Egyre több a gyűlölet-bűncselekmény

Az FBI gyűlölet-bűncselekményről szóló éves jelentése szerint 2019-ben szokatlanul sok gyűlölet-bűncselekményt és gyűlöletből elkövetett gyilkosságot történt az Egyesült Államokban.


A gyűlölet-bűncselekmények száma évtizedes rekordot döntött tavaly, míg a gyűlölet-bűncselekmények száma az valaha volt legmagasabb.

Az Egységes Bűnügyi Jelentés Program keretében készített jelentés, a bűnüldöző szervektől gyűjtött statisztikai adatokból készült. Az adatok azt mutatják, hogy 2018-ban 24 gyűlöletből elkövetett gyilkosság történt, köztük a pittsburghi ámokfutás, az el pasói tömeggyilkosság.

2019-ben összesen már 51 emberölést követtek el gyűlölet-bűncselekményként, amely több mint kétszerese az előző évinek. A jelentés szerint elsősorban az antiszemita és a latinellenes gyűlölet-bűncselekmények száma növekedett. A statisztika szerint már negyedik éve növekszik az e társadalmi csoportok elleni gyűlölet-bűncselekmények száma.

A bejelentett gyűlölet-bűncselekmények számában 2,7 százalékos növekedés tapasztalható, a bűncselekmények többsége zaklatás volt. Csaknem 30 éve a faji alapú bűncselekmények a leggyakoribb gyűlölet-bűncselekmények, a bűncselekmények csaknem fele kifejezetten a feketék ellen irányul. 2019-ben 18 százalékkal nőtt a nemi identitáson alapuló gyűlölet-bűncselekmények száma.

Sokan úgy vélik, hogy ezek az adatok nem mutatják valósan a gyűlölet-bűncselekmények tényleges számát, amelyekről valószínűleg nagy a látencia. Számos bűnüldöző szerv ugyanis nem jelenti be a gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos adatokat az FBI-nak, így még a nagy nyilvánosságot kapott gyűlölet-bűncselekményeket sem jelentik.

(jurist.org)Kapcsolódó cikkek:


A bírák szólásszabadsága korlátozható
2021. február 25.

A bírák szólásszabadsága korlátozható

Az EJEB elé került ügyben a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság bírája az akkori román főbíróval szemben kritikus véleménycikket publikált. Ebben a rendszerváltás előtt betöltött pozíciójára utalva Ügyész Elvtársnak nevezte a Semmítőszék elnökét, aki részt vett “a szocialista rendszer ellenségeinek kigyomlálásában”.

A digitális társadalom olvasatai – XIV.
2021. február 25.

A digitális társadalom olvasatai – XIV.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal az EU-szabályozás újabb elemeit veszi górcső alá.

Fizetni fog a Facebook az ausztrál hírekért
2021. február 24.

Fizetni fog a Facebook az ausztrál hírekért

Facebook a következő napokban helyreállítja a híroldalakat Ausztráliában, miután a kormánnyal megállapodott abban, hogy módosítják azt a törvényjavaslatot, amely arra kényszeríti a közösségi oldalt és a Google-t, hogy fizessen a hírtartalmak megjelenítéséért.

A hír, mint vagyoni érték
2021. február 24.

A hír, mint vagyoni érték

A Microsoft az európai kiadó szervezetekkel összefogva szólította fel az EU-t, hogy kötelezze a nagy techcégeket a híroldalakkal való tárgyalásra.

Ausztrália nem hátrál meg
2021. február 22.

Ausztrália nem hátrál meg

A Facebook elérhetetlenné tette az ausztrálok számára a hazai és külföldi média oldalait, és blokkolta a közösségi oldal felhasználói számára a hírtartalmak megosztását.