Egyesült Államokban.


A gyűlölet-bűncselekmények száma évtizedes rekordot döntött tavaly, míg a gyűlölet-bűncselekmények száma az valaha volt legmagasabb.

Az Egységes Bűnügyi Jelentés Program keretében készített jelentés, a bűnüldöző szervektől gyűjtött statisztikai adatokból készült. Az adatok azt mutatják, hogy 2018-ban 24 gyűlöletből elkövetett gyilkosság történt, köztük a pittsburghi ámokfutás, az el pasói tömeggyilkosság.

2019-ben összesen már 51 emberölést követtek el gyűlölet-bűncselekményként, amely több mint kétszerese az előző évinek. A jelentés szerint elsősorban az antiszemita és a latinellenes gyűlölet-bűncselekmények száma növekedett. A statisztika szerint már negyedik éve növekszik az e társadalmi csoportok elleni gyűlölet-bűncselekmények száma.

A bejelentett gyűlölet-bűncselekmények számában 2,7 százalékos növekedés tapasztalható, a bűncselekmények többsége zaklatás volt. Csaknem 30 éve a faji alapú bűncselekmények a leggyakoribb gyűlölet-bűncselekmények, a bűncselekmények csaknem fele kifejezetten a feketék ellen irányul. 2019-ben 18 százalékkal nőtt a nemi identitáson alapuló gyűlölet-bűncselekmények száma.

Sokan úgy vélik, hogy ezek az adatok nem mutatják valósan a gyűlölet-bűncselekmények tényleges számát, amelyekről valószínűleg nagy a látencia. Számos bűnüldöző szerv ugyanis nem jelenti be a gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos adatokat az FBI-nak, így még a nagy nyilvánosságot kapott gyűlölet-bűncselekményeket sem jelentik.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2021. augusztus 4.

Jövőre már nehezebb lesz az EJEB-hez fordulni

Többek között 6 hónapról négy hónapra csökken az EJEB-hez fordulás határideje a végleges nemzeti döntés után és az EJEB elutasíthatja a kérelem vizsgálatát akkor is, ha azt a nemzeti bíróság nem vizsgálta.

2021. július 30.

Kötelező a védőoltás az New Yorkban az ügyvédeknek?

Közel két héttel azután, hogy a Morgan Stanley ügyvezető igazgatója, Eric Grossman felszólította az ügyvédi irodákat, hogy térjenek vissza az irodai munkához, New York Állam Ügyvédi Kamarája (NYSBA) sürgősségi munkacsoportot indított, hogy megvizsgálja a kötelező védőoltás lehetőségét az ügyvédek körében, mivel a koronavírus Delta-variánsa továbbra is terjed.