Kémet találtak a német kormányapparátusban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Németországban kémkedés miatt vádat emeltek egy egyiptomi születésű, a Merkel-kabinet sajtószolgálatában dolgozó férfi ellen, akiről már a nyáron kiderült, hogy a kairói hírszerzést segíti.

A gyanú szerint Amin K. – helyzetével visszaélve – évek óta továbbított információkat az egyiptomi hírszerzés (GIS) számára.

A gyanúsított 1999 óta dolgozott a kancellári hivatal sajtószolgálatában, a legutóbb a látogatói szolgálat beosztottjaként felelt a kancellária kommunikációs feladataiért.

A német szövetségi ügyészség szerint 2010 júliusától kémkedett szülőhazája javára, és éppen egy évtizeddel később leplezték le.

A gyanúsított azzal kapcsolatos megfigyeléseit továbbította, hogy a média hogyan kezeli az Egyiptom bel- és külpolitikáját, illetve az országgal kapcsolatos általános híreket” – áll az ügyészség közleményében.

A nyomozás július elején kezdődött.

Ennek során az is kiderült, hogy a gyanúsított 2014-ben és 2015-ben sikertelenül próbált beszervezni forrásokat az egyiptomi hírszerzés számára.

Az információkért cserébe a gyanúsított előnyjogokat kapott az egyiptomi hatóságoktól. A többi között lehetővé tették, hogy édesanyja érvényesítse egyiptomi nyugdíjjogosultságát.

A gyanúsított néha hivatalos eseményekre is meghívást kapott, egyebek között Egyiptom berlini nagykövetének búcsúztatására 2019-ben.

A vádemeléssel egyidejűleg a német kémelhárítás azt is közölte, hogy az egyiptomi külföldi (GIS) és a belföldi hírszerzés (NSS) egyaránt aktív Németországban.

Elsődleges feladataik egyike, hogy információkat gyűjtsenek esz-Sziszi elnök Németországban élő ellenlábasairól, kivált az Egyiptomban 2013-ban betiltott Muzulmán Testvériség tagjairól.

Egyiptomban egyébként egy tavalyi népszavazáson a részvevők túlnyomó többsége, csaknem 90%-a támogatta az alkotmánymódosítási javaslatot. A megváltozott alaptörvény alapján asz-Szíszi elnök még 11 évig, 2030-ig hivatalban maradhat. A részvétel 44%-os volt.
Kapcsolódó cikkek