Kémet találtak a német kormányapparátusban

Németországban kémkedés miatt vádat emeltek egy egyiptomi születésű, a Merkel-kabinet sajtószolgálatában dolgozó férfi ellen, akiről már a nyáron kiderült, hogy a kairói hírszerzést segíti.


A gyanú szerint Amin K. – helyzetével visszaélve – évek óta továbbított információkat az egyiptomi hírszerzés (GIS) számára.

A gyanúsított 1999 óta dolgozott a kancellári hivatal sajtószolgálatában, a legutóbb a látogatói szolgálat beosztottjaként felelt a kancellária kommunikációs feladataiért.

A német szövetségi ügyészség szerint 2010 júliusától kémkedett szülőhazája javára, és éppen egy évtizeddel később leplezték le.

A gyanúsított azzal kapcsolatos megfigyeléseit továbbította, hogy a média hogyan kezeli az Egyiptom bel- és külpolitikáját, illetve az országgal kapcsolatos általános híreket” – áll az ügyészség közleményében.

A nyomozás július elején kezdődött.

Ennek során az is kiderült, hogy a gyanúsított 2014-ben és 2015-ben sikertelenül próbált beszervezni forrásokat az egyiptomi hírszerzés számára.

Az információkért cserébe a gyanúsított előnyjogokat kapott az egyiptomi hatóságoktól. A többi között lehetővé tették, hogy édesanyja érvényesítse egyiptomi nyugdíjjogosultságát.

A gyanúsított néha hivatalos eseményekre is meghívást kapott, egyebek között Egyiptom berlini nagykövetének búcsúztatására 2019-ben.

A vádemeléssel egyidejűleg a német kémelhárítás azt is közölte, hogy az egyiptomi külföldi (GIS) és a belföldi hírszerzés (NSS) egyaránt aktív Németországban.

Elsődleges feladataik egyike, hogy információkat gyűjtsenek esz-Sziszi elnök Németországban élő ellenlábasairól, kivált az Egyiptomban 2013-ban betiltott Muzulmán Testvériség tagjairól.

Egyiptomban egyébként egy tavalyi népszavazáson a részvevők túlnyomó többsége, csaknem 90%-a támogatta az alkotmánymódosítási javaslatot. A megváltozott alaptörvény alapján asz-Szíszi elnök még 11 évig, 2030-ig hivatalban maradhat. A részvétel 44%-os volt.Kapcsolódó cikkek:


Az alkalmazandó jog meghatározása többoldalú kapcsolóelvvel
2020. november 20.

Az alkalmazandó jog meghatározása többoldalú kapcsolóelvvel

A Wolters Kluwer gondozásában megjelenő Magyarázat a nemzetközi magánjogról című kiadvány a nemzetközi magánjog egészét átfogó jogszabálymagyarázat, mely a nemzetközi magánjogról szóló törvényt részletesen és tematikusan elemzi, Jelen cikkünk részlet a kiadványból.

Egyre több a gyűlölet-bűncselekmény
2020. november 18.

Egyre több a gyűlölet-bűncselekmény

Az FBI gyűlölet-bűncselekményről szóló éves jelentése szerint 2019-ben szokatlanul sok gyűlölet-bűncselekményt és gyűlöletből elkövetett gyilkosságot történt az Egyesült Államokban.

Az internetes tartalom nemzetközi szabályozása
2020. november 18.

Az internetes tartalom nemzetközi szabályozása

Az Egyesült Államok továbbra is vezető szerepet tölt be az internetes technológiában és az internet szabályozásában. Az amerikai internetszabályozás mintául szolgálni a világ jogalkotói számára.